Ελπίζει σε αποκλιμάκωση και καλεί την Τουρκία σε πολιτισμένο διάλογο ο Μητσοτάκης

Ελπίζει σε αποκλιμάκωση και καλεί την Τουρκία σε πολιτισμένο διάλογο ο Μητσοτάκης

«Σταματήστε τις προκλήσεις για να αρχίσουμε να συζητάμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την Τουρκία, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ.

«Υπάρχει πάντα χώρος για να αλλάξει η Τουρκία την προσέγγισή της αλλά θα πρέπει να ξέρει ότι αν συνεχίσει σ’ αυτήν την πορεία, θα υπάρξουν συνέπειες και θα έθετε σε κίνδυνο τη σχέση της με την Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι προκλήσεις της γειτονικής χώρας δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες: «Όχι μόνο από την Ελλάδα ή την Κύπρο, αλλά και από την Ευρώπη στο σύνολό της», δείχνοντας ότι υπολογίζει αρκετά στη συμβολή της Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο και για τις τουρκικές προκλήσεις, αναφερόμενος στο συμβάν της επακούμβησης ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας. «Είχαμε ένα επεισόδιο την περασμένη εβδομάδα, με δύο σκάφη που συγκρούστηκαν και αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε να δούμε στην περιοχή. Ασφαλώς θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας αλλά δεν θα είμαστε ποτέ εκείνοι που θα επιδιώξουν την κλιμάκωση».

Δεν είναι αυτός ο τρόπος να διεξάγεις εξωτερική πολιτική, εάν στηρίζεις το διεθνές δίκαιο και στηρίζεις τις καλές σχέσεις γειτονίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας στη συνέχεια πως: «Αν η Τουρκία συνεχίσει αυτήν την πορεία νομίζω ότι οι κυρώσεις θα είναι το μοναδικό εργαλείο που θα έχουμε για να την αποτρέψουμε από το να συνεχίσει αυτού του είδους τις πολιτικές», εκφράζοντας την πεποίθηση πως δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν κυρώσεις αλλά η Ελλάδα να αποτελέσει τη γέφυρα που θα βοηθούσε την Τουρκία να εγκαθιδρύσει μια «πιο εποικοδομητική σχέση με την Ευρώπη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter