Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη στον ουρανό του Μαυροβουνίου

Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη στον ουρανό του Μαυροβουνίου

Επίδειξη ισχύος έκαναν σήμερα στον ουρανό του Μαυροβουνίου τρία ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και δύο ιταλικά αναχαιτίζοντας “εχθρικό” αεροσκάφος που παραβίασε τον εναέριο χώρο.

Δεν πρόκειται για αληθινή αναχαίτιση αλλά για στρατιωτική άσκηση με την οποία άρχισε και επίσημα σήμερα η φύλαξη του εναέριου χώρου του Μαυροβουνίου από την Ελλάδα και την Ιταλία, στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ.

Το Μαυροβούνιο δεν διαθέτει πολεμική αεροπορία και την προστασία του εναέριου χώρου της έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ. Τα ελληνικά και τα ιταλικά μαχητικά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα, κάτι που είχε ζητήσει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για να ενισχυθεί το συναίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

«Από σήμερα ο εναέριος χώρος πάνω από την ξηρά και την θάλασσα της χώρα μας θα είναι ασφαλής. Ευχαριστώ το ΝΑΤΟ αλλά ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Ιταλία που συνδράμουν σ αυτό και που δέχτηκαν να αποτελέσουν την ασπίδα προστασίας του ουρανού μας» δήλωσε ο ΥΠΕΘΑ του Μαυροβουνίου Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς, υποδεχόμενος του Έλληνες και Ιταλούς πιλότους στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα. Ο κ. Μπόσκοβιτς επισήμανε ότι με την εφαρμογή της αποστολής αυτής αρχίζουν να φαίνονται τα άμεσα οφέλη για το Μαυροβούνιο από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Το Μαυροβούνιο έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2017 προκαλώντας τις αντιδράσεις της Ρωσίας, με την οποία παραδοσιακά διατηρούσε στενές σχέσεις. Η Μόσχα είχε χαρακτηρίσει παράλογη και μη συνετή την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Μαυροβουνίου να εντάξει τη χώρα στο ΝΑΤΟ και προειδοποίησε ότι «επιφυλάσσεται στο μέλλον να λάβει αποφάσεις για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter