Έμφυλη βία: 10+1 γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τον αθλητισμό

Έμφυλη βία: 10+1 γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τον αθλητισμό

Η 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, είχε φέτος ιδιαίτερη σημασία καθώς το 2021 αποδείχτηκε εφιαλτική χρονιά ειδικά για τις γυναίκες στη χώρα μας, η οποία μέχρι τώρα μετράει 14 γυναικοκτονίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο σε εκδήλωση για την έμφυλη βία, 2.600 γυναίκες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ενδοοικογενειακή βία, το 82% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έχει θύματα τις γυναίκες, μία στις δύο δολοφονίες γυναικών παγκοσμίως γίνεται από τους συζύγους/συντρόφους και μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως βιώνει σωματική ή σεξουαλική βία κάποια στιγμή στη ζωή της.

Με αφορμή τα τραγικά περιστατικά αλλά και το γεγονός πως εντός των ημερών αποφυλακίζεται στη Νότια Αφρική ο παραολυμπιονίκης Οσκαρ Πιστόριους, ο οποίος το 2013 προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα καθώς δολοφόνησε τη σύντροφό του, το Documento ανέτρεξε στο παρελθόν και θυμίζει περιπτώσεις αθλητριών που δολοφονήθηκαν αλλά και αθλητών που δολοφόνησαν τις συντρόφους τους και συγκλόνισαν τη κοινή γνώμη.

01 Ο Τζέι Σίμπσον

Μια από τις πιο διάσημες υποθέσεις στον αθλητισμό. Το 1994 μεταδίδεται ζωντανά από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα η καταδίωξη του διάσημου παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου Ο Τζέι Σίμπσον από την αστυνομία. Ο Σίμπσον συνελήφθη και κατηγορήθηκε για τη διπλή δολοφονία της πρώην γυναίκας του Νικόλ Μπράουν και του φίλου της Ρόναλντ Γκόλτμαν. Εμεινε στη φυλακή ως το 1998, όταν και το Ανώτατο Δικαστήριο τον έκρινε οριστικά αθώο. Για την υπόθεση γράφτηκαν πολλά βιβλία, έγραψε και ο ίδιος, ασχολήθηκαν πολλές εκπομπές στη τηλεόραση, ειπώθηκαν πολλά. Ομως δέκα χρόνια αργότερα ο Σίμπσον συνελήφθη στο Λας Βέγκας ως επικεφαλής ένοπλης ληστείας και το 2008 καταδικάστηκε σε 33 χρόνια φυλάκισης.

02 Τέρι Αντεργουντ

Ξεκίνησε την καριέρα του στο NFL με πολλές προσδοκίες και θεωρήθηκε από τους ειδικούς το νέο μεγάλο ταλέντο του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Σύντομα όμως ο ίδιος γκρέμισε ό,τι έχτιζε. Το 1998 σκότωσε ύστερα από καβγά την έγκυο σύζυγό του, την οποία μαχαίρωσε 88 φορές! Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 60 ετών και η έφεσή του για μείωση της ποινής απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

03 Φλόιντ Μεϊγουέδερ

Ο Αμερικανός πυγμάχος ήταν ένας από τους πλουσιότερους αθλητές στον κόσμο κι ένας από τους κορυφαίους στα ρινγκ ως το 2015. Απασχόλησε τη Δικαιοσύνη πολλές φορές με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και ξυλοδαρμών. Στο… παλμαρέ του είχε καταδίκες με αναστολή για ξυλοδαρμό και οικογενειακή βία το 2002, το 2004 και το 2005. Το 2010 μια πρώην κοπέλα του τον μήνυσε για ξυλοδαρμό και το 2011 καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο μηνών. Λίγα χρόνια μετά του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Αυστραλία λόγω των περιστατικών βίας στα οποία πρωταγωνίστησε.

04 Μπρούνο Φερνάντες

Ο Βραζιλιάνος γκολκίπερ της Φλαμένγκο το 2013 δικάστηκε για τον βασανισμό και τη δολοφονία της 25άχρονης ερωμένης του Ελίζα Σαμούντιο τον Ιούνιο του 2010. Οπως ομολόγησε στους αστυνομικούς, προχώρησε σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα όταν το μοντέλο του είπε πως το τεσσάρων μηνών παιδί της ήταν δικό του. Ο 27χρονος Μπρούνο Φερνάντες ντε Σόουζα, που ήταν ήδη παντρεμένος, βασάνισε, σκότωσε, διαμέλισε και τάισε στα σκυλιά του την άτυχη Σαμούντιο. Καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλακή. Παρ’ όλα αυτά, χρησιμοποιώντας ένα παραθυράκι του νόμου αφέθηκε ελεύθερος τον Φεβρουάριο του 2017 και υπέγραψε συμβόλαιο στην Μπόα Εσπόρτε, ομάδα της Β΄ κατηγορίας της Βραζιλίας, προκαλώντας τη κοινή γνώμη. Μετά τη γενική κατακραυγή οι δικαστικές αρχές προχώρησαν σε αναίρεση της απόφασης αποφυλάκισης και δύο μήνες μετά ο Μπρούνο επέστρεψε στη φυλακή για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

05 Τζαβάρις Κρίτεντον

Στις 26 Αυγούστου 2011 ο τότε μπασκετμπολίστας των Λέικερς κατηγορήθηκε για τον φόνο της 22άχρονης Τζούλιαν Τζόουνς. Ο Κρίτεντον, ο οποίος το 2009 είχε τραβήξει όπλο σε συμπαίκτη του στα αποδυτήρια των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, σύμφωνα με τον εισαγγελέα αλλά και το FΒΙ πυροβόλησε και σκότωσε την Τζόουνς σε δρόμο του Λος Αντζελες. Ο Κρίτεντον υποστήριξε ότι δεν σημάδευε την άτυχη κοπέλα αλλά τον άντρα που τον είχε ληστέψει λίγο πριν. Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αφού πλήρωσε εγγύηση 230.000 δολαρίων.

06 Γιούλια Μπαλίκινα

Η Λευκορωσίδα σπρίντερ, η οποία είχε εξαφανιστεί από τις 28 Οκτωβρίου, βρέθηκε νεκρή στις 17 Νοεμβρίου 2015 λίγο έξω από το Μινσκ όταν οι αστυνομικές αρχές της χώρας ξεκίνησαν έρευνα για τον εντοπισμό της. Στις 3 Νοεμβρίου συνελήφθη ως μοναδικός ύποπτος ο φίλος της 31χρονης σπρίντερ. Η αστυνομία από την αρχή έκανε λόγο για δολοφονία και τελικά επιβεβαιώθηκε, καθώς η σορός της βρέθηκε σε δασώδη περιοχή έξω από το Μινσκ, καλυμμένη με σελοφάν και θαμμένη κάτω από ένα δέντρο. Η Μπαλίκινα είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στα 100 μ. και στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μ. Τον Ιούνιο του 2013 είχε βρεθεί θετική σε χρήση απαγορευμένης ουσίας και είχε τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό. Η ποινή της έληξε στις 24 Ιουλίου 2015.

07 Ζενάς Ζεσμού

Τον Δεκέμβριο του 2017 η 27χρονη μαραθωνοδρόμος βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στα περίχωρα του Παρισιού. Ενας 28άχρονος ομοεθνής της από την Ερυθραία παραδόθηκε στις γαλλικές αρχές, στις οποίες παραδέχτηκε ότι την έπνιξε (για άγνωστη αιτία) με ένα μαξιλάρι και τη χτύπησε πολλές φορές με τα τρόπαια που η αθλήτρια είχε κερδίσει σε διάφορους αγώνες. Η Ζεσμού είχε μετακομίσει στο Παρίσι από την Ερυθραία έξι χρόνια νωρίτερα και ήταν μέλος του αθλητικού συλλόγου Neuilly sur Marne. Η καλύτερή της επίδοση σε μαραθώνιο ήταν 2:38:48 στο Αμστερνταμ, ενώ είχε διακρίσεις και σε άλλους μικρότερους αγώνες (5 χλμ., 10 χλμ. και ημιμαραθωνίους). Ο πρώην προπονητής της Νικόλας Βαλάτ την περιέγραψε ως «διακριτική γυναίκα με έντονο χαρακτήρα». Η αθλήτρια δεν είχε καταφέρει να περάσει ποτέ τις εξετάσεις για να πάρει τη γαλλική υπηκοότητα και εργαζόταν ως καθαρίστρια σε σπίτια και ξενοδοχεία.

08 Σελία Μπαρκουίν Αροθαμένα

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 η Ισπανίδα πρωταθλήτρια του γκολφ, πρωταθλήτρια Ευρώπης εκείνη τη χρονιά και αθλήτρια της χρονιάς στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, δολοφονήθηκε στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας που δημοσίευσε η «USA Today», το σώμα της 22άχρονης κοπέλας βρέθηκε στο γήπεδο γκολφ Coldwater Links της Αϊόβα και ο δράστης της δολοφονίας Κόλιν Ντάνιελ Ρίτσαρντς, φίλος του θύματος, συνελήφθη 24 ώρες μετά, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία.

09 Αγκνες Τιρόπ

Σοκ προκάλεσε στον χώρο του αθλητισμού η δολοφονία της Κενυάτισσας παγκόσμιας πρωταθλήτριας στίβου, η οποία βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στην πόλη Ιτεν τον περασμένο Οκτώβριο, Η Τιρόπ έφερε πολλαπλές μαχαιριές σε όλο της το σώμα που τις προκάλεσε ο σύζυγός της, ο οποίος και συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα. Η 25άχρονη Αγκνες είχε κατακτήσει την τέταρτη θέση στα 5.000 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο στη Γερμανία συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 10 χλμ. επί δημοσίας οδού. Ηταν παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2015 στον ανώμαλο δρόμο, ενώ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 10 χλμ. στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Στίβου του 2017 στο Λονδίνο και του 2019 στην Ντόχα.

10 Μαχτζαμπίν Χακίμ

Στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη τελευταίο θύμα υπήρξε η αθλήτρια της εθνικής ομάδας βόλεϊ του Αφγανιστάν, την οποία φέρεται να αποκεφάλισαν οι Ταλιμπάν. Τη δολοφονία της Χακίμ, η οποία θεωρείτο από τα νέα ταλέντα του βόλεϊ, αποκάλυψε ένας από τους προπονητές της σε συνέντευξή του με ψευδώνυμο για λόγους προστασίας του στην «Persian Independent», ο οποίος τόνισε πως η ακριβής ημερομηνία θανάτου της είναι άγνωστη.

«Ολες οι συναθλήτριές της αλλά και οι υπόλοιπες αθλήτριες που δεν πρόλαβαν να φύγουν από τη χώρα όταν οι Ταλιμπάν πήραν ξανά την εξουσία στα χέρια τους είναι σε κακή κατάσταση και σε απόγνωση. Γι’ αυτό αναγκάζονται να βρουν τρόπους να φύγουν από το Αφγανιστάν προς άγνωστα μέρη» πρόσθεσε ο κόουτς.

11 Οσκαρ Πιστόριους

Ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα αίτημα αποφυλάκισής του, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις αρχές του 2022. Ο Πιστόριους δολοφόνησε την 30χρονη σύντροφό του και διάσημο μοντέλο Ρίβα Στίνκαμπ ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013. Σύμφωνα με τις καταθέσεις, ο Πιστόριους ζήλευε έντονα την κοπέλα, ενώ ο ίδιος μίλησε για ατύχημα καθώς, όπως είχε πει, πυροβόλησε επειδή νόμιζε πως στο σπίτι είχε μπει κλέφτης. Αρχικά είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία και είχε καταδικαστεί σε εξαετή κάθειρξη. Ωστόσο μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη χώρα από τη μικρή ποινή που του επιβλήθηκε, το Ανώτατο Δικαστήριο ξανάνοιξε την υπόθεση, ακύρωσε την απόφαση που του είχε επιβάλει το δικαστήριο της Πρετόρια και αποφάνθηκε πως «η πρωτόδικη ποινή αντικαθίσταται από την ακόλουθη: ο κατηγορούμενος καταδικάζεται σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και πέντε μηνών», όπως δήλωσε ο δικαστής Ουίλι Σέριτι. Το δικαστήριο επέβαλε έτσι την κατώτατη ποινή που μπορεί να επιβληθεί για φόνο στη Νότια Αφρική, η οποία είναι 15 χρόνια κάθειρξη (αφαιρέθηκε η ποινή που είχε ήδη εκτίσει).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter