Εμβόλιο δεν υπάρχει για τη φτωχοποίηση

Εμβόλιο δεν υπάρχει για τη φτωχοποίηση

Η επίσκεψη Κυριάκου σε συσσίτιο και πως η πολιτική του που κάνει φτωχούς όλο και πιο πολλούς μπορεί να φέρει ψωμί με το δελτίο.

Σωτήριο έτος 2020. Ημέρα Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου. Χριστούγεννα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πανάκριβη ΒΜW προσέρχεται στην ταβέρνα Κρητικός στο Κερατσίνι, που βέβαια είναι κλειστή. Ο ταβερνιάρης είναι ένας από αυτούς που έχει πλήξει με την πολιτική του ο πρωθυπουργός. Προσπαθεί όμως και στέκεται δίπλα στους συνανθρώπους του. Κάθε μέρα μαγειρεύει εκατοντάδες μερίδες φαγητού και τις διανέμει δωρεάν σε ευάλωτους συνανθρώπους του. Τη δική του δόξα επιδιώκει να κλέψει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο άνθρωπος που με τις πολιτικές του επιλογές έχει καταφέρει ήδη να φτωχοποιήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πηγαίνει ανήμερα τα Χριστούγεννα για να κάνει σόου ότι μοιράζει φαγητό, ότι δήθεν συμπαραστέκεται.

Ο θύτης λοιδορεί τα θύματα των πολιτικών του για να εισπράξει τα εύσημα από τους καθηλωμένους στην τηλεόραση νοικοκυραίους. Ηρθε δήθεν να συμπαρασταθεί σε αυτούς που καταστρέφει, να μοιράσει συναίσθημα για να εισπράξει πολιτικό όφελος. Δεν δίνει. Δεν σκέφτεται να συνδράμει. Ή μάλλον συνδράμει: πουλάει φύκια («πλήρωσε τον χασάπη, τον φούρνο, τις μπουκάλες μου, μου έφερε ψυγεία» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο φιλάνθρωπος ταβερνιάρης) και αγοράζει κάτι πολύτιμο για τον ίδιο: ανθρωπισμό… Οχι γιατί το αισθάνεται (αφού διαφορετικά δεν θα μετέτρεπε την κίνησή του σε τηλεοπτικό σόου) αλλά επειδή χρειάζεται να τα πουλήσει προς άγρα ψήφων. Ο ανέμελος ποδηλάτης της Πάρνηθας πρέπει να μετατραπεί σε όσιο των φτωχών με το μικρότερο δυνατόν κόστος!

Με λεφτά από την τσέπη του πληττόμενου μικροϊδιώτη

Παρίσταται επιβραβεύοντας την κίνηση ανθρωπιάς που γίνεται με λεφτά από την τσέπη του πληττόμενου μικροϊδιώτη (αλλά και όσων τον συνδράμουν με τρόφιμα). Τα μπουκωμένα από το λεφτόδεντρο του Πέτσα ΜΜΕ χειροκροτούν την ανθρωπιά του ανδρός που τα ίδια έχουν ονομάσει «Μωυσή», «αδίσταχτο τσιτάχ του Μαξίμου» και του έχουν αποδώσει άλλους φαιδρούς χαρακτηρισμούς. Ο πλούσιος με την πανάκριβη BMW δεν δίνει αλλά παίρνει από τον φτωχό ταβερνιάρη, «ταΐζοντας» συναίσθημα τους φτωχοποιημένους από την πολιτική του Ελληνες. Το ίδιο έκανε άλλωστε και ο υπουργός του ο Βασίλης Κικίλιας, που είπε ότι οι υγειονομικοί έχουν ικανοποιηθεί συναισθηματικά από την κυβέρνηση!

Μια εικόνα άξια συγχαρητηρίων για όσους έχουν μισθοδοτηθεί από την… πέτσινη λίστα. Η συμπύκνωση της πολιτικής Μητσοτάκη για τους σκεπτόμενους Ελληνες. Μια πολιτική που δεν είναι, όπως πολλοί τη χαρακτηρίζουν, πορεία στην κρίση χωρίς σχεδιασμό. Αν συνθέσεις τα στοιχεία, προκύπτει ακριβώς το αντίθετο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης σχεδιάζει τον «βιασμό» της ελληνικής κοινωνίας κάνοντας την πανδημική κρίση ευκαιρία για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας. Πρόκειται για την πραγματική οικονομία που παλεύει καθημερινά για την επιβίωση. Είναι όλοι αυτοί οι αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι (μαζί με όσους αυτοί απασχολούν ως μισθωτούς), που απαρτίζουν περίπου το 95% της ελληνικής οικονομίας. Το είχε δηλώσει απροκάλυπτα τον Μάιο ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, κάνοντας λόγο για μεγάλες ανακατατάξεις μετά την κρίση και για επιχειρήσεις-ζόμπι· άλλωστε αυτό το παραγωγικό μοντέλο υποστηρίζει ότι είναι προβληματικό η έκθεση Πισσαρίδη.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τη φτωχοποίηση του πληθυσμού με στόχο την καταστροφή των μικρομεσαίων μέσω της κατακρήμνισης της αγοραστικής τους δύναμης. Αυτοί είναι στο στόχαστρο, καθώς πρέπει να συντριβούν (άλλωστε το αναγράφει και το «ευαγγέλιο» που λέγεται πόρισμα Πισσαρίδη) για να ανθίσει η οικονομία των λίγων μεγάλων επιχειρήσεων που δουλεύουν με οικονομίες κλίμακας και θέτουν στο περιθώριο τους πολλούς αφού χρειάζονται με τη συνδρομή της τεχνολογίας ακόμη λιγότερους.

Πολλοί θα το θεωρήσουν θεωρία συνωμοσίας. Αν όμως χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της εις άτοπον απαγωγής καταλήγεις αναλύοντας τα πεπραγμένα Μητσοτάκη στο αληθές συμπέρασμα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ετοιμάζει την «τελική λύση» για τον εμποράκο…

Με πυξίδα την καταστροφή

Τα στοιχεία συντρίβουν κάθε προσπάθεια υπεράσπισης του μοντέλου αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που έφεραν τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού ως τρόπος αντίδρασης στην πανδημία της Covid-19.

• Από τους πρώτους τρεις κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής (δάνειο που πρέπει να επιστραφεί) ωφελήθηκαν μόνο 144.000 από τις 750.000 επιχειρήσεις. Στον τέταρτο κύκλο (50% δάνειο + 50% επιδότηση) ωφελήθηκε μεν το 60% των επιχειρήσεων (περίπου 440.000) αλλά μοιράστηκαν μόλις 1.0002.000 ευρώ όταν οι ζημίες στο εντεκάμηνο ανέρχονται σε πολλαπλάσια νούμερα.

• Μέσω της τηλεργασίας και των διαδοχικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) αλλά και της πολιτικής των αναστολών μειώθηκε το εισόδημα των μισθωτών σχεδόν στο μισό, ενώ καθιερώθηκε και η κουλτούρα της δωρεάν υπερωρίας, που πλέον θα αποτελεί και νομοθέτημα του κράτους από το 2021.

• Ο Κυρ. Μητσοτάκης μοίραζε ήδη από την άνοιξη ψέματα ότι δήθεν η στήριξη της οικονομίας θα ανερχόταν σε 24 δισ. ευρώ, όταν το στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι στο πρώτο δεκάμηνο μοιράστηκαν ως στήριξη 7,5 δισ. ευρώ και αυτά τα απορρόφησαν οι μεγάλοι παίκτες, με τους μικρούς (αποτελούν όμως το 95%) να εισπράττουν το «τίποτε».

• Το click away βόλεψε μόνο τους μεγάλους, που ρούφηξαν τον πετσοκομμένο τζίρο της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

• Οι αναστολές φόρων, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ. θα πρέπει να εκκινήσουν να πληρώνονται από τον Απρίλιο. Φτωχοποιημένοι μικρομεσαίοι καλούνται να καταβάλουν στο κράτος μέσω μηδενικών τζίρων τις οφειλές του 2020 μαζί με τις οφειλές του 2021.

• Η ανεργία περιμένει περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους μόλις λήξουν τα προγράμματα αναστολών.

• Τα λουκέτα στην εστίαση και στο λιανεμπόριο μπορεί να φτάσουν και στο 50% των επιχειρήσεων, κάτι που σημαίνει 100.000-200.000 ανέργους.

• Ο τουρισμός για το 2021 θα ανακάμψει μερικώς αλλά δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δισ. ευρώ (όταν το 2018 ανήλθε σε 18,4 δισ.). Αυτό σημαίνει ότι περισσεύουν από την εποχική απασχόληση 250.000300.000 εργαζόμενοι. Ολοι αυτοί απασχολούνταν το καλοκαίρι και περνούσαν τον χειμώνα με τα χρήματα που αποταμίευαν και το επίδομα ανεργίας. Του χρόνου ούτε εισόδημα θα έχουν ούτε βέβαια επίδομα, αφού θα πρέπει πρώτα να εργαστούν για να το λάβουν.

Από το καταστροφικό 2020 στο δυστοπικό 2021

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ελλειψη χρημάτων και στάση εμπορίου. Και όταν δεν κινείται χρήμα στην αγορά ανοίγει ένα αδυσώπητο καθοδικό σπιράλ που ρουφάει επιχειρήσεις και μισθωτούς. Τους φτωχοποιεί και τους στέλνει στα τάρταρα. Κοντά στο 1 εκατομμύριο άνθρωποι (κατά τεκμήριο της μεσαίας τάξης) αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα το 2021 τον κίνδυνο φτώχειας, όπως σημειώνουν οι ειδικοί…

Τι απαντούν ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του; Θα αλλάξουν, λένε, το μείγμα και θα στοχεύσουν στις δυναμικές επιχειρήσεις, τις οποίες και θα στηρίξουν. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνει χωρίς στήριξη και το 2021 τουλάχιστον το 80% της πραγματικής οικονομίας. Ομως αυτό το 80% του ελληνικού επιχειρείν μισθοδοτεί περίπου το 60% του κόσμου της μισθωτής εργασίας. Αν αυτό καταρρεύσει σε μεγάλο ποσοστό, τότε τα συσσίτια και το ψωμί με δελτίο που βίωσαν οι κάτοικοι αυτής της χώρας τις δεκαετίες ’50 και ’60 θα είναι πάλι εδώ. Αλλωστε αυτό σηματοδότησε ο Κυρ. Μητσοτάκης τα Χριστούγεννα: Δούλευε, πληττόμενε ταβερνιάρη, για να καρπώνομαι εγώ το πολιτικό όφελος της δουλειάς σου…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter