Ελληνικό ποδόσφαιρο: 2004 – 2022 – 18 χρόνια ομηρίας

Ελληνικό ποδόσφαιρο: 2004 – 2022 – 18 χρόνια ομηρίας

Στις 4 Ιουλίου 2004 η εθνική ομάδα κατέκτησε το Euro επικρατώντας 1-0 στον τελικό επί της Πορτογαλίας στο Ντα Λουζ της Λισσαβώνας, ωστόσο αυτή η τεράστια και απρόσμενη επιτυχία δεν αποτέλεσε την αφετηρία για να ανέβει επίπεδο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η «γαλανόλευκη» το κρατούσε όρθιο όσο είχε στον πάγκο της τον «χρυσό» Οτο Ρεχάγκελ και στη συνέχεια τον Φερνάντο Σάντος. Μετά τη φυγή του Πορτογάλου προπονητή ξεκίνησε η ελεύθερη πτώση της εθνικής, η οποία έπεσε στα… τάρταρα. Εκεί δηλαδή που ήταν και παραμένει το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο έχει εξελιχθεί σε παιχνίδι των βαρόνων της μπάλας, οι οποίοι είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του. Και φυσικά φέρουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάντια του βασιλιά των σπορ στη χώρα μας.

Μόνο αρνητικά βρίσκει όποιος ασχοληθεί με τις επαγγελματικές λίγκες, την ΕΠΟ και τη διαιτησία. Τα θετικά μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και είναι παροδικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τον Ιούνιο άπαντες χειροκρότησαν που η εθνική νίκησε στο Nations League ομάδες περιορισμένης δυναμικότητας, όπως το Κόσοβο, η Βόρεια Ιρλανδία και η Κύπρος.

Αύριο συμπληρώνονται 18 χρόνια από την κατάκτηση του Euro από την εθνική μας και το Documento καταγράφει σήμερα 18 λόγους (η σειρά είναι τυχαία) που κράτησαν και κρατούν το ελληνικό ποδόσφαιρο στον βούρκο.

01 Ο κατήφορος των συλλόγων

Πριν από μόλις μερικά χρόνια η χώρα μας είχε φτάσει να εκπροσωπείται στο Champions League με τρεις ομάδες που έδειχναν την άνθηση που έρχεται. Σταδιακά από τις απευθείας συμμετοχές στους ομίλους της διοργάνωσης μείναμε όχι απλώς με δύο ομάδες, αλλά και καμία από αυτές δεν κερδίζει την απευθείας συμμετοχή της και χρειάζεται προκριματικούς γύρους για να φτάσει, αν φτάσει, σε αυτούς. Με την πάροδο των χρόνων οι ελληνικοί σύλλογοι έφτασαν εκεί που κάποτε κορόιδευαν τα… χωριά της Ευρώπης. Δηλαδή να ξεκινούν εδώ και δυο τρία χρόνια από τον… α΄ προκριματικό γύρο παρέα με ομάδες από τη Μολδαβία, το Γιβραλτάρ, την Ισλανδία, τα Φερόε κ.λπ. Απλώς σταθήκαμε τυχεροί και από καραμπόλες γλιτώνουμε ένα γύρο και πάμε απευθείας στον β’ προκριματικό.

Αρκεί να θυμηθούμε ότι τη σεζόν 2004-05 είχαμε έξι ευρωπαϊκά εισιτήρια (τρία στο Champions League και τρία στο Europa League), με τον πρωταθλητή να μπαίνει απευθείας στους ομίλους. Τη σεζόν 2008-09 πέσαμε στα τέσσερα και από τη σεζόν 2014-15 επιστρέψαμε στα πέντε (δύο στους προκριματικούς του Champions League και τρία εισιτήρια στο Europa League) και κάθε φορά ξεκινούσαμε πιο νωρίς τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μέσα στο κατακαλόκαιρο. Μόνο φέτος και χάρη στις επιτυχίες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ η Ελλάδα ανέβηκε πάλι στη 15η θέση του ranking της UEFA.

02 Τα «παιχνίδια» με την εθνική ομάδα

Το θαύμα του 2004 με τον Οτο Ρεχάγκελ στον πάγκο ήταν η πρώτη μεγάλη χαμένη ευκαιρία για να σωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η εθνική επί των ημερών του έφτασε να παίξει σε τελική φάση Μουντιάλ (2010), μετείχε ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, έφτασε ως την όγδοη θέση των εθνικών ομάδων της Ευρώπης και δύο φορές (2010, 2012) στην 11η της παγκόσμιας κατάταξης, κάτι που της έδωσε το δικαίωμα εκείνα τα χρόνια να έχει ευνοϊκές κληρώσεις.

Τη σκυτάλη πήρε ο Φερνάντο Σάντος και η εθνική συνέχισε τις επιτυχίες, με αποκορύφωμα το Μουντιάλ 2014 στη Βραζιλία. Η εθνική προκρίθηκε στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης και για ένα χαμένο πέναλτι στο ματς με την Κόστα Ρίκα δεν βρέθηκε στα προημιτελικά! Κι ενώ όλη η χώρα καμάρωνε την ομάδα του Σάντος, στην ΕΠΟ δεν άντεξαν αυτή την επιτυχία. Είχαν ήδη δρομολογήσει την έξοδο του Πορτογάλου τεχνικού, του έβαζαν διαρκώς εμπόδια επειδή δεν μπορούσαν να τον ελέγξουν και τον ανάγκασαν να αποχωρήσει την επόμενη κιόλας μέρα του αποκλεισμού. Εκτοτε η εθνική έγινε… μαγαζάκι της εκάστοτε διοίκησης της ΕΠΟ. Οκτώ χρόνια μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας η Ελλάδα βυθίστηκε στην 55η θέση της παγκόσμιας κατάταξης κι έφτασε να γνωρίζει ντροπιαστικές ήττες και να γίνεται έρμαιο κάθε μικρής ή μεσαίας εθνικής ομάδας. Οι «εγκέφαλοι» στην ΕΠΟ άλλαξαν έξι προπονητές (Ρανιέρι, Τσάνας, Μαρκαριάν, Σκίμπε, Αναστασιάδης, Φαν’τ Σχιπ) και τέσσερις τεχνικούς διευθυντές (Καραγκούνης, Βρύζας, Μπασινάς, Κ. Κωνσταντινίδης) αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Εσχάτως προσλήφθηκε ο Γκουστάβο Πογέτ με την ελπίδα ότι κάτι καλό μπορεί να γίνει, αν τον αφήσουν βέβαια οι «φυτευτοί» της ΕΠΟ.

03 Επεισόδια – δολοφονίες

Κατά καιρούς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα θρήνησε νεκρούς φιλάθλους, θύματα της οπαδικής βίας, η οποία από το 2000 και ύστερα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η μαύρη λίστα μεγαλώνει διαρκώς. Φιλόπουλος, Ρουσάκης, Κατσούλης, Κωνσταντίνου, Μποζατζίσκι, Καμπανός δολοφονήθηκαν από χούλιγκαν, ενώ είναι δεκάδες οι τυχεροί που σώθηκαν με τραυματισμούς, από συνδεσμίτες που βγαίνουν παγανιά για να σκοτώσουν δι’ ασήμαντον αφορμή…

04 Ο νόμος-γραβιέρα

Εχουν συμπληρωθεί 47 χρόνια από το 1975 και την πρώτη νομοθετική παρέμβαση κατά της βίας στα γήπεδα (άρθρα 61 και 62 του ν. 75/1975) αλλά κάθε χρόνο τα επεισόδια μέσα κι έξω από τα γήπεδα όλο και εξαπλώνονται. Εκτοτε ο νόμος έχει αλλάξει έντεκα φορές (1986, 1988, 1999, 2002, 2004, 2005, 2008, 2009, 2012, 2015, 2022) αλλά το πρόβλημα της οπαδικής βίας όχι μόνο δεν λύνεται αλλά σταθερά επιδεινώνεται. Και είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει εκ νέου όταν θρηνήσουμε ξανά κάποιον νεκρό. Αλλωστε μετά τη δολοφονία του 18άχρονου Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Τάκης Θεοδωρικάκος, Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης έσπευσαν να ανακοινώσουν σχεδόν τα ίδια ανεφάρμοστα μέτρα για τους ταραξίες. Κλασικό παράδειγμα ότι ανακοίνωσαν την αναστολή λειτουργίας όλων των συνδέσμων οπαδών στη χώρα μέχρι τις 30 Ιουλίου, αλλά οι σύνδεσμοι όχι μόνο λειτουργούν κανονικά αλλά και, όπως διαβάζουμε στα ΜΜΕ, διαχειρίζονται ήδη και τα εισιτήρια διαρκείας των ομάδων τους για τη νέα σεζόν – και με το σχετικό… καπέλο μάλιστα. Ποιος κοροϊδεύει ποιον;

05 Οι υφυπουργοί Αθλητισμού

Από τη θέση του πολιτικού προϊστάμενου του αθλητισμού παρέλασαν από το 2004 μέχρι σήμερα αρκετοί υφυπουργοί, αλλά σχεδόν κανείς δεν κατάφερε να επιλύσει τα πολλά καυτά προβλήματα του χώρου. Κάποιοι αποδείχτηκαν παντελώς ανίκανοι, άλλοι είχαν προτεραιότητα τα προσωπικά τους πολιτικά οφέλη και κάποιοι άλλοι έκαναν μόνο δημόσιες σχέσεις. Υπήρξαν υφυπουργοί που ξεκίνησαν να φτιάξουν κάτι καλό αλλά στον δρόμο χάθηκαν. Παρασύρθηκαν από το κλίμα αναξιοπιστίας και διαφθοράς του χώρου και… κάηκαν. Η θέση απαξιώθηκε εντελώς με τον Λ. Αυγενάκη που έχει φέρει χάος στον αθλητισμό με ό,τι έχει καταπιαστεί.

06 Οι νέοι επενδυτές

Στα 18 χρόνια από το έπος της Πορτογαλίας μπήκαν στο ποδόσφαιρο πολλά νέα πρόσωπα. Επιχειρηματίες που αγόρασαν τις μετοχές των ΠΑΕ από πωλήσεις ή χρέη, ενώ άλλοι αποχώρησαν από το ποδόσφαιρο για διάφορους λόγους. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αγόρασε τον Ολυμπιακό από τον Σωκράτη Κόκκαλη, ο Θόδωρος Καρυπίδης πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του ταλαιπωρημένου από χρέη και υποβιβασμούς Αρη, ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε τον ΠΑΟΚ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης επέστρεψε στην ΑΕΚ όταν ο «δικέφαλος» υποβιβάστηκε στη Γ΄ Εθνική λόγω χρεών. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος αφού πέρασε ένα διάστημα πολυμετοχικότητας στη συνέχεια κατέληξε στον Γιάννη Αλαφούζο.Ο Μιχάλης Μπούσης ανέλαβε τον ΟΦΗ το 2018, ενώ ο Αχιλλέας Μπέος αφού αποχώρησε κακήν κακώς από τον Ολυμπιακό Βόλου, δημιούργησε τον Βόλο ΝΠΣ και επέστρεψε στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας.

07 Οι «σφαγές» των παραγόντων

Με την είσοδο των Μαρινάκη, Μελισσανίδη, Σαββίδη, Αλαφούζου, Καρυπίδη στον συνεταιρισμό το ελληνικό ποδόσφαιρο βρέθηκε για τα καλά στα χαρακώματα. Κάθε συνεδρίαση της λίγκας ή της ΕΠΟ μυρίζει μπαρούτι. Οι ιδιοκτήτες σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση… σκοτώνονται και για τα πιο απλά πράγματα. Δηλητηριώδεις συνεντεύξεις Τύπου και δηλώσεις με ύβρεις από ιδιοκτήτες σε βάρος ομολόγων τους είναι συχνό φαινόμενο. Πολλές φορές ακούγονται διάλογοι πεζοδρομίου με ορολογία νύχτας και όχι μόνο. Τον Φεβρουάριο του 2015 ο Γ. Αλαφούζος δήλωσε ότι «ο κ. Μαρινάκης μου πέταξε ένα ποτήρι νερό και μετά μπήκε ένας μπράβος, ο οποίος έριξε γροθιά στον κ. Κωνσταντίνου».

08 «Κανόνια» και υποβιβασμοί

Μέσα στη 18ετία έχουν συμβεί τα μύρια όσα από υπερχρεωμένες ΠΑΕ και από ομάδες που αποφάσισαν για να σωθούν από τα δυσβάσταχτα χρέη να υποβιβαστούν στη Γ΄ Εθνική έτσι ώστε να σβηστεί το μεγαλύτερο μέρος των χρεών τους και να τακτοποιηθεί σε δόσεις το υπόλοιπο. Αρχικά η ΑΕΚ υποβιβάστηκε το 2013 κι έπεσε στη Γ΄ Εθνική για να γλιτώσει τα χρέη της. Τη σεζόν 2013-14 το παράδειγμά της ακολούθησε ο Αρης, ενώ ο Ηρακλής σχεδόν διαλύθηκε και πελαγοδρομεί στις μικρές κατηγορίες αλλάζοντας ΑΦΜ. Τη σεζόν 2019-20 υποβιβάστηκε στη Γ΄ Εθνική λόγω χρεών ο Πανιώνιος. Το 2011 ήταν σειρά του Ολυμπιακού Βόλου που υποβιβάστηκε και χάθηκε για κάποια χρόνια στα ερασιτεχνικά γήπεδα. Η συντοπίτισσά του Νίκη Βόλου ανέβηκε στη Σούπερ Λίγκα το 2014 αλλά άντεξε μόλις 15 αγώνες, ώσπου βάρεσε κανόνι, αποχώρησε από το πρωτάθλημα μεσούσης της περιόδου και άφησε απλήρωτους ποδοσφαιριστές, προπονητές, υπαλλήλους και πιστωτές. Αποχώρηση από το πρωτάθλημα κατά τη διάρκεια της σεζόν (2015) είχε και ο ΟΦΗ πριν από την 29η αγωνιστική λόγω χρεών κι έτσι ο σύλλογος υποβιβάστηκε στη Γ΄ Εθνική.

09 Ο κορονοϊός

Η εμφάνιση του κορονοϊού στον πλανήτη έπληξε τη ζωή των ανθρώπων και τον αθλητισμό. Τα αυστηρά μέτρα, τα lockdowns και η διακοπή κάθε αθλητικής δραστηριότητας έφεραν τα πάνω κάτω και το οικονομικό σκέλος της πανδημίας έπληξε αφόρητα όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Ποδόσφαιρο χωρίς κόσμο στις εξέδρες και σταδιακή επιστροφή ήταν πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους κι έφεραν το ελληνικό πρωτάθλημα ακόμη πιο πίσω. Οι χορηγίες έπεσαν, τα τηλεοπτικά επίσης, τα μεταγραφικά μπάτζετ μειώθηκαν στο ελάχιστο, ενώ αρκετές ομάδες μείωσαν μισθούς και συμβόλαια παικτών για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.

10 Οι «νταβατζήδες» και η Ωραία Ελένη

Η ΕΠΟ είναι η… Ωραία Ελένη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο εκάστοτε ισχυρός παράγοντας τη θέλει δική του για να έχει λόγο στα κέντρα των αποφάσεων. Το 2004 πρόεδρος της ομοσπονδίας ήταν ο Βασίλης Γκαγκάτσης που βρισκόταν εκεί από την εποχή της «παράγκας». Τη σκυτάλη πήρε ο Σοφοκλής Πιλάβιος και στη συνέχεια ο Γιώργος Σαρρής, που παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 λόγω της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στον χώρο του ποδοσφαίρου. Τον διαδέχθηκε ο Γιώργος Γκιρτζίκης, ο οποίος είχε απολυτήριο δημοτικού. Ο Γκιρτζίκης παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 επειδή παραπέμφθηκε σε δίκη για την κάρτα υγείας. Επόμενος εκλεγμένος πρόεδρος με τη στήριξη ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ήταν ο Β. Γραμμένος και τον Μάρτιο του 2021 τον αντικατέστησε ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος κάθισε λιγότερο από έξι μήνες στην ηλεκτρική καρέκλα. Από την 1η Ιουνίου εκλεγμένος πρόεδρος είναι ο Τάκης Μπαλτάκος, που επίσης έχει τη στήριξη των «δικεφάλων».

11 Η προσωρινή διοίκηση της ΕΠΟ

Το σύστημα που ήλεγχε το ελληνικό ποδόσφαιρο για πολλά χρόνια έπνεε τα λοίσθια στο ξεκίνημα της περιόδου 2016-17. Παράγοντες της ΕΠΟ και της ΚΕΔ είχαν μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη, η ομοσπονδία ήταν ακυβέρνητο καράβι και «πνιγόταν» από τα σκάνδαλα διαφθοράς.

Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής είχε εκφράσει εγγράφως σε FIFA και UEFA την πεποίθησή του ότι «μόνον η επιτροπεία με προσωρινή διοίκηση μακράς πνοής που οι ίδιες θα διορίσουν μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες υγιούς δραστηριότητας και επιχειρηματικότητας στο ελληνικό ερασιτεχνικό και επαγγελματικό ποδόσφαιρο». Στις 14 Οκτωβρίου 2016 η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA ενέκρινε τον διορισμό «επιτροπής εξομάλυνσης για την ΕΠΟ». Η Ελλάδα έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα, μετά τη Βοσνία, που η FIFA παρενέβη στα διοικητικά της ομοσπονδίας διορίζοντας ΠΔΕ.

12 Παρέλαση στις δικαστικές αίθουσες

Τα τελευταία δέκα χρόνια δεκάδες παράγοντες της ΕΠΟ και των ΠΑΕ έχουν κάνει… παρέλαση στις δικαστικές αίθουσες, από τις οποίες οι περισσότεροι πρωταγωνιστές των υποθέσεων επέστρεψαν πάλλευκοι στην ποδοσφαιρική κοινότητα. Το «Koriopolis» αφορούσε στημένους αγώνες του 2011, στο εδώλιο κάθισαν 85 άτομα, όμως το κατηγορητήριο αποδομήθηκε. Η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης μετατράπηκε σε συμμορία που δρούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όλα τα βαριά ονόματα απηλλάγησαν. Δεν συνέβη το ίδιο στην υπόθεση της κάρτας υγείας. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχους τρεις πρώην προέδρους της ΕΠΟ. Στους Β. Γκαγκάτση, Σοφ. Πιλάβιο και Γ. Γκιρτζίκη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης πέντε ετών.

13 Σφυρίχτρες… εισαγωγής

Στις 12 Μαΐου 2018 το ελληνικό ποδόσφαιρο γύρισε 43 χρόνια πίσω. Τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ΑΕΚ – ΠΑΟΚ σφύριξε διαιτητής εισαγωγής, ο Ισπανός Νταβίντ Μπορμπαλάν. Η προηγούμενη φορά που ήχησε ξένη σφυρίχτρα στην Ελλάδα ήταν στις 18 Ιουνίου 1975, όταν ο Ιταλός Τζιανφράνκο Μενεγκάλι διηύθυνε τον τελικό Κυπέλλου Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Η ΚΕΔ απέκτησε αλλοδαπό πρόεδρο. Στις 26 Ιουλίου 2017 τα κλειδιά δόθηκαν στον Πορτογάλο Βίτορ Μέλο Περέιρα και τρία χρόνια αργότερα τον διαδέχτηκε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Ο Αγγλος αρχιδιαιτητής εμπιστεύεται κυρίως ξένους διαιτητές, ακόμη και για παιχνίδια που δεν είναι βαθμολογικά κρίσιμα, παρότι στους αγώνες της ΣΛ1 από τον Αύγουστο του 2019 λειτουργεί το VAR.

14 Εμπρησμοί και ξυλοδαρμοί διαιτητών

Στο στόχαστρο της μαφίας του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν βρεθεί αρχιδιαιτητές και διαιτητές. Τα χτυπήματα ξεπερνούν τα 25 από το 2004 κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που FIFA και UEFA αποφάσισαν να αναλάβει το τιμόνι της ΚΕΔ ξένος αρχιδιαιτητής. Ο Γιώργος Μπίκας διορίστηκε μέλος της ΠΔΕ και θα ήταν υπεύθυνος για τη διαιτησία. Τον Νοέμβριο του 2016 άγνωστοι έκαψαν το σπίτι του στη Χαλκιδική και ο έμπειρος διαιτητοπαράγοντας παραιτήθηκε. Δύο χρόνια νωρίτερα ο τότε αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ Χριστόφορος Ζωγράφος δέχτηκε δολοφονική επίθεση στον Κολωνό. Τον Φεβρουάριο του 2012 εκρηκτικός μηχανισμός κατέστρεψε τον φούρνο του διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα, ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 ο διαιτητής Θανάσης Τζήλος δέχτηκε δολοφονική επίθεση έξω από το σπίτι του.

15 Από την ΕΠΑΕ στη λίγκα

Η διοργανώτρια αρχή των ΠΑΕ της Α΄ Εθνικής, η Σούπερ Λίγκα, ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2006 υπό τη μορφή αστικού συνεταιρισμού περιορισμένης ευθύνης και αντικατέστησε την «αμαρτωλή» ΕΠΑΕ, όπως την αποκαλούσαν οι ίδιοι οι παράγοντες. Ενας από τους βασικούς σκοπούς του νέου φορέα ήταν η «προστασία και προαγωγή του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του», κάτι που δεν συνέβη. Το πρωτάθλημα είναι απαξιωμένο και γι’ αυτό μεγάλες εταιρείες αποφεύγουν να διαφημιστούν στη Σούπερ Λίγκα.

16 «Εσπασε» η κεντρική διαχείριση

Η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος άντεξε από το 2006 μέχρι το 2017. Εκείνη τη χρονιά «έσπασε» με αποτέλεσμα αρκετές ομάδες να παρακαλούν και να βάζουν ακόμη και πολιτικό μέσο για να υπογράψουν τηλεοπτικό συμβόλαιο. Χωρίς λεφτά από την τηλεόραση οι ομάδες δεν είναι βιώσιμες. Οι παράγοντες κατάλαβαν το λάθος τους και γι’ αυτό συζητείται εκ νέου η επιστροφή στο καθεστώς της κεντρικής διαχείρισης.

17 Τα πλάνα έγιναν… αεροπλάνα

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο κάθε πλάνο που πάει να εφαρμοστεί γίνεται… αεροπλάνο και γι’ αυτό οι επαγγελματικές κατηγορίες μετατρέπονται σε λάστιχο. Κάθε δυο τρία χρόνια αποφασίζεται αναδιάρθρωση κατηγοριών και η κατάσταση είναι για γέλια και για κλάματα. Το 2010 ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφ. Πιλάβιος ανακοίνωσε αναδιάρθρωση, η οποία οριστικοποιήθηκε το 2013 όταν πρόεδρος της ομοσπονδίας ήταν ο Γ. Σαρρής. Το σχέδιο προέβλεπε αύξηση των ΠΑΕ της ΣΛ από 16 σε 18, συγκρότηση δύο ομίλων στη Β΄ Εθνική και συγχώνευση της Γ΄ Εθνικής που τότε ήταν ημιεπαγγελματική με την ονομασία Φούτμπολ Λιγκ 2.

Τον Μάιο του 2019 με νέα αναδιάρθρωση επανήλθαν οι τρεις επαγγελματικές κατηγορίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ ο Λ. Αυγενάκης δημιούργησε μια κατηγορία-έκτρωμα, τη ΣΛ2, με 34 ομάδες.

Οι ΠΑΕ συζητούν και πάλι το ενδεχόμενο αύξησης των ομάδων της ΣΛ1 σε 16 και κατάργηση των πλέι οφ και πλέι άουτ.

18 Το πιο διεφθαρμένο πρωτάθλημα

Τα στημένα παιχνίδια για στοιχηματικούς λόγους είναι η μεγάλη πληγή της Σούπερ Λίγκας 2 και στη FIFA και την UEFA θεωρούν πως είναι το πιο διεφθαρμένο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Στις 26 Ιουνίου 2017 ο πρόεδρος της ΠΔΕ Γιάννης Δρόσος μιλώντας στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ υποστήριξε ότι «τους τελευταίους έξι μήνες ομάδα εμπλέκεται σε ύποπτους αγώνες 16 φορές και άλλη μία 14 φορές»! Η χειραγώγηση αγώνων συνεχίζεται, βάσει των εκθέσεων της Sportradar, και κανένας από τους υπεύθυνους δεν λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της σύγχρονης γάγγραινας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter