Ελληνικό χρέος: Φως από το Χίλτον, το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ και την Ουάσινγκτον

Ελληνικό χρέος: Φως από το Χίλτον, το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ και την Ουάσινγκτον

Φως στο έτσι κι αλλιώς δύσκολο σταυρόλεξο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αρχίζει και φαίνεται εσχάτως με δεδομένο πως όλες οι πλευρές αρχίζουν να κατανοούν ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στην ύφεση και μάλιστα σε μία περίοδο πολιτικά φορτισμένη για τη Γηραιά Ήπειρο.

Ο σκληρός Β. Σόιμπλε για πρώτη φορά χθες άφησε να εννοηθεί ότι δεν επιμένει στις απαιτήσεις του για πολύ υψηλά πλεονάσματα σε μεγάλο βάθος χρόνου. Μιλώντας σε συνέντευξη στους ξένους ανταποκριτές, επί της ουσίας προανήγγειλε αλλαγή της θέσης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών λέγοντας επί λέξει πως «το ερώτημα για πόσο η Ελλάδα θα έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα και εάν αυτό θα είναι 3,5% ή 2,7% είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Ασχολούνται οι ειδικοί. Αυτό εξαρτάται, επίσης, από την εξέλιξη της οικονομίας και την αποφασιστικότητα και ικανότητα των ελληνικών αρχών να υλοποιήσουν αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

Αν και στην ημεδαπή πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη μείωση των πλεονασμάτων (μόνο το 0,8% λιγότερο του ΑΕΠ απελευθερώνει αυτομάτως πάνω από 1,4 δισ., δηλαδή τον μισό ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα) είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά όπλα της κυβέρνησης στη μάχη της ανάπτυξης.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της οργάνωσης CSIS Smart Women, επανάλαβε ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την απαίτησή του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δείχνοντας κι αυτή προς την κατεύθυνση της επίλυσης του δεύτερου εξίσου σημαντικού ελληνικού αιτήματος στο δρόμο της εξόδου στις αγορές.

Κοντά σε τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup

Την ίδια ώρα το μήνυμα που εκπέμπεται από το Χίλτον είναι ότι τα δύο μέρη δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Αθήνα αν δεν μεταφέρουν στις αποσκευές τους μια συμφωνία έστω στα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν την Κομισιόν να στέλνει προχθές σχετικό σήμα στους τεχνοκράτες στην Αθήνα.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ γνωστοποίησε πως «Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το 2018».

Φρόντισε όμως να αναφέρει, προφανώς όχι άνευ νοήματος, και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συζητά για μια συνολική συμφωνία. «Η κατ’ αρχήν θέση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και όλων όσων εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, δεν είναι μια “σπασμένη συμφωνία”, δηλαδή μια συμφωνία για την περίοδο έως το 2018, μία για το 2019 και μετά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Αθήνα θα φτάσει σε ένα Staff Level Agreement μέχρι το 2018 αλλλά αυτό δεν σημαίνει πως υπό την πίεση του χρόνου θα πετάξει το μπαλάκι (αντίμετρα, χρέος πλεονάσματα) για παράδειγμα έξι μήνες μετά όταν θα γνωρίζουμε και τον νέο ένοικο της Καγκελαρίας.

Το στοίχημα για το Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα είναι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία που μπορεί να επιστρέψει μόνο αν η χώρα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διασφαλίσει τη χρηματοδότηση των αναγκών της για τον ερχόμενο Ιούλιο και το πρώτο εξάμηνο του 2018 δοκιμάσει την έξοδό της στις αγορές. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter