Εμβολιασμοί για λίγους και εκλεκτούς

Εμβολιασμοί για λίγους και εκλεκτούς

Από τα ρουσφέτια των «γαλάζιων» επιτελικών στη μαύρη αγορά μια «κρυφή λίστα» δρόμος

Η αποκάλυψη του documentonews.gr για τον εκτός λίστας εμβολιασμό του Διονύση Μάμαλου, «γαλάζιου» εκδότη και «αγιογράφου» του Κυριάκου Μητσοτάκη, γκρέμισε συθέμελα όσα ισχυριζόταν η κυβέρνηση. Η διαφάνεια και η αυστηρή σειρά προτεραιότητας στους εμβολιασμούς χάθηκαν στον δρόμο των ρουσφετιών και των «γαλάζιων» μπαρμπάδων στην Κορώνη. Τα παλαιότερα ρεπορτάζ της εφημερίδας για ύπαρξη «διπλών βιβλίων» και στα εμβόλια είναι πλέον επιβεβαιωμένο γεγονός και όχι φήμες, όπως κάποιοι πάσχιζαν να παραμείνουν.

Η δεύτερη και κρυφή λίστα με την ανήθικη εκμετάλλευση της περισσευούμενης πέμπτης και έκτης δόσης από τα φιαλίδια των εμβολίων έχει δημιουργήσει ακόμη πιο δυσώδη κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην εφημερίδα από αξιόπιστες πηγές, πίσω από κλειστές πόρτες και στόματα έχει στηθεί μαύρη αγορά εμβολίων, στην οποία η μία δόση στοιχίζει 1.300 ευρώ.

Από τις φήμες στην πλήρη επιβεβαίωση

Από τις πρώτες ημέρες κιόλας που ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατέφτασαν πληροφορίες για εμβολιασμούς μεγαλόσχημων από την πίσω πόρτα σε διάφορα νοσοκομεία. Καναλάρχες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, καθηγητές πανεπιστημίου με… γαλάζιες άκρες φέρονται να εμβολιάστηκαν παρανόμως και κατ’ εξαίρεση. Και ενώ ορισμένοι πασχίζουν να κρατήσουν τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ σε επίπεδο κουτσομπολιού και φημών, ήρθε η παραδοχή του 70χρονου ποινικολόγου Αλέξη Κούγια ότι εμβολιάστηκε επειδή ήταν συνήγορος οίκου φροντίδας ηλικιωμένων. Το γιατί ένας δικηγόρος εμβολιάστηκε παρακάμπτοντας τη νόμιμη λίστα, με ποιο πρωτόκολλο κατέστη αυτό δυνατό, πώς θα λάβει ή έλαβε τη δεύτερη δόση και άλλα πολλά ερωτήματα που άπτονται και της νομικής δεν απαντήθηκαν ποτέ.

Πιο τρανταχτό παράδειγμα που επιβεβαίωσε την ύπαρξη δεύτερης παράλληλης λίστας εμβολιασμών από τις περισσευούμενες δόσεις των εμβολίων αποτελεί ο εμβολιασμός του Διον. Μάμαλου. Ο «αγιογράφος» εκδότης του Μητσοτάκη, όπως αποκάλυψε μετά εγγράφων στο documentonews.gr ο Μάκης Νοδάρος, εμβολιάστηκε κατά παράβαση του ισχύοντος πρωτοκόλλου προτεραιότητας την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στο Κέντρο Υγείας Κέρκυρας.

Λίγο μετά την αποκάλυψη και τον σάλο που προκλήθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ξήλωσε τον επιστημονικό υπεύθυνο του κέντρου Αλέξανδρο Γαρδικιώτη, δίνοντας εντολή στον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας να διατάξει ΕΔΕ για τη διερεύνηση της μη ορθής τήρησης των κριτηρίων προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ο Αλ. Γαρδικιώτης βέβαια σε συνέντευξή του στο Open εμφανίστηκε αμετανόητος για την πράξη του, προσπαθώντας άτσαλα να δικαιολογηθεί. Αυτό που κατάφερε, αντιθέτως, ήταν να αποκαλύψει το πραγματικό του πρόσωπο. Οχι μόνο είπε ψέματα ότι ο Μάμαλος εμβολιάστηκε στις 20.30 διότι εκείνη την ώρα δεν έβρισκαν κάποιον άλλον (σύμφωνα με το έγγραφο εμβολιάστηκε στις 18.30), αλλά κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι είναι «υπηρέτης» του. Για την υπόθεση διατάχτηκε κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα.

Το μπάχαλο καλά κρατεί

Σαν να μην έφταναν όλα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο, καλά κρατεί το μπάχαλο και με την εξέλιξη των φανερών εμβολιασμών. Τα εμβολιαστικά κέντρα που θα κάλυπταν ολόκληρη την Ελλάδα ακόμη… ανοίγουν, ενώ οι ομάδες που βρίσκονται στη νόμιμη λίστα ταλαιπωρούνται. Σύμφωνα με καταγγελίες ηλικιωμένων και συγγενών τους στο Documento, πολλά ραντεβού ακυρώνονται ακόμη και λίγα λεπτά προτού γίνουν τα εμβόλια. Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλεται στο ότι οι ηλικιωμένοι δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται αν έχουν αλλεργίες.

Ειδικά στην επαρχία, όπου πολλοί ηλικιωμένοι μένουν μόνοι και δεν υπάρχει δυνατότητα να τους βοηθήσουν τα παιδιά τους ή άλλοι συγγενείς, η κατάσταση γίνεται τραγική. Για παράδειγμα, υπερήλικη γυναίκα με ιστορικό αλλεργιών θα κινδύνευε αν η κόρη της που ζει μόνιμα στην Αθήνα δεν κανόνιζε την όλη διαδικασία. Η οικογένεια έκανε αγώνα δρόμου αφενός για να βρει τον χρόνο να πάει την ηλικιωμένη στο εμβολιαστικό κέντρο, αφού ήταν χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας της γυναίκας, αφετέρου για να ενημερώσει τις αρχές για τις αλλεργίες. Αν πήγαινε μόνη η ηλικιωμένη, πιθανώς και να εμβολιαζόταν, αφού πάσχει και από προβλήματα μνήμης. Τελικά ο εμβολιασμός μετατέθηκε… δύο μήνες μετά, προκειμένου να γίνει σε νοσοκομείο εξοπλισμένο για την αντιμετώπιση αλλεργικής αντίδρασης.

Αλλο παράδειγμα είναι ο εμβολιασμός ηλικιωμένου που είχε προγραμματιστεί να γίνει σε ψυχιατρείο, το οποίο είχε προσφερθεί ως εμβολιαστικό κέντρο για τις ανάγκες του προσωπικού και των τροφίμων και έφτασε να εξυπηρετεί ηλικιωμένους από τη δυτική Αθήνα διαθέτοντας μόλις δύο παθολόγους. Τεράστιες καθυστερήσεις και ουρές ηλικιωμένων τη στιγμή που κάποιοι –χωρίς να ζητήσει κανείς την ταυτότητά τους– τους προσπερνούσαν.

Προβληματισμό προκαλεί, τέλος, το κατά πόσο οι ηλικιωμένοι θα είναι σε θέση μετά τη δεύτερη δόση να μπουν στο σύστημα της κίτρινης κάρτας του ΕΟΦ για να δηλώσουν τυχόν παρενέργειες.

Μαύρη αγορά εμβολίων

Η ζοφερότερη πληροφορία που έφτασε στην εφημερίδα, πέραν των πολλών καταγγελιών που έχει δεχτεί για εμβολιασμούς ημετέρων εκτός νόμιμης λίστας, είναι το στήσιμο μιας βρόμικης μαύρης αγοράς εμβολίων.

Εκεί, όπως αναφέρουν οι πηγές, έχει στηθεί πάρτι στις πλάτες της δημόσιας υγείας, με μια δόση να πουλιέται 1.300 ευρώ. Η αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει οτιδήποτε έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη ήρθε να «κουμπώσει» και στους εμβολιασμούς, γκρεμίζοντας τις όποιες ελπίδες για άρση της καραντίνας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter