Ελληνικά Πετρέλαια: Όταν ο Λάτσης αδικεί τον εαυτό του και υποτιμάει τους άλλους μετόχους

Ελληνικά Πετρέλαια: Όταν ο Λάτσης αδικεί τον εαυτό του και υποτιμάει τους άλλους μετόχους

Διάβασα την είδηση σχετικά με τον όμιλο Λάτση και τα Ελληνικά Πετρέλαια κι έβαλα τα γέλια. Ο όμιλος που αποτελεί το μεγαλύτερο μέτοχο των Ελληνικών Πετρελαίων 45,47% (το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος με 35,47%) εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων και ζητάει να αυξηθεί η εκπροσώπησή του στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Γι’ αυτό υπέβαλε αίτημα αναβολής της τακτικής γενικής συνέλευσης. Αίτημα που συνήθως υποβάλλεται όταν υπάρχει κάποιο σημαντικό γεγονός να διευθετηθεί ή όταν ο χρόνος δεν είναι αρκετός να επιλυθεί κάποιο τυπικό θέμα. Σε αυτή την περίπτωση δεν συμβαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Συνεπώς η αντίδραση ήταν υπερβολική.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο όμιλος Λάτση αδικεί τον εαυτό του και υποτιμάει τους λοιπούς μετόχους, οι οποίοι είδαν άσπρη μέρα, όχι με το μάνατζμεντ Λάτση, αλλά με το κρατικό μάνατζμεντ (συμβαίνουν και αυτά). Είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ ή 80%. Και είδαν την εταιρεία να παράγει επαναλαμβανόμενα κέρδη. Συνεπώς, αντί ο Λάτσης ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, δηλαδή έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, να κάνει άγαλμα και να ανταμείψει τη διοίκηση με τις επιδόσεις της απαίτησε να έχει καλύτερο έλεγχο!

Το οξύμωρο είναι ότι ο Λάτσης περιέβαλε με εμπιστοσύνη την προηγούμενη διοίκηση, που ουδείς απαιτητικός μέτοχος θα διατηρούσε επί πολλά χρόνια όπως συνέβη , αφού οι επιδόσεις της εταιρείας ήταν όχι απλά πολύ χειρότερες από τον ανταγωνισμό, αλλά και αρνητικές. Συνεπώς, το αίτημα του Λάτση κρύβει κάτι άλλο. Ισως θέλει να ξαναγυρίσει η εταιρεία στις φτωχές επιδόσεις αφού τότε οι μέτοχοι δεν εξέφραζαν δημοσίως αντιρρήσεις!

Μάλιστα, όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες, νερό στο μύλο του αιτήματος Λάτση για περισσότερο έλεγχο έριξε μία χρηματιστηριακή ανάλυση της εταιρείας Berenberg, η οποία υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (υποβαθμίζει και τη μετοχή της ανταγωνίστριας Motoroil). Συστήνει πώληση με τιμή τα 5,30 ευρώ, οταν η τιμή βρίσκεται σε πάνω από τα 6,5 ευρώ. Λογική υποβάθμιση ακούγεται, αφού η Berenberg δεν προέβλεψε το ράλι ανόδου της μετοχής των ΕΛΠΕ.

 Όπως μάλιστα αναφέρεται στην ανάλυση «το χάσαμε» (πατριώτη)! 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter