Ελληνοτουρκική κρίση: Οι Γερμανοί ρίχνουν το επόμενο χαρτί τους στο τραπέζι

Ελληνοτουρκική κρίση: Οι Γερμανοί ρίχνουν το επόμενο χαρτί τους στο τραπέζι

Με πρόταση για συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου την ερχόμενη Παρασκευή στη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Βερολίνο ήρθε στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάιο Μάας. 

Μια πρόταση που φυσικά ουδείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να απορρίψει και να εμφανιστεί εκείνος που τραβά το σχοινί στα άκρα.

Ωστόσο το ζητούμενο για την ελληνική διπλωματία είναι με ποια χαρτιά θα προσέλθει ο κ. Δένδιας σε αυτήν την συνάντηση. Οι πληροφορίες λένε ότι η Αθήνα, εάν και εφόσον κλίσει το ραντεβού στο Βερολίνο, θα προσέλθει με αίτημα το πάγωμα (από την Τουρκία) των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη Ν.Α. Μεσόγειο και την έναρξη των διερευνητικών επαφών των δύο χωρών που σταμάτησαν το 2016.

Παραμένει άγνωστη βέβαια η απάντηση της τουρκικής πλευράς η οποία τρεις εβδομάδες τώρα διεξάγει έρευνες εντός της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα διεξάγεται ένας ιδιότυπος «πόλεμος» με την έκδοση NAVTEX μεταξύ των δύο χωρών.

Η δε NAVTEX που εξέδωσε η χώρα μας για αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μνημείο τσαπατσουλιάς. Δεν συνοδεύεται από NOTAM όπως όφειλε αφού πρόκειται για αεροναυτική ενώ δεσμεύει περιοχές που ανήκουν στο FIR Καΐρου, Λευκωσίας, Τρίπολης χωρίς φυσικά να εκδοθούν οι αντίστοιχες NOTAM. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγω για βεβιασμένη κίνηση για εσωτερικούς – επικοινωνιακούς λόγους. Με τον ίδιο βέβαια τρόπο απάντηση αμέσως ο Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος αγωνίζεται να κρατήσει σταθερή την ισοτιμία λίρας – δολαρίου, εκδίδοντας NAVTEX για άσκηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού νότια της Κρήτης σε περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Εντός του ως άνω σκηνικού η γερμανική διπλωματία αγωνίζεται να προλάβει τα χειρότερα και φυσικά να διασφαλίσει τα γερμανικά συμφέροντα στην Τουρκία. Στην αντίθετη περίπτωση θεωρείται αδύνατον η κα. Μέρκελ να συγκρατήσει τόσο τον Γαλλικό παράγοντα όσο και φίλιες προς αυτήν χώρες όπως η Αυστρία και η Ολλανδία οι οποίες δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τον τουρκικό – ισλαμικό επεκτατισμό.   

Διαβάστε επίσης

Deutsche Welle: Η επόμενη ελληνοτουρκική κρίση περιμένει τον Μάας

Με γερμανική συνταγή για διάλογο – Σε Αθήνα και Αγκυρα ο γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter