ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,8% η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2017

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,8% η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2017

Αύξηση 0,5% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το δεύτερο τρίμηνο 2017 με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2017, ενώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2016 παρουσίασε αύξηση κατά 0,8%

Αλλάζει το κλίμα στην οικονομία κι αυτό αποτυπώνεται τρίμηνο με το τρίμηνο στα στοιχεία που καταγράφει η Στατιστική Υπηρεσία και όχι μόνο. Ακόμα και οι τράπεζες, όπως η Alpha Bank βλέπουν ότι το κλίμα στην αγορά και την οικονομία βαίνει προς το καλύτερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ΑΕΠ στην Ελλάδα εμφάνισε αύξηση 0,5% στο β΄3μηνο και 0,8% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, η στατιστική αρχή προχώρησε σε ελαφρά βελτίωση των εκτιμήσεων για το πρώτο τρίμηνο. Με βάση τα νεότερα στοιχεία, υπολογίζεται σε ανάπτυξη 0,5% σε τριμηναία βάση και 0,4% σε ετήσια.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το πρώτο εξάμηνο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική επιτάχυνση τους επόμενους έξι μήνες του έτους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% στο σύνολο του έτους.

Επίσης:

* Η τελική κατανάλωση σημείωσε άνοδο κατά 1,2% (+0,7% η ιδιωτική και 3,3% η Δημόσια)

* Οι εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά κατά 9,5%

* Οι εισαγωγές σημειώνουν άνοδο κατά 3,1%

* Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου κινήθηκε αρνητικά κατά 17,1%

Την ίδια ώρα στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της η Alpha Bank σημειώνει πως, η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως γίνεται ολοένα πιο εμφανής, όπως αντανακλάται τόσο στον δείκτη οικονομικού κλίματος όσο και στην εξέλιξη των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, τονίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βελτιώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα, και διαμορφώθηκε στις 99,0 μονάδες τον Αύγουστο του 2017, από 98,2 μονάδες τον Ιούλιο και 94 μονάδες τον Ιούνιο. Αντιστοίχως η βελτίωση της εμπιστοσύνης αποτυπώθηκε τους τελευταίους μήνες και στην εξέλιξη των μηνιαίων ροών των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, το άθροισμα των θετικών μηνιαίων ροών από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2017 ανήλθε σε €2,7 δισ., εκ των οποίων τα €1,7 δισ. προέρχονται από τις καταθέσεις των νοικοκυριών. Τέλος, το υπόλοιπο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στο τέλος Ιουλίου 2017 διαμορφώθηκε σε €121,3 δισ. από €118,9 δισ. στο τέλος Απριλίου και €120,8 δισ. τον Ιούλιο του 2015, όταν επεβλήθησαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.

Επιπλέον, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα συνδέεται και με τη μείωση της εξαρτήσεως των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον μηχανισμό του Ευρωσυστήματος για έκτακτη ρευστότητα. Από τις αρχές του 2017 είναι εμφανής η μείωση της εξάρτησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (Emergency Liquidity Assistance-ELA), φθάνοντας τον Ιούλιο στα €34,6 δισ.

Η αποκλιμάκωση της έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) άρχισε να γίνεται ορατή από το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Η συνολική χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα ανήλθε τον Ιούλιο του 2017 σε €50,4 δισ., από €82,9 δισ. πέρυσι τον Ιούλιο και €126,6 δισ. τον Ιούλιο του 2015.

Σύμφωνα με την τράπεζα, ο θετικός αντίκτυπος επί του οικονομικού κλίματος από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως αντικατοπτρίζεται σε επίσης σημαντικό βαθμό στη μετατόπιση της καμπύλης αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε χαμηλότερο επίπεδο, καθώς και στην ελαφρά αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους αξιολογήσεως.

Οι ανωτέρω εξελίξεις σε συνδυασμό με την τόνωση των συνθηκών ρευστότητας που προκύπτει από τη σταδιακή εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα δύναται να οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας παράλληλα με τις ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter