Ελληνικό μπάσκετ: Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Ελληνικό μπάσκετ: Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Από τους Αγγελόπουλους και τον Γιαννακόπουλο μέχρι τον Γ. Βασιλακόπουλο, όλοι έχουν ιστορική ευθύνη για τα σημάδια εξαθλίωσης του αθλήματος

O δημοσιογράφος που επικοινώνησε την Τρίτη με τον υφυπουργό Αθλητισμού, για άσχετο θέμα, τον βρήκε σε διάθεση πεσιμιστική. «Θα το δούμε άλλη μέρα, εδώ αύριο διαλύεται το μπάσκετ» ψιθύρισε ο Γιώργος Βασιλειάδης.

Η δυσοίωνη προφητεία του δεν ήταν δα και τόσο μακριά από την πραγματικότητα. Στο μαύρο 24ωρο που ξεκίνησε με τον αγώνα Πανιώνιος – Χολαργός και ολοκληρώθηκε με το τραγελαφικό φινάλε της κανονικής περιόδου της Α1 προστέθηκαν στο ζοφερό κοκτέιλ αποχωρήσεις ομάδων, κρούσματα χουλιγκανισμού, ψίθυροι για στημένους αγώνες, αλλοίωση αγωνιστικών δεδομένων, ένας θάνατος όχι ακριβώς αργός αλλά σίγουρα επώδυνος. «Πηγαίνουμε πια σε λογικές κολομβιανών καρτέλ» ομολόγησε ο πρόεδρος της ΑΕΚ Μάκης Αγγελόπουλος όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη νυχτερινή επίσκεψη «αγανακτισμένων πολιτών» στην οικία του διαιτητή Αναστόπουλου.

Οταν επιτέλους έσβησαν τα φώτα της ντροπής, ο Ελληνας φίλαθλος –ήδη αηδιασμένος με τις ζυμώσεις τις σχετικές με τον χθεσινό τελικό του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου– πήρε βαθιά ανάσα με την παρέλαση του ασύγκριτου Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ και με τα θαύματα του Champions League σε Αμστερνταμ και Λίβερπουλ. Ποτέ άλλοτε δεν έμοιαζε τόσο μεγάλο το χάσμα που χωρίζει την Ελλαδάρα μας από τον πολιτισμένο κόσμο…

Τα ονόματα των φυσικών αυτουργών του καταποντισμού του μπάσκετ είναι γνωστά ακόμη και στον ανυποψίαστο περαστικό. Με αφετηρία τον αλήστου μνήμης ημιτελικό Κυπέλλου που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ οι αδελφοί Αγγελόπουλοι και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έφεραν την κατσαρόλα σε σημείο βρασμού. Η διελκυστίνδα είχε ξεκινήσει από χρόνια, αλλά η τακτική «μέχρι τέλους» που ακολούθησαν φέτος τα αφεντικά του Ολυμπιακού έσπασε το σχοινί.

Οι «κόκκινοι» αρνούνται να παίξουν με Ελληνες διαιτητές τα «αιώνια» ντέρμπι, καταγγέλλουν συμπαιγνίες με σκοτεινό ενορχηστρωτή τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και ετοιμάζουν τα μπογαλάκια τους για την Αδριατική Λίγκα, όπου όμως αντιμετωπίζονται με δυσπιστία, περίπου ως τυχοδιώκτες. Οι «πράσινοι» επικαλούνται τη νομιμότητα και αποσύρονται με τη σειρά τους από τις εγχώριες διοργανώσεις, τροφοδοτώντας ένα θέατρο του παραλόγου που δοκιμάζει τη νοημοσύνη των παροικούντων την Ιερουσαλήμ.

Ανυπεράσπιστοι

Οι φτωχοί συγγενείς της πολυκατοικίας νιώθουν σαν τα ανυπεράσπιστα βατραχάκια που τσαλαπατιούνται από τους ελέφαντες: «Με έχουν στήσει εκατό φορές και δεν έχω πού να πω τον καημό μου» έλεγε ο αγγλοθρεμμένος και συνεπώς καλοπροαίρετος πρόεδρος του Ρεθύμνου Κωστής Ζομπανάκης. Κάποιοι μεγαλομεσαίοι όπως η ΑΕΚ βλέπουν τον τίτλο του πρωταθλητή να έρχεται ολοταχώς στην αγκαλιά τους και γελάνε σαρδόνια, εκτοξεύοντας την πορτοκαλί μπάλα προς την κατεύθυνση της Βαρκελώνης.

«Δεν μας ενδιαφέρει να στεγάσουμε ομάδες που δεν αγωνίζονται στις διοργανώσεις της χώρας τους» δηλώνει μέσα στην απέραντη σοφία του ο Τζόρντι Μπερτομέου, την ίδια ώρα που απεργάζεται πυρετωδώς την απόσχιση της Ευρωλίγκας από τα εθνικά πρωταθλήματα. «Απαιτούμε τριετή δέσμευση, ειδάλλως δεν σας θέλουμε» ξεσπαθώνουν ομάδες της Αδριατικής Λίγκας (με μπροστάρη τον ομόχρωμο και ομόδοξο «μπράτε» Ερυθρό Αστέρα), που υποψιάζονται ότι ο Ολυμπιακός παίζει παιχνιδάκια στην πλάτη τους.

Μακριά από τα φώτα, όχι μόνο στην Α1 αλλά και στην Α2, κάποιοι πονηροί θησαυρίζουν και διασκεδάζουν. Ο προπονητής του Πανιωνίου Βασίλης Φραγκιάς ανέβασε πίεση και έφυγε από το γήπεδο πριν από το τζάμπολ του αγώνα με τον Χολαργό επειδή άκουσε κάτι περίεργα μισόλογα περί στοιχήματος, από χείλη όχι ακριβώς ανεπίσημα. Τα χαμένα καρφώματα και τα γελοία τρίποντα του τελευταίου πενταλέπτου θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για εισαγγελική έρευνα.

Δυστυχώς για όλους, το κάρμα της τελευταίας αγωνιστικής, με τον μηδενισμό του Παναθηναϊκού και την από σπόντα διάσωση της Κύμης, χτύπησε κατακέφαλα την αθώα του αίματος ομάδα του Λαυρίου. «Θα ψάξουμε το δίκιο μας στα δικαστήρια» υπόσχεται ο ισχυρός ανήρ της Γιάννης Ψαρράκης. Από κάποια ειρωνεία της τύχης το όνομά του φιγουράρει πρώτο πρώτο στα σενάρια που αναζητούν τον διάδοχο του αόρατου Βαγγέλη Γαλατσόπουλου στον προεδρικό θώκο του ΕΣΑΚΕ.

Και γιατί να μην αναλάβουν τις τύχες του πρωταθλήματος ο Γιαννακόπουλος ή οι Αγγελόπουλοι; Αυτοί είναι που παρέσυραν το μπάσκετ στον πάτο του βαρελιού. Ας το δέσουν λοιπόν στον λαιμό τους για να φανεί αν υπάρχει διάθεση – και ικανότητα– να το περισώσουν.

Οποιαδήποτε ανάλυση θα πρέπει να θεωρηθεί άκυρη όσο αφήνει στο απυρόβλητο τον μεγάλο απόντα, που ρίχνει τη βαριά σκιά του στις εξελίξεις. Ο Γ. Βασιλακόπουλος υπερασπίζεται –δικαίως– τη θεσμική νομιμότητα επισημαίνοντας μέσω των γνωστών κύκλων του ότι «δεν πρόκειται να αλλάξουν οι κανονισμοί για το χατίρι μίας ομάδας, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή».

Ωστόσο, αυτό είναι λιγότερο και από μισή αλήθεια. Είτε απηχεί την πραγματικότητα το 13-1 που επικαλείται ο Ολυμπιακός είτε όχι, το πρόβλημα με τη διαιτησία είναι αναμφισβήτητο. Η ΚΕΔ ανήκει στη δικαιοδοσία της ομοσπονδίας μπάσκετ και ως εκ τούτου χορεύει στον ρυθμό που της υπαγορεύει το ντέφι της ΕΟΚ.

Οι σκοπιμότητες για τις οποίες η πιάτσα βοά είναι πότε προσωπικές, πότε πολιτικές, πότε μικροκομματικές, πότε επαγγελματικές, πότε οικονομικές, σπανιότερα «οπαδικές». Οι πανταχόθεν εκκλήσεις για ανεξαρτητοποίηση της διαιτησίας σκοντάφτουν σε νόμους, κανονισμούς αλλά και ίντριγκες λογής λογής.

Ο εξοστρακισμός των διεθνών διαιτητών που αψήφησαν τις προσταγές του «Κυρίου» και προσεταιρίστηκαν την Ευρωλίγκα (την οποία ο Βασιλακόπουλος εξακολουθεί να θεωρεί πειρατική και συνεπώς βδέλυγμα) είναι ένα σίριαλ που έχει φτάσει στα δικαστήρια, με τους Γκόντα, Παπαπέτρου, Φούφη κ.ά. να αιτούνται σημαντικά χρηματικά ποσά για επαγγελματική βλάβη.

Παράλληλα, η απουσία των κορυφαίων από την Α1 αφήνει τα μεγάλα ντέρμπι του πρωταθλήματος στο έλεος ποιοτικά μέτριων και ποσοτικά ελάχιστων διαιτητών, στοχοποιημένων ακόμη και για τα ανθρώπινα λάθη τους. Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος χρειάστηκε αστυνομική προστασία ακόμη και στην εκτός γηπέδων ζωή του. Και δεν είναι ο μοναδικός.

Ανακριβής πληροφορία

Η ομοσπονδία περί άλλα τυρβάζει, μολονότι το κονκλάβιο της ΚΕΔ έχει αποδεκατιστεί από παραιτήσεις ενοχλημένων μελών, οπότε πολλές αποφάσεις (π.χ. ορισμοί διαιτητών) μπορεί να χαρακτηριστούν παράνομες και να ακυρωθούν στο ΑΣΕΑΔ, με όσα αυτό συνεπάγεται. Η πληροφορία που υπήρχε από εβδομάδες για επικείμενη εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και «εξυγίανση» στην ΚΕΔ φαίνεται ότι ήταν ανακριβής.

Και όταν ο Βασιλακόπουλος βρέθηκε να εγκαλείται από τον Βασιλειάδη για την ηχηρή απουσία του από τις δραματικές εξελίξεις, πέρασε σε ολομέτωπη αντεπίθεση: «Θα υπάρξει άμεση κίνηση ενάντια στον υφυπουργό, εντός των πλαισίων που ο ίδιος προσβάλλει. Οι θέσεις του απηχούν γελοιότητα και αστειότητα.

Απαιτούμε να επέμβουν άλλοι φορείς για να μπει φρένο στον κατήφορο». Πάντοτε μέσω… κύκλων, τους οποίους ο πρόεδρος της ΕΟΚ ειδικεύεται να τετραγωνίζει.

Το πρωτάθλημα της Α1 πνέει τα λοίσθια και οι αρμόδιες φωνές που ευαγγελίζονται ακόμη και τη διακοπή του ολοένα πληθαίνουν. «Δεν βλέπω τον λόγο να συνεχιστεί η συγκεκριμένη διοργάνωση» συμφώνησε ο προπονητής του ΠΑΟΚ (και τέως ομοσπονδιακός) Ηλίας Παπαθεοδώρου. «Οι εισπράξεις χωρίς Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό θα είναι μηδαμινές» επισήμανε ο τεχνικός του Κολοσσού Στέργιος Κουφός. «Σύντομα θα βρεθούμε όλοι χωρίς δουλειά» μεμψιμοιρεί ο προπονητής του Αρη (αλλά και της εθνικής εφήβων) Γιάννης Καστρίτης. «Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε μια βόμβα, να εξαφανίσει ό,τι υπάρχει» δήλωσε από τον νεοφώτιστο Ιωνικό Νικαίας ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ ομολόγησε ότι θα έριχνε μαύρη πέτρα πίσω του αν δεν ένιωθε υποχρεωμένος απέναντι στους παίκτες του Ολυμπιακού. Ο Ρικ Πιτίνο δεν χάνει ευκαιρία να σαρκάζει –με θετική, έστω, διάθεση– τη χώρα-μπανανία όπου τον έφεραν οι άνεμοι. Ο δε Φραγκιάς θα χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο που δεν έπαιξε στο στοίχημα τους αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής για να βγάλει, τουλάχιστον, κανένα μηνιάτικο…

…και ο Γιάννης που καλπάζει

Στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ελπίζει ότι η πρώτη συγκέντρωση της εθνικής ανδρών (στα τέλη Ιουλίου) θα τον βρει όχι μόνο MVP του ΝΒΑ αλλά και πρωταθλητή. Οι καταπληκτικοί Μιλγουόκι Μπακς μπαίνουν στις μάχες των ανατολικών τελικών με εφόδιο το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας και μοιάζουν ικανοί να διαχειριστούν επιδέξια το «πρέπει» που αίφνης βαραίνει τα πόδια τους.

Πιο κοντά στην αδάμαστη ψωροκώσταινα, η Εuroleague ετοιμάζεται για το final 4 της Βιτόρια δίχως ελληνική ομάδα, όπως και το 2018, αλλά με δύο δικά μας παιδιά (Σλούκα, Καλάθη) στην κορυφαία πεντάδα της και με έναν Ελληνα προπονητή (τον «Μοσχοβίτη» Δημήτρη Ιτούδη) να προβάρει το στέμμα.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το «γαλάζιο» προσκλητήριο ενόψει του Μουντομπάσκετ που θα γίνει στην Κίνα 1-15 Σεπτεμβρίου θα βρει την εθνική μας σε φάση συσπείρωσης, πλήρη, αισιόδοξη και με ικανό προπονητή εξαρχής στο τιμόνι της. Ο τρόπος με τον οποίο ο Θανάσης Σκουρτόπουλος χειρίστηκε τα ήξεις αφήξεις της ομοσπονδίας, των «αιωνίων», αλλά και των παικτών που έφερναν στα αποδυτήρια δηλητήριο είναι το γαλόνι που στολίζει την μπλε φόρμα του. Οι μεγαλόσχημοι της ΕΟΚ εγκατέλειψαν την εθνική ακυβέρνητη στο Ευρωμπάσκετ του 2017, ενώ αρνήθηκαν πεισματικά να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη ή πρωτοβουλία για ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού. Εφόσον η ομάδα κατακτήσει μετάλλιο στο Πεκίνο, επαναλαμβάνοντας το γιαπωνέζικο θαύμα του 2006, που δεν αποκλείεται, Βασιλακόπουλος και Τσαγκρώνης θα σπεύσουν πρώτοι στην απονομή και στα πανηγυρικά ενσταντανέ. Ευτυχώς για την ίδια την «επίσημη αγαπημένη», ο Αντετοκούνμπο και οι άλλοι διεθνείς ξέρουν ότι η μούχλα της ομοσπονδίας δεν μπορεί να θαμπώσει το εθνόσημο. Η εθνική δεν είναι η ομάδα του Βασιλακόπουλου αλλά όλων των Ελλήνων, δικαίων και αδίκων. Και των παικτών της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter