Ελλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου

Ελλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου

Η πληθωριστική καταιγίδα που έχει ξεσπάσει στη χώρα μας προκαλεί ισχυρά πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της κατανάλωσης και καταβαράθρωση στα έσοδα των επιχειρήσεων.

Το επικοινωνιακό σώου της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί αύξησης των φορολογικών εσόδων, άρα και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καταρρίπτεται ακόμη και από έναν υποψήφιο φοιτητή οικονομικής σχολής. Τα έσοδα του κράτους ανεβαίνουν καθώς όσα χάνονται από τη μείωση της κατανάλωσης αναπληρώνονται από τον αυξημένο ΦΠΑ λόγω της αύξησης των τιμών.

Αυτή η αναπλήρωση έχει φτάσει ήδη στα όρια της καθώς το ράλι της αισχροκέρδειας στα καύσιμα και οι πληθωριστικές αυξήσεις στα βασικά προϊόντα καθιστούν απαγορευτική τη συνέχιση της κατανάλωσης από τους αναιμικούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η περικοπή των δαπανών είναι σχεδόν απόλυτη και μόνο στα βασικά προϊόντα διατροφής συνεχίζει να υπάρχει κατανάλωση και εκεί σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποτίσει όλες τις ελπίδες της για τη διαχείριση της κατακρήμνισης της κατανάλωσης και συνεπώς και της οικονομίας στον τουρισμό.

Μόνο που ξεχνάει κάτι πολύ σημαντικό. Εκτός από την ανυπαρξία ρώσων, ουκρανών και πολλών ευρωπαίων τουριστών η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών δεν πρόκειται φέτος να πάει διακοπές. Οι τιμές στα καύσιμα, στα εισιτήρια πλοίων και αεροπλάνων, αλλά και στα καταλύματα έχουν φτάσει σε τόσο δυσθεώρητα ύψη, πού ένα μέσο μηνιάτικο δεν φτάνει ούτε για μερικές ημέρες, μετρούμενες στα δάκτυλα του ενός χεριού, διακοπές.

Όταν στο α’ τρίμηνο του 2022 ακόμη και το λιανεμπόριο έχασε σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 16,7% μπορεί να καταλάβει κανείς ότι λεφτά δεν υπάρχουν.

O Κυριάκος Μητσοτάκης και η παρέα του μας γυρίζουν πίσω στα 2010. Και δυστυχώς με απόλυτη ευθύνη τους μια νέα ελληνική τραγωδία διαφαίνεται.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter