ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 51,3% των κενών θέσεων εργασίας – Το παράδοξο των μισθών πείνας

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 51,3% των κενών θέσεων εργασίας – Το παράδοξο των μισθών πείνας

Το παράδοξο της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει ανάπτυξη, μεγάλο πληθωρισμό, ανεργία και ταυτόχρονα… έλλειψη προσωπικού καταγράφεται σε άλλο ένα στατιστικό της ΕΛΣΤΑΤ.

Τα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο φέτος δείχνουν αύξηση 51,3% στον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών, σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2022 (36.801 και 24.324 θέσεις αντίστοιχα). Αυτό είναι συνέχεια της αύξησης 60,8% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 προς το 2021.

Διαβάστε επίσης: Χαμηλοί μισθοί και υψηλή ανεργία: Ο Γεωργιάδης βλέπει το «οξύμωρο», όχι τη δική του ευθύνη

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κενή θέση εργασίας θεωρείται μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί πρόσφατα σε δραστικές ενέργειες για να βρεθεί κατάλληλος υποψήφιος εκτός της επιχείρησης, και η οποία είναι διαθέσιμη είτε άμεσα είτε στο άμεσο/εγγύς μέλλον. Σημειώνεται ότι οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν μόνο στους μισθωτούς.

Δηλαδή, όπως έχει καταγραφεί αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό σε διαφορετικά φόρα, υπάρχουν εργοδότες που ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν άμεσα, παρά την ανεργία.

Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις για αυτό. Μία -εργοδοτική, λαϊκιστική και οπισθοδρομική- είναι «οι νέοι δεν θέλουν να δουλέψουν».

Υπάρχουν όμως και πιο σύνθετες απαντήσεις και έχουν να κάνουν με τους μισθούς πείνας, τη μετανάστευση των νέων της Ελλάδας στο εξωτερικό και την καθόλου αμελητέα αναξιοκρατία, ακόμη και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και την αναντιστοιχία μεταξύ προσφερόμενων θέσεων εργασίας και προσόντων των εργαζομένων.

Η πρώτη απάντηση σε εργοδότη που ψάχνει εργαζόμενους και «δεν βρίσκει» θα έπρεπε να είναι «αύξησε τον μισθό και θα βρεις». Και σε αυτό υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θεωρεί ότι ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα είναι… κίνητρο.

Διαβάστε επίσης: Τουρισμός με 75.000 κενές θέσεις εργασίας

Ποιες είναι οι κενές θέσεις εργασίας

Δεν θεωρούνται κενές θέσεις οι θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από:

– μαθητευομένους χωρίς αμοιβή, είτε από εργοδότες είτε από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

– εργολάβους, οι οποίοι δεν βρίσκονται στη μισθολογική κατάσταση.

– προσωπικό που επαναπροσλαμβάνεται ή επιστρέφει από άδεια με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές.

– εσωτερικές μετακινήσεις στην επιχείρηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

Κενές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον είναι οι κενές θέσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Διαβάστε επίσης: Η ακρίβεια «καίει» τον μέσο μισθό

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter