Έλληνας… Μακρόν θέλει να γίνει ο Θεοδωράκης!

Έλληνας… Μακρόν θέλει να γίνει ο Θεοδωράκης!

Το διαζύγιο του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής επισημοποίησε με την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο κλείσιμο των εργασιών της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων του κόμματος, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μουσικής.

Της Νατάσας Ρουγγέρη

Ο κ. Θεοδωράκης, αφού ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος συνολικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, κατηγόρησε τόσο την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ για τις πολιτικές τους, ενώ επεφύλαξε για το κόμμα του τον τίτλο του μοναδικού γνήσιου εκφραστή του προοδευτισμού!

Όπως ήταν αναμενόμενο, επικέντρωσε την αιτία της αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής στην ηγεσία του φορέα, δηλαδή στην Φώφη Γεννηματά, ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και λαμβάνει αποφάσεις.

Κάνοντας λόγο, μάλιστα, για την θετική στάση του Ποταμιού ως προς την συμφωνία της κυβέρνησης για το Μακεδονικό, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε με νόημα ότι «το απόλυτο ‘’όχι’’ δεν είναι πολιτική», αλλά και ότι «οι επαγγελματίες πολιτικοί θεωρούν πως έτσι κρατούν τον κόσμο τους», πράγμα που χαρακτήρισε λάθος. Με αυτή του τη φράση, ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι σαφές ότι αναφερόταν στο «όχι» της Φώφης Γεννηματά στη συμφωνία για το Μακεδονικό, αλλά και στην αποτυχία είσπραξης ανάλογων δημοσκοπικών κερδών για το Κίνημα Αλλαγής από αυτή την απόφαση, σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η ηγεσία του φορέα όταν λέει ότι ανταποκρίθηκε στη λαϊκή βούληση της βάσης του Κινήματος…

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, πάντως, που είπε ότι «μπορεί και οι αντίπαλοί σου να κάνουν κάτι καλό», εννοώντας την κυβέρνηση, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι τα σενάρια που φέρνουν το Ποτάμι πότε σε κρυφή συμφωνία με τη ΝΔ και πότε με τον ΣΥΡΙΖΑ «είναι κατασκευασμένα», για να καταλήξει ότι το κόμμα του δεν θα γίνει «ούτε το ρεαλιστικό άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το εκσυγχρονιστικό άλλοθι της ΝΔ». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι και ο ίδιος δεν πρόκειται να βρεθεί ως βουλευτής Επικρατείας «αριστερά ή δεξιά».

Η επόμενη μέρα και το ευρωπαϊκό ρεύμα Μακρόν

Το εκσυγχρονιστικό μπλοκ (σ.σ. και του ΠΑΣΟΚ), το οποίο στήριξε το Ποτάμι από την ίδρυση του, επιθυμεί να κρατήσει και να ενισχύσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, που αναγνωρίζει φυσικά τις δυσκολίες της επόμενης μέρας για το κόμμα του, μετά και την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής.

Μιλώντας εκ νέου για το μεταρρυθμιστικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα του Ποταμιού, ο επικεφαλής του έθεσε ως στόχο να εκπροσωπήσει στην Ελλάδα «το ευρωπαϊκό ρεύμα Μακρόν»!

Ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνεδρίου για τον Οκτώβριο, στο οποίο θα τεθεί και ζήτημα ηγεσίας, καθώς όπως δήλωσε «δεν αγκιστρώνεται σε καρέκλες και το έχει αποδείξει», ενώ μέσα στον Ιούλιο θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίες που θα επισημοποιήσουν την πολιτική ατζέντα του Ποταμιού, στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές αλλά και τις εθνικές εκλογές.

Να σημειωθεί ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης επιθυμεί να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, αλλά επιδιώκει νέα εντολή και επιβεβαίωση των επιλογών του από τα όργανα.

Ως προς τους διαφωνούντες του κόμματός του, πάντως, καθώς οι φήμες εδώ και καιρό θέλουν την ήδη συρρικνωμένη κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού να χάνει περαιτέρω μέλη, που θα στραφούν στο άμεσο μέλλον είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε προς τη ΝΔ, χαρακτηριστική είναι η φράση του Σταύρου Θεοδωράκη που, μιλώντας για την απόφαση αποχώρησης από το ΚΙΝΑΛ και τις όποιες διαφωνίες, τόνισε ότι από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση και, μάλιστα, με συντριπτική πλειοψηφία, «προχωράμε όλοι μαζί»…

Ευσεβείς πόθοι; Θα δείξει.

ΚΙΝΑΛ: Προχωράμε με όσους θέλουν και μπορούν!

Με μία αιχμηρή ανακοίνωση απάντησε το Κίνημα Αλλαγής στην απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να αποχωρήσει το Ποτάμι από τον φορέα, αλλά και στα όσα είπε στην ομιλία του.

«Το Κίνημα Αλλαγής είναι το κεκτημένο των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών του, που αποτελούν τους μόνους αναντικατάστατους εγγυητές της πορείας του», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι με τη συγκρότηση του ΚΙΝΑΛ ενώθηκε ο κατακερματισμένος προοδευτικός χώρος.

Στόχος του Κινήματος είναι πάντα ο αυτόνομος πρωταγωνιστικός ρόλος, μέσα από την αύξηση της επιρροής του και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.

Ευθεία απάντηση στον Σταύρο Θεοδωράκη, που δήλωσε ότι δεν υπάρχει «ασφαλέστερο καταφύγιο από το Ποτάμι για τον προοδευτισμό», αποτελεί το σημείο εκείνο της ανακοίνωσης, που επισημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ είναι «ο προοδευτικός πόλος απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι εκφράζει τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι οι διαφορετικές απόψεις ενισχύουν μεν τον πλουραλισμό του εγχειρήματος, αρκεί να διασφαλίζουν την ενότητα και την συσπείρωση και όχι να οδηγούν στον κατακερματισμό: «Αμφιθυμίες, μπρος πίσω και μετέωρα βήματα δεν βοήθησαν. Προσωπικές στρατηγικές (σ.σ. Σταύρο ακούς;) δεν έχουν θέση».

Στην ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, πάντως, τονίζεται ότι ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον προοδευτικό κόσμο «που απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και του ρόλου μας», καθώς και ότι «όποιος υποτιμά την ανάγκη για ενότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, είναι σίγουρο ότι θα κριθεί από τον κόσμο της παράταξης»…

Και καταλήγει πως κάθε δυσκολία, ενώνει ακόμη περισσότερο το Κίνημα, που προχωρά μπροστά «με αυτούς που θέλουν και μπορούν».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter