Έμειναν με την κάλπη στο χέρι

Έμειναν με την κάλπη στο χέρι

Την ώρα που στην Πειραιώς αναζητούν νέους τρόπους για να αντιπαρέλθουν τη στρατηγική αδυναμία της ΝΔ μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup, στις εσωκομματικές διευθύνσεις πρωτοκλασάτα στελέχη της κάνουν… focus στο focus του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα. 

Του αποδίδουν λάθη τακτικής και κακούς συμβούλους, για να καταλήξουν σε ένα κεφαλαιώδες, όπως φαίνεται, εσωκομματικό ζητούμενο: την αλλαγή προσώπων που σηκώνουν δημόσια το βάρος της αντιπολιτευτικής γραμμής.

Ενδεικτικό του εσωτερικού αναβρασμού που προκαλεί το αίτημα είναι ότι πολλά απ’ αυτά τα στελέχη θέτουν την αλλαγή προσώπων ως πρώτο ζητούμενο ακόμη και από τη «σκληρή κριτική» την οποία θεωρούν ότι πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα επί των μέτρων που θα επιφέρει η συμφωνία.

«Πρέπει άμεσα να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του και να εμφανίσει καλύτερο προφίλ. Κάποια πρόσωπα πρέπει σιγά σιγά να πάνε πιο πίσω, κάποια άλλα να περάσουν πιο μπροστά» τονίζουν, ενώ εκτιμούν ότι στην περίπτωση που το «μούδιασμα» διαρκέσει, η ΝΔ χάνει χρόνο, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που τον κερδίζει στην προσπάθειά του να κλείσει την ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Στελέχη με μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία θεωρούν ότι η πίεση για εκλογές, που κορυφώθηκε τις παραμονές της 20ής Φεβρουαρίου, εκτός του ότι εκ του αποτελέσματος εξέθεσε τη ΝΔ, «άδειασε» και τον κόσμο της, στον οποίο είχε καλλιεργηθεί η εικόνα και η προσδοκία ότι το κόμμα θα κυβερνήσει σύντομα. Εγινε «άσκοπη άντληση δυνάμεων των ψηφοφόρων μας, οι οποίοι δεν μπορούν να κρατηθούν ετοιμοπόλεμοι για μια διετία» σημειώνουν στελέχη της παράταξης, τα οποία δύσκολα βλέπουν εκλογές πριν από τα τέλη του 2018 τουλάχιστον.

Η επιτακτικότητα του αιτήματος, όπως έγινε, παραμονές των εξελίξεων στα ευρωπαϊκά κέντρα, ήταν «μέγα σφάλμα» και «υποδεικνύει το πολιτικό βεληνεκές» κάποιων εκ των «εργατών», όπως ειρωνικά παρατηρούν έμπειρα στελέχη της ΝΔ

Οπως παρατηρούν, το θυμικό αυτής της «άκαιρης παράστασης νίκης» υπάρχει κίνδυνος να λειτουργήσει αποχαυνωτικά όταν η ΝΔ θα έχει πραγματικά ανάγκη τον κόσμο της. Εναν κόσμο που οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα προεδρικά στελέχη όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από τις τοπικές εκδηλώσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις τους είχαν «ντοπάρει» και πείσει ότι η ΝΔ είναι η –στην κυριολεξία– αυριανή κυβέρνηση. Κατά τους ίδιους, η επιτακτικότητα του αιτήματος, με τον τρόπο που έγινε, παραμονές των εξελίξεων στα ευρωπαϊκά κέντρα, ήταν «μέγα σφάλμα» και «υποδεικνύει το πολιτικό βεληνεκές» κάποιων εκ των «εργατών», όπως ειρωνικά παρατηρούν, της παράταξης.

Αγκάθι ο Αδωνης

Στο επίκεντρο της κριτικής παραμένει ο εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ Αδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος έριξε πάλι νερό στον μύλο των εσωκομματικών αντιδράσεων, προκαλώντας, κατά πληροφορίες, τη μήνη Καραμανλή, όταν με tweet του προέτρεπε τους «ακολούθους» του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να διαβάσουν δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» με τίτλο «Η σκευωρία του εθνικού νομίσματος και το σαμποτάζ στη Δημοκρατία». 

Το δημοσίευμα στρεφόταν κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή – χωρίς να τον κατονομάζει –, με υπαινιγμούς για υπόγειες σχέσεις με την κυβέρνηση και, κυρίως, για υπόγειες κινήσεις τους που θέτουν εν αμφιβόλω την παραμονή της χώρας στο ευρώ. 

Εξάλλου, οι δηλώσεις του ότι προτιμά να μην κλείσει η αξιολόγηση για να οδηγηθούμε σε εκλογές όχι μόνο προκάλεσαν αντιδράσεις, αλλά δεν… χωνεύονται κιόλας τόσες μέρες μετά.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, φαίνεται ότι κρατάει εντός του κόμματος και ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ σαμαρικών και καραμανλικών, με τους πρώτους να βάλλουν ανοιχτά κατά των δεύτερων.

Σε αναζήτηση στρατηγικής

Γενική εντύπωση στη ΝΔ είναι ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές θα κλείσει κοντά στο Πάσχα και η γραμμή της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθηθεί φαίνεται ότι αναζητείται στον διαχωρισμό της χρονικής φάσης δύο περιόδων: μέχρι να κλείσει η συμφωνία και αφότου κλείσει, με προοπτική την εκλογική αναμέτρηση.

Το αίτημα των εκλογών διαφαίνεται ότι θα αποσυνδεθεί από την πορεία της αξιολόγησης. 

Επί του παρόντος, μόνο δεδομένο στην Πειραιώς θεωρείται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής. 

Εκτιμάται ακόμη ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν συντρέχει λόγος – και συνεπώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να το επικαλεστεί ως δίλημμα – να τεθεί θέμα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter