Ελληνοποιήσεις με «γαλάζιο» δικηγόρο

Ελληνοποιήσεις με «γαλάζιο» δικηγόρο

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ο Ιωάννης Κιτσάκης που εμφανίζεται στο πόρισμα. Ο πληρεξούσιος δικηγόρος που εμφανίζεται να καταθέτει τους φακέλους των αλλοδαπών που αιτούνταν ιθαγένεια στο αρμόδιο τμήμα των Ιωαννίνων είναι ο Ιωάννης Κιτσάκης.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος που εμφανίζεται να καταθέτει τους φακέλους των αλλοδαπών που αιτούνταν ιθαγένεια στο αρμόδιο τμήμα των Ιωαννίνων είναι ο Ιωάννης Κιτσάκης. Σύμφωνα με στοιχεία από τη δικαστική έρευνα, εμφανίζεται να αναλαμβάνει σχεδόν όλες τις υποθέσεις αλλοδαπών και τους συγγενείς αυτών ακολουθώντας την ίδια τακτική. Οπως αναφέρεται και στην έκθεση ελέγχου, η διευκόλυνση στην υποδοχή του αιτήματος χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις συνιστά «ένδειξη περί ύπαρξης προσωπικών σχέσεων και οικειότητας» μεταξύ του συγκεκριμένου δικηγόρου και των αρμόδιων υπαλλήλων του τμήματος Ιθαγένειας Ιωαννίνων.

Ο Ι. Κιτσάκης εμφανίζεται να καταθέτει ο ίδιος τους φακέλους των αλλοδαπών στην αρμόδια υπηρεσία των Ιωαννίνων, «χωρίς να προκύπτει όμως από κανένα στοιχείο του φακέλου η αντικειμενική αδυναμία του αιτούντος για αυτοπρόσωπη παρουσία για την υποβολή της αίτησης όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις». Επίσης, σε πολλές από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο πόρισμα εμφανίζεται να κάνει θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής των αιτούντων, ωστόσο από στοιχεία αφίξεων και αναχωρήσεων της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων οι αλλοδαποί δεν βρίσκονταν τότε στην Ελλάδα.

Σε άλλες περιπτώσεις που έχει αναλάβει ο δικηγόρος διαπιστώνεται: «Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος φέρεται να βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής της εν λόγω αιτούσης, η υπογραφή της τελευταίας φέρει καταφανείς διαφορές με τις φερόμενες υπογραφές της που έχουν τεθεί σε λοιπά έγγραφα του φακέλου. Επισημαίνεται δε η πασιφανής διαφοροποίηση της υπογραφής επί του διαβατήριου της σε σχέση με τις υπόλοιπες».

Στέλεχος της ΝΔ και εμπιστοσύνης του προέδρου

Στο μεταξύ, ο Ι. Κιτσάκης είναι γνωστό στέλεχος της ΝΔ στα Ιωάννινα με συχνή παρουσία σε τοπικά ΜΜΕ. Πρόσφατα μάλιστα εκλέχθηκε και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, στην 31η θέση με 186 ψήφους, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook διακρίνει κανείς φωτογραφίες με κορυφαία πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ, όπως o ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, o αντιπρόεδρος Αδωνης Γεωργιάδης, o πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και αναπληρωτής τομεάρχης Κώστας Καραγκούνης. Στον ίδιο λογαριασμό ο Ι. Κιτσάκης εμφανίζεται να παρίσταται σε συνέδρια αλλά και εκδηλώσεις της ΝΔ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε τοπικά δημοσιεύματα, ο Ι. Κιτσάκης είναι πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων και πρώην μέλος της ΝΟΔΕ. Τον Οκτώβριο του 2016 τοποθετήθηκε στη Νομαρχιακή Οργάνωση Κεφαλληνίας με απόφαση του κόμματος. Τον Ιούλιο του 2017 ορίστηκε στη θέση του τομεάρχη – συνδέσμου μεταξύ της Γραμματείας Οργανωτικού και της Νομαρχιακής Οργάνωσης Πρέβεζας. Όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ, «ανήκει στα άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι από τα λίγα στελέχη που τον είχαν στηρίξει από την πρώτη στιγμή».

Τον Ιούνιο του 2018 με απόφαση της γραμματείας οργανωτικού της ΝΔ τοποθετήθηκε ως σύνδεσμος εκλογικής ετοιμότητας και διαδικασιών στην Περιφέρεια Ηπείρου, είναι δηλαδή το πρόσωπο που θα αναλάβει το βάρος της εκλογικής μάχης για τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Τι απαντά ο Ιωάννης Κιτσάκης

Στην υπηρεσία ιθαγένειας ρίχνει τις ευθύνες ο Ι. Κιτσάκης για τις ελλείψεις και τις παραλείψεις των φακέλων. «Είχα αναλάβει περιπτώσεις αλλοδαπών στις οποίες ήμουν πληρεξούσιος δικηγόρος. Δεν ξέρω τι απέγιναν. Δεν με κάλεσε εμένα να μου πει κάτι. Εγώ τη δουλειά μου έκανα από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι να πω». Ο δικηγόρος διευκρινίζει στο Documentο ότι «οι αλλοδαποί πήγαιναν εκεί μονοί τους, στην υπηρεσία δεν πήγαινα εγώ».

Στην ερώτηση ότι στους περισσοτέρους φακέλους δεν εμφανιζόταν έγγραφο πληρεξουσίου ή δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί η απουσία του αιτούντος, ενώ εμφανιζόταν κοινή διεύθυνση μόνιμης κατοικίας για όλους, αναφέρει: «Γι’ αυτά τους καλεί η υπηρεσία, για τα συμπληρωματικά ή τις ελλείψεις εγώ κατέθετα μερικούς φακέλους, άλλοι έγιναν δεκτοί, άλλοι δεν έγιναν. Από εκεί και πέρα η υπηρεσία έχει την ευθύνη για τη συμπλήρωση των φακέλων. Μερικοί έχουν καταθέσει αυτοπρόσωπα τους φακέλους. Αλλοι δεν μπορούσαν και πήγα εγώ με εξουσιοδότηση. Δεν έγινε κάτι μεμπτό. Εμένα καταρχήν δεν με κάλεσε ποτέ κανείς. Δεν θα έπρεπε να με καλέσει κάποιος να μου πει έκανες κάτι παράνομο; Εγώ τη δουλειά μου έκανα. Σύμφωνα με τον κώδικα δικηγόρων, ήμουν πληρεξούσιος».

Οσον αφορά τη θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής που φέρεται να κάνει ο δικηγόρος στους αιτούντες χωρίς να είναι παρόντες ο Ι. Κιτσάκης υποστήριξε: «Εγώ δεν το θυμάμαι να το έχω κάνει αυτό. Και αν το έκανα θα μου το ζήτησε εκεί η υπηρεσία».

Σε σχέση με τη μόνιμη κατοικία που δήλωναν οι αιτούντες αλλοδαποί, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι κοινή, ο πληρεξούσιος δικηγόρος λέει: «Σε αυτές τις περιπτώσεις η κατοικία είναι κατά δήλωση του ενδιαφερόμενου αιτούντα, η υπηρεσία το παραλαμβάνει και ρωτάει». Στην ερώτηση αν τον προβλημάτισε αυτή η αδικαιολόγητη συχνή ροή αιτούντων από Λίβανο και Συρία στα Ιωάννινα σημείωσε: «Ναι, μου έκανε εντύπωση, αλλά από τη στιγμή που έβλεπα εγώ χαρτιά από το Ειδικό Ληξιαρχείο, το οποίο είναι το πλέον αρμόδιο, δεν είχα λόγο να το αμφισβητήσω. Εγώ έκανα απλώς τη δουλειά μου, πήγαινα στην υπηρεσία, μου έλεγαν τι να φέρω».

Την πρώτη φορά που επικοινωνήσαμε μαζί του μας είπε ότι ο Ιωάννης Κιτσάκης που εμφανίζεται ως μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ είναι συνωνυμία και η μοναδική σχέση που έχει ο ίδιος με τη ΝΔ ήταν ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ το 2007. Στη δεύτερη επικοινωνία ο Ι. Κιτσάκης μας είπε ότι είναι στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ και ζητάει πίστωση χρόνου ώστε να πάρει μια απάντηση από την υπηρεσία ιθαγένειας των Ιωαννίνων. Το Documento είναι στη διάθεση του Ι. Κιτσάκη να δημοσιοποιήσει την απάντηση που θα έχει από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών σεβόμενο τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Οι άριστοι του Μεσολογγίου και ο πρώην δήμαρχος

Δεν είναι η πρώτη φορά που «γαλάζια» στελέχη εμπλέκονται σε υποθέσεις σχετικές με μετανάστες, όπου μάλιστα υπήρξαν και καταδίκες ή ποινικές διώξεις σε βάρος τους. Στα τέλη του Ιουνίου του 2018 συνελήφθησαν ο πρώην αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Δημήτρης Μπουσμπουρέλης, καθώς και ο τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου και προϊστάμενος του τμήματος Αδειών Διαμονής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μεσολογγίου Αγαθάγγελος Κότσαλος μαζί με ακόμη 21 άτομα. Σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις ως μέλη «εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε πλαστογραφίες, ψευδείς βεβαιώσεις, δωροδοκίες, νοθεύσεις εγγράφων», η οποία είχε απλώσει το δίκτυό της σε έξι πόλεις της Ελλάδος. Στο μεταξύ πριν από περίπου έναν χρόνο καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 25 χρόνια κάθειρξη ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου με τη ΝΔ Γιώργος Πρεβεζάνος για την υπόθεση μεταφοράς μεταναστών από το αεροδρόμιο του Μεσολογγίου στο εξωτερικό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter