Ελληνικό πρόβλημα χρέους: Ψάχνουν λύση όλοι με όλους

Ελληνικό πρόβλημα χρέους: Ψάχνουν λύση όλοι με όλους

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι παρασκηνιακές επαφές όλων των πλευρών που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόβλημα χρέους ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Στο Βερολίνο συναντώνται σήμερα οι κύριοι Σόιμπλε και Γιούνκερ ενώ στη Φρανκφούρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει σειρά συναντήσεων στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist.

Σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε ένα πρώτο μήνυμα την περασμένη εβδομάδα από την Ταορμίνα της Σικελίας, όπου βρισκόταν για τη συνεδρίαση του G7, περί «αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού» και «σεβασμού στο ελληνικό έθνος», ενώ ο ρόλος του δεν θα περιοριστεί μόνο σε δημόσιες δηλώσεις συμπαράστασης.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Βερολίνο, στη Φρανκφούρτη στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist με θέμα την Ελλάδα και τίτλο «Η επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές;» ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών, τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί, το μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία αφού η λύση – συμβιβασμός που αυτή τη στιγμή αναζητείται προωθείται είναι η πρώτη πρόταση Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να πιέζεται να δώσει κάτι παραπάνω όσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που η Ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους είναι ότι η εν λόγω λύση πρέπει να οδηγεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Είναι μια θέση που σύμφωνα με πληροφορίες μετέφεραν στους Ευρωπαίους πρέσβεις με τους οποίους συναντήθηκαν προχθές Δευτέρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου.

Η Αθήνα φέρεται να καταλήγει πως αυτή η λύση, στην παρούσα φάση και με δεδομένη την διαφωνία ΔΝΤ – Σόιμπλε, είναι καλύτερη από μία νέα αναβολή ακόμη κι αν το ΔΝΤ παραμείνει στο πρόγραμμα μόνο ως τεχνικός σύμβουλος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε χθες με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ειδικότερα με τον τελευταίο οι πληροφορίες θέλουν τους δύο άνδρες να συζήτησαν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της Συνόδου Κορυφής στις 22 Ιουνίου σε περίπτωση νέας αποτυχίας στο επόμενο EG.

Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει σήμερα (19:30) στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), όπου αναμένεται να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα.

Δεν αποκλείει μάλιστα την εκδήλωση μίας πρωτοβουλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η οποία θα ξεμπλοκάρει τις προσπάθειες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter