Εμβολιασμός με... απόδειξη - Ποιος ο ρόλος των φαρμακείων

Απόδειξη εμβολιασμού θα λαμβάνουν όσοι κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. 

Συγκεκριμένα, κάθε πολίτης θα λαμβάνει ένα είδος πιστοποίησης για τον εμβολιασμό το οποίο όπως τόνισε, το πού θα χρειαστεί είναι ένα θέμα που τίθεται «πανευρωπαϊκά, όχι εθνικά».

«Οι νόμοι περί προσωπικών δεδομένων είναι ευρωπαϊκοί, το γνωστό GDPR. Τα ερωτήματα είναι πολλά, για τις αεροπορικές εταιρείες, τα εστιατόρια, κτλ. Οι απαντήσεις κατ' αρχήν θα δοθούν πανευρωπαϊκά και έπειτα θα μπούμε εθνικά στη συζήτηση». Σε κάθε περίπτωση, «σίγουρα θα έχουμε μία απόδειξη, ένα αποδεικτικό που θα έχει ο κάθε πολίτης για τον εαυτό του», όπως διευκρίνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός της αλλαγής της φύσης της εκστρατείας εμβολιασμού μετά την πρώτη φάση που ξεκίνησε την Κυριακή. Στην πρώτη φάση του εμβολιασμού, η διαδικασία είναι στοχευμένη, «πηγαίνουμε εμείς», όπως είπε, «από την δεύτερη φάση και μετά, η διαδικασία αλλάζει... είναι όλη αυτή η συζήτηση για το πώς κλείνουμε τα ραντεβού», για τα οποία υπάρχουν τέσσερις τρόποι, με τον πιο εύκολο να είναι η «άυλη συνταγογράφηση» για όποιον έχει εγγραφεί «και παροτρύνω όλους να εγγραφούν ... είναι το πιο εύκολο, θα πηγαίνουμε εμείς στους πολίτες, θα προτείνουμε τα ραντεβού με βάση την διεύθυνση». 

Θα υπάρχει επίσης αντίστοιχη πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr, ενώ επιστρατεύονται τα φαρμακεία όπου θα κλείνουν οι πολίτες τα δύο ραντεβού για το εμβόλιο (δεν θα το κάνουν εκεί).

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η τήρηση του δεύτερου ραντεβού είναι κρίσιμη, γιατί η δεύτερη δόση του εμβολίου (όπως της Pfizer?BioNTech) πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένο διάστημα (3-4 εβδομάδων) από την πρώτη. Είναι πολύ σημαντικό να μην την «χάσει» ο πολίτης, είναι μία διαδικασία «σφικτή».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.