Εμβόλιο Pfizer: Στους -70 η διατήρηση του εμβολίου – Πώς θα γίνει η μεταφορά

Εμβόλιο Pfizer: Στους -70 η διατήρηση του εμβολίου – Πώς θα γίνει η μεταφορά

Η είδηση της Δευτέρας ότι το πειραματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer και της και Βiontech είναι πάνω από 90% αποτελεσματικά δημιούργησε αισιοδοξία ότι οι ομοσπονδιακοί ρυθμιστικοί φορείς θα το εγκρίνουν σε επείγουσα βάση ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου και ότι οι πρώτες λήψεις θα χορηγηθούν ακόμα και πριν από το τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου έτους.

Το πρόβλημα ωστόσο, που δημιουργείται είναι πως θα διανεμηθεί το εμβόλιο, αφού για τη συντήρήση του απαιτούνται ειδικές αποθήκες που θα του διασφαλίζουν θερμοκρασία στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «The Τimes», το εμβόλιο του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer και της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Βiontech, αφότου λάβει την έγκριση για την διανομή του από τους αρμόδιες φορείς, θα φτάσει σύντομα και στα τοπικά φαρμακεία για το ευρύ κοινό. Όμως, οι σύνθετες και πολύ κρύες συνθήκες αποθήκευσης του εμβολίου αποτελούν ένα μεγάλο εμπόδιο ακόμη και για τα πιο προηγμένα νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Pfizer, Κιμ Μπένκερ, δήλωσε ότι η εταιρεία συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους κρατικούς αξιωματούχους σχετικά με τον τρόπο αποστολής του εμβολίου από τα κέντρα διανομής της στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, το Βέλγιο και σε όλο τον κόσμο.

Το λεπτομερές σχέδιο περιλαμβάνει τη χρήση ξηρού πάγου για τη μεταφορά κατεψυγμένων φιαλιδίων εμβολίου τόσο από αέρος όσο και δια ξηράς στις συνιστώμενες θερμοκρασίες τους για έως και 10 ημέρες, έσπευσε να διευκρινίσει.

Ωστόσο, οι ειδικοί ανέφεραν ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένου του πόσο διαρκεί η προστασία του, πόσο καλά προστατεύει τα άτομα σε συγκεκριμένες ομάδες όπως τους ηλικιωμένους και αν προκαλεί παρενέργειες. 

Την ίδια ώρα σε αγώνα δρόμου επιδίδονται κι άλλες εταιρείες που επιθυμούν τα λάβουν έγκριση για το εμβόλιο που δημιουργούν το ταχύτερο δυνατόν. «Θα δώσουμε εμβόλια πολύ πιθανό πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους», προέβλεψε ο Άντονι Φάουτσι, ο ανώτατος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ

Εκτός από την Pfizer, η Moderna, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που χρησιμοποιεί  τεχνολογία παρόμοια με της Pfizer, μπορεί να υποβάλει αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές για έγκριση ακόμα και τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν αξιωματούχοι της εταιρείας

Οι Pfizer και BioNTech αναμένεται να παράγουν έως και 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι τα τέλη του 2020 και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021.

Ακόμη ωστόσο κι αν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν θα γίνεται έτσι εύκολα η επιστροφή στην πραγματικότητα. Οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φοράνε μάσκες και να κρατάνε τις κοινωνικές αποστάσεις για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αφού οι δόσεις του εμβολίου είναι περιορισμένες και θα χρειαστεί αρκετό διάστημα μέχρι να αποκτήσει ανοσία μεγάλο μέρος του πληθυσμού για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Διαβάστε επίσης: Η Deutsche Post AG θέλει να αναλάβει παγκοσμίως τη μεταφορά του εμβολίου σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter