Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Ενδέχεται να θέσει ο Ερντογάν ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών

Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Ενδέχεται να θέσει ο Ερντογάν ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών

Παρά τις σχετικές αναφορές στον τούρκικο Τύπο διπλωματικές πηγές του ΑΠΕ – ΜΠΕ υποβαθμίζουν το ενδεχόμενο ενός αιτήματος αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών από πλευράς της Τουρκίας συνδέοντάς το με το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Δημοσίευμα του ΑΠΕ – ΜΠΕ επικαλούμενο ελληνικές διπλωματικές πηγές ισχυρίζεται πως μετά τις συνομιλίες Τουρκίας-Φινλανδίας-Σουηδίας στις Βρυξέλλες, ο τούρκος πρόεδρος δεν θα θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών χωρίς ωστόσο να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ΑΠΕ στο δημοσίευμά του ισχυρίζεται ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να έθετε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, μόνο στην περίπτωση που στη Σύνοδο της Μαδρίτης, το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας παραμείνει ανεπίλυτο. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως θα προχωρούσε σε κάτι τέτοιο «μόνο αν θελήσει να αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα που είναι η ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών και να στραφεί στην Ελλάδα για αντιπερισπασμό. Εάν συμβεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει, όπως πάντα με ψυχραιμία, ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να τεθούν τέτοιου είδους παράλογες διεκδικήσεις».

Υπενθυμίζεται πως σε ερώτηση που δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου κατά την διάρκεια της κεβερνητικής ενημέρωσης για τις τουρκικές αναφορές στο προσφυγικό και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών σχολίασε πως «πολλές μπορεί να είναι οι ερμηνείες, δεν είναι δική μας δουλειά να ερμηνεύσουμε τον κ. Ερντογάν», καταλήγοντας πως η ελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει μία πολιτική αρχών.

Την στιγμή που τα τούρκικα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών έκαναν λόγο για πιθανότητα να τεθεί  στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε «η χώρα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, αλλά και ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά ορισμένα βασικά πράγματα: Τον σεβασμό των Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου και προφανώς των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας κυριαρχίας».

Για την κυβέρνηση, αναφορικά με ενδεχόμενο περιθώριο συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών, η απάντηση είναι πως «πάντοτε θέλουμε να κρατούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Ελπίζουμε η Τουρκία, να συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο αυτής της επιθετικής ρητορικής και των παράνομων ενεργειών».

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς αίτημα για κυρώσεις έναντι της Τουρκίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ελληνοτουρκικά: Πολλά «ναι» χωρίς αντάλλαγμα

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter