Ελληνικό ποδόσφαιρο, η χαρά των μπουκ

Ελληνικό ποδόσφαιρο, η χαρά των μπουκ

Μεσοβδόμαδα απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της UEFA Λέναρντ Γιόχανσον, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2006 είχε δηλώσει σε ελληνική τηλεοπτική εκπομπή ότι «το παιχνίδι της 1ης Δεκεμβρίου 2004 Πανιώνιος – Ντιναμό Τιφλίδας 5-2 για το Κύπελλο UEFA ήταν χειραγωγημένο».

Από την τέλεση του περιβόητου ματς πέρασαν 15 χρόνια και η εταιρεία Sportradar που συνεργάζεται με την UEFA στην ανίχνευση της απάτης και των στημένων αγώνων έχει συντάξει πάνω από 350 φακέλους με παιχνίδια ελληνικών ομάδων που θεωρούνται ύποπτα. Το πρόβλημα όχι μόνο δεν περιορίζεται, αλλά εξαπλώνεται και φουντώνει σαν να πρόκειται για… θανατηφόρο ιό. Και το ακόμη χειρότερο είναι πως δεν αναζητείται το γιατρικό για να σταματήσει αυτή η κατάσταση που συνδέεται άμεσα με ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά και τεράστια κέρδη από το παράνομο στοίχημα…

Ολα αυτά δεν είναι θεωρίες. Στις 26 Ιουνίου 2017 ο πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΕΠΟ Γιάννης Δρόσος μιλώντας στη γενική της συνέλευση υποστήριξε ότι «στους έξι μήνες διοίκησης της ΠΔΕ υπάρχει ομάδα που εμπλέκεται σε ύποπτους αγώνες 16 φορές και άλλη μία 14 φορές»! Ουδεμία έρευνα, όλες οι υποθέσεις μπαίνουν σε συρτάρια. Γι’ αυτό λέγεται πως το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η… χαρά των μπουκ.

Ασπιρίνες

Ποια ήταν η αντίδραση της FIFA; Επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη σύγχρονη γάγγραινα του ποδοσφαίρου με… ασπιρίνες. Στη θητεία της διοίκησης Γραμμένου και σε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΠΟ και υψηλόβαθμα στελέχη των διεθνών ομοσπονδιών έπεσε στο τραπέζι πρόταση από Ελληνα παράγοντα να εφαρμοστεί ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Κύπρου για τα χειραγωγημένα παιχνίδια. Βάσει της πρότασης ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ θα προέβλεπε κλιμάκωση ποινών για τις ομάδες για τις οποίες η UEFA θα έστελνε φακέλους με ύποπτα παιχνίδια τους. Οι ποινές θα ξεκινούσαν από επιβολή προστίμου (στον πρώτο φάκελο), θα έφταναν στην αφαίρεση βαθμών, ενώ στο πέμπτο ή έκτο στημένο παιχνίδι η ΠΑΕ θα υποβιβαζόταν. Η απάντηση των ξένων αξιωματούχων ήταν πως πρέπει να συνεχιστούν ως προληπτικό μέτρο τα… σεμινάρια σε όλες τις ομάδες.

Ερευνα σε βάθος τριετίας

Προ ημερών η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαβίβασε στην Οικονομική Αστυνομία δικογραφία του εισαγγελέα Αθηνών Σωτήρη Μπουγιούκου για έξι στημένους αγώνες της Φούτμπολ Λιγκ και τέσσερις του Κυπέλλου Ελλάδας. Η έρευνα γίνεται σε βάθος τριετίας και το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της δικογραφίας είναι η μέθοδος που ακολουθούσαν εκπρόσωποι συλλόγων της Φούτμπολ Λιγκ, οι οποίοι φέρονται να στοιχημάτιζαν live με λάπτοπ από τον πάγκο της ομάδας τους! Εχει καταγραφεί μάλιστα ότι παράγοντες έδιναν εντολές σε ποδοσφαιριστές της ομάδας τους να χάνουν με μεγάλα σκορ, ενώ τους ανάγκαζαν να παραδίδουν τα κινητά τους τηλέφωνα στα αποδυτήρια. Οποιος διαφωνούσε με το στήσιμο έφευγε από τα αποδυτήρια και δεν έπαιζε στον αγώνα.

Και το κερασάκι στην τούρτα της διαφθοράς είναι η εμπλοκή του Ραούλ Μπράβο ως ποδοσφαιριστή σε ύποπτα παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας και του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο παλαίμαχος αμυντικός του Ολυμπιακού, του Αρη και της Βέροιας κατηγορείται στην πατρίδα του ως εγκέφαλος οργάνωσης που έστηνε παιχνίδια. Η βρετανική εταιρεία Starlizard, που αναλύει χιλιάδες δεδομένα για διάφορα αθλητικά παιχνίδια και ταυτόχρονα ελέγχει τη στοιχηματική δραστηριότητα, εντόπισε τουλάχιστον οκτώ ύποπτες ενέργειες εκ μέρους του Ραούλ Μπράβο στο παιχνίδι Κυπέλλου Πανιώνιος – Βέροια (διεξάχθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2015 και έληξε 2-1), το οποίο ήταν διπλό στο ημίχρονο και άσος τελικό…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter