Έλληνες επιχειρηματίες στο επίκεντρο ενός πιθανού λιβανοϊσραηλινού πολέμου

Έλληνες επιχειρηματίες στο επίκεντρο ενός πιθανού λιβανοϊσραηλινού πολέμου

Η εταιρεία ελληνικών συμφερόντων Εnergean που εδρεύει στο Λονδίνο, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας θερμής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Ισραήλ την Χεζμπολάχ. Αφορμή για το ξέσπασμα της σύγκρουσης είναι η προσπάθεια του Ισραήλ να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στο οικόπεδο Karish. 

Η Χεζμπολάχ επιτίθεται

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο οικόπεδο αποτελεί μέρος της ΑΟΖ του Λιβάνου και κατά συνέπεια νομιμοποιείται να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για την υπεράσπιση του. Ως εκ τούτου, μια σειρά από επιθέσεις με drone έχουν εκτοξευθεί κατά της πλωτής μονάδας Energean Power FPSO, η οποία βρίσκεται στο οικόπεδο Karish. 

Παρά ταύτα η εν λόγω λιβανέζικη οργάνωση σε ανακοίνωση της δήλωσε πως τα drone που εξαπέλυσε δεν ήταν οπλισμένα και αποτελούσαν απλά ένα μήνυμα προς το Τελ Αβίβ. Από τη μεριά του, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει αποκρούσει όλες τις επιθέσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι εργασίες για την άντληση των κοιτασμάτων συνεχίζεται απρόσκοπτα. 

Τα ερωτήματα της Haaretz

Μάλιστα, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz σε δημοσίευμα της αναρωτιέται εάν θα ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο εξαιτίας της αντιπαράθεσης στο οικόπεδο Karish. Επιπροσθέτως, διάφοροι «σκληροί» εντός του Ισραήλ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προτάσσουν τον βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ

Βέβαια, θερμά επεισόδια ενός ασίγαστου «μυστικού» πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την Χεζμπολάχ καταγράφονται εδώ και χρόνια. Ειδικότερα, η Συρία γίνεται συχνά στόχος των Ισραηλινών, που υποστηρίζουν ότι χτυπάει στόχους σχετιζόμενους με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Οι Έλληνες της Εnergean

Η εταιρεία Εnergean ιδρύθηκε το 2007 από τον Ματθαίο Ρήγα και τον εφοπλιστή Στάθη Τοπούζογλου, οι οποίοι παραμένουν μέλη της διοίκησης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η εταιρεία εδρεύει στο Λονδίνο «είναι παρούσα σε οκτώ χώρες της Μεσογείου και της Βόρειας Θάλασσας». Στους χρηματοδότες της εταιρείας συγκαταλέγονται η Morgan Stanley, η Societe Generale αλλά και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η πλωτή μονάδα Energean Power FPSO (Floating Production Storage Offloading), που ανήκει στην εν λόγω εταιρεία, κατέφθασε στο σημείο της γεώτρησης στος αρχές του Ιουνίου. Η παραπάνω μονάδα έχει δυνατότητα παραγωγής έως 8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, ενώ είναι το πρώτο FPSO στην ιστορία που επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η ίδια εταιρεία είχε αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον Πρίνο Καβάλας. Από εκεί, η Εnergean το 2018 είχε έσοδα 80 εκατ. ευρώ και κέρδη περίπου 50 εκατ., ενώ ταυτόχρονα δανείστηκε 120 εκατ. για επενδύσεις στις εντός Ελλάδας δραστηριότητες. Αν και τα δάνεια αυτά δεν επενδύθηκαν στον Πρίνο και η εταιρεία προέβαλλε αδυναμία εξυπηρέτησης, προσφεύγοντας στην κρατική στήριξη, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της Εφ.Συν. 

Διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου

Το ερώτημα πλέον είναι εάν το Ισραήλ θα εμπλακεί σε πόλεμο το Λίβανο, ή έστω με τη Χεζμπολάχ, για τα «μάτια» της Energean και των υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Α. Μεσογείου. Έτσι και αλλιώς, ο Λίβανος βρίσκεται σε φάση οικονομικής κατάρρευσης και πολιτικής αποδόμησης, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στις πρόσφατες εκλογές.

Ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ δεν πρέπει να αποκλείεται και οι φωνές που καλούν τη κυβέρνηση του Λιβάνου να «μαζέψει» τη Χεζμπολάχ δεν έχουν αντίληψη της πραγματικότητας. Διότι η Χεζμπολάχ είναι η μόνη οργανωμένη δύναμη στον Λίβανο, η οποία έχει και στρατιωτικές δυνατότητες ικανές να αντιπαρατεθούν ακόμη και με τους ισραηλινούς. 

Η κυβέρνηση του Λιβάνου ελπίζει να λύσει το θέμα μέσω της διπλωματικής οδού, δίνοντας επί της ουσίας το επίμαχο οικόπεδο στο Ισραήλ με αντάλλαγμα ισραηλινές υποχωρήσεις σε άλλα σημεία των συνόρων. Μάλιστα, ο πρόεδρος Μισέλ Αούν τη Τετάρτη ανέφερε ότι ο καθορισμός των θαλάσσιων συνόρων θα «τελειώσει σύντομα» με μια «λύση που θα ικανοποιεί τους πάντες». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γαΐρ Λαπίντ δήλωσε πως η Χεζμπολάχ αποτελεί εμπόδιο για οποιαδήποτε συμφωνία με τον Λίβανο.  

Εντούτοις, το θέμα είναι ότι μια ελληνική εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της κρίσης. Η Ελλάδα παραδοσιακά διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Η συνεχιζόμενη δυσχέρεια των σχέσεων με τους Άραβες σίγουρα δεν θα έχει θετικό αποτύπωμα ενώ η επένδυση στην άνευ όρων σχέσεων με το Ισραήλ δεν είναι απαραίτητα προωθητική για τα ελληνικά συμφέροντα. Ειδικά από τη στιγμή που το Τελ Αβίβ συνεχίζει τη πολιτική του απαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων ενόσω κάνει πλέον και σοβαρά ανοίγματα στη Τουρκία. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter