Εμφυλη βία: Μεγάλη και δυναμική διαδήλωση στην Αθήνα (εικόνες)

Εμφυλη βία: Μεγάλη και δυναμική διαδήλωση στην Αθήνα (εικόνες)

Μεγάλη πορεία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι του Σαββάτου (25/11) κατά της έμφυλης βίας, με αφορμή και την ανακήρυξη της 25ης Νοεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Φεμινιστικές οργανώσεις, συλλογικότητες και κόμματα της Αριστεράς έδωσαν το παρόν από τις 12:30 το πρωί με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν διαδήλωση μέχρι το Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι η 25η Νοεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως θεσπίστηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 1991. Στις 25 Νοεμβρίου 1960 κατόπιν εντολής του δικτάτορα Ραφαήλ Τρουχίλο στη Δομινικανή Δημοκρατία, οι τρεις αδελφές και αντιστασιακές αγωνίστριες Μιραμπάλ (Πάτρια, Μαρία, Αντωνία) βασανίστηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου.

Το 1981, στο Συνέδριο Φεμινιστριών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής που διεξήχθη στην Κολομβία, προτάθηκε η επίσημη αναγνώριση της ημέρας και η ανάδειξη των αδελφών Μιραμπάλ σε σύμβολα γυναικείας χειραφέτησης και αντιδικτατορικής δράσης.

Ο ΟΗΕ -τον Ιούνιο του 2020- προειδοποίησε για μια νέα πανδημία: την παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με Διεθνή Αμνηστία, σε όλον τον κόσμο έχουν αυξηθεί οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών.

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ αναφέρει πως 1/3 γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter