ΕΛΠΕ: Ισχυρή κερδοφορία με θετικές ταμειακές ροές

ΕΛΠΕ: Ισχυρή κερδοφορία με θετικές ταμειακές ροές

Αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι τα υψηλά επίπεδα παραγωγής και πωλήσεων.

Συνεχίστηκε η ισχυρή κερδοφορία του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια για ακόμη ένα τρίμηνο, με τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα 130 εκατ. ευρώ και τα αντίστοιχα καθαρά κέρδη στα 33 εκατ. ευρώ παρά τα χαμηλότερα διεθνή περιθώρια διύλισης και μια σειρά από άλλους εξωγενείς παράγοντες που επιδείνωσαν το επιχειρησιακό περιβάλλον σε σχέση με την τελευταία πενταετία.

Σε αυτό το περιβάλλον διατηρήθηκαν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι τα υψηλά επίπεδα παραγωγής (3,7 εκατ. τόνοι) και πωλήσεων, τα οποία ανήλθαν στους 4,1 εκατ. τόνους.

Αναφορικά με τις επικείμενες αλλαγές στις προδιαγραφές των ναυτιλιακών καυσίμων από 1ης Ιανουαρίου 2020 (ΙΜΟ 2020), εξέλιξη που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την παγκόσμια βιομηχανία διύλισης τα τελευταία χρόνια, το σύστημα διύλισης ΕΛΠΕ είναι σε ετοιμότητα να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής ναυτιλιακής αγοράς με υψηλής ποιότητας καύσιμα, προγραμματίζοντας τη σταδιακή μετάβαση σε νέο μοντέλο λειτουργίας εντός του δ΄ τριμήνου 2019.

Υψηλό παραμένει το ποσοστό εξαγωγών για τον όμιλο, με 57% των πωλήσεων να κατευθύνονται σε αγορές του εξωτερικού, επιβεβαιώνοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών διυλιστηρίων. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε στο 1,4 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά περίπου 500 εκατ. σε σχέση με πέρυσι, ενώ και ο συντελεστής μόχλευσης περιορίστηκε στο 37% σημειώνοντας επιπλέον πτώση σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, με τον ισολογισμό του ομίλου να ενδυναμώνεται περαιτέρω.

Στις 7 Αυγούστου 2019 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ και εξέλεξε τον Ιωάννη Παπαθανασίου ως μη εκτελεστικό πρόεδρο και τον Ανδρέα Σιάμιση ως διευθύνοντα σύμβουλο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια Ανδρ. Σιάμισης, αναφορικά με τους πρωταρχικούς στόχους της νέας διοίκησης, δήλωσε ότι εστιάζονται στην ασφάλεια στη λειτουργία των μονάδων, στον εκσυγχρονισμό των δομών και της εταιρικής διακυβέρνησης του ομίλου, στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και στην ανάπτυξη με ταχύτερους ρυθμούς σε νέες αγορές.

«Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται και αξιολογούνται όλες οι στρατηγικές μας επιλογές στις βασικές δραστηριότητες και αγορές αλλά και οι εξελίξεις σε κλάδους όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο. Η στρατηγική μας λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες του ομίλου αλλά και τους περιβαλλοντικούς στόχους που επηρεάζουν τη μελλοντική πορεία της διεθνούς αγοράς ενέργειας» επισήμανε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter