Ελληνική οικονομία: Στα τάρταρα η κατανάλωση και οι επενδύσεις το 2023

Ελληνική οικονομία: Στα τάρταρα η κατανάλωση και οι επενδύσεις το 2023

Συνεχίζει την κατηφόρα η ελληνική οικονομία, κόντρα στις κυβερνητικές θριαμβολογίες για τα δήθεν επιτεύγματα της οικονομικής της πολιτικής

Οι καμπάνες ηχούν, η ορχήστρα παίζει, αλλά ο «Τιτανικός» δεν αναστρέφει την πορεία του προς το παγόβουνο. Ο λόγος για την ελληνική οικονομία, οι δείκτες υγείας της οποίας έχουν πάρει την επικίνδυνη κατηφόρα. Ο χρόνος πιέζει αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται υπερήφανος, μη χάνοντας ευκαιρία να κορδωθεί για τα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής. Δύο είναι οι κύριες συνιστώσες που δίνουν το στίγμα της πορείας και κρίνουν αν τελικά θα οδηγήσει σε ασφαλή νερά ή στα βράχια: από τη μία έχουμε την ιδιωτική κατανάλωση και από την άλλη τις επενδύσεις. Σε όλα αυτά το δηλητήριο ονομάζεται «εισαγωγές», «εμπορικό έλλειμμα» και «έλλειψη παραγωγικής βάσης».

Τι λένε όμως οι αριθμοί; Ας πάμε πρώτα στο συμπέρασμα: η κοινωνία έχει γονατίσει υπό το βάρος της φορομπηχτικής πολιτικής των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ) και της άμεσης φορολόγησης των εισοδημάτων (μη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμάκων ανάλογη με τις αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς).

Ασθενεί η ιδιωτική κατανάλωση

Την καμπάνα έκρουσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) την περασμένη Τετάρτη. Ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο κατέγραψε για τον Νοέμβριο 2023 μείωση 5,2% σε ετήσια βάση. Ωστόσο ο κύκλος εργασιών (τζίρος) τον ίδιο μήνα κατέγραψε αύξηση 5,6%. Το συγκλονιστικό είναι ότι από τους έντεκα μήνες που έχουν μετρηθεί το 2023, η μείωση του όγκου των πωλήσεων σε σχέση με το 2022 είναι αρνητική για τους οκτώ! Αλλοι δύο μήνες είναι σχεδόν μηδενικοί και μόνο ο περασμένος Φεβρουάριος κατέγραψε +1,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2022! Αντίστοιχα η αύξηση του κύκλου εργασιών καταγράφεται σε οκτώ από τους έντεκα μήνες.

Εδώ έχουμε επακριβώς τα αποτελέσματα της φορομπηχτικής πολιτικής για την αύξηση του ΑΕΠ. Αυτή η μείωση του όγκου πωλήσεων με την ταυτόχρονη αύξηση του κύκλου εργασιών σημαίνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά δαπάνησαν περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν λιγότερα προϊόντα, ενόσω ο Κυρ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για την αύξηση του ΑΕΠ.

Δυσθεώρητο το εμπορικό έλλειμμα

Από τη μία, παρατηρώντας το επιφανειακά, αποτελεί θετική εξέλιξη: σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ μειώθηκαν οι εισαγωγές. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εισαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 ανήλθε στα 75,65 δισ. ευρώ έναντι 86,8 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2022. Αρα μείωση 12,9%. Στην ουσία όμως η αγορά έχει προεξοφλήσει τη μείωση της κατανάλωσης από τα ποδοπατημένα από τη φορολόγηση νοικοκυριά και απλώς μειώθηκαν οι παραγγελίες.

Καίτοι επέφερε μείωση του εμπορικού ελλείμματος (20%) παρέμεινε δυσθεώρητο, αφού στο ενδεκάμηνο του 2023 ανήλθε σε 28,46 δισ. ευρώ. Ο λόγος είναι ότι ταυτόχρονα μειώθηκαν οι εξαγωγές.

Η καμπάνα ηχεί και εδώ. Η ελληνική βιομηχανία, ο μεγάλος ασθενής που βλέπει μόνο το μοναδιαίο κόστος εργασίας, δεν επενδύει, με συνέπεια να μειώνεται η διεθνής ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αξία των εξαγωγών στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 ήταν 47,19 δισ. ευρώ έναντι 51,03 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του 2022. Αρα παρουσίασε μείωση 7,5%.

Θέλουμε και το κερασάκι στην τούρτα; Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ που επεξεργάστηκε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν κατά 47,5% σε ετήσια βάση, ενώ οι επενδύσεις σε «μηχανολογικό εξοπλισμό και οπλικά συστήματα» μειώθηκαν κατά 8,1%. Στο περιβάλλον όπου κάτι λιγότερες από 500 εταιρείες μοιράζονται τον πακτωλό των 18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης καταγράφεται αναδιάρθρωση του τύπου των επενδύσεων υπέρ των μη παραγωγικών, σε μια οικονομία που το μεγάλο πρόβλημά της είναι η έλλειψη παραγωγικής βάσης. Αν οι δείκτες υγείας μιας οικονομίας ασθενούν έτσι, πώς γίνεται να πανηγυρίζουμε για την αύξηση του ΑΕΠ;

Διαβάστε επίσης: Φόροι 2 δισ. ευρώ για τους πολίτες τον Φεβρουάριο με την ακρίβεια να καλπάζει

Ασιατικό τσουνάμι ακρίβειας απειλεί την Ελλάδα

Ακρίβεια: Οι αγρότες εξηγούν γιατί βγήκαν στους δρόμους – «Πουλάμε 0,43 ευρώ και στο σουπερμάρκετ το βλέπουμε 3,85 ευρώ» (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter