Εμφύλιος Μητσοτάκη – Σαμαρά και στο… βάθος Μαρινάκης

Εμφύλιος Μητσοτάκη – Σαμαρά και στο… βάθος Μαρινάκης

Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας και απολαύστε το (γαλάζιο) γουέστερν που παίζεται αυτή την περίοδο, σε σκηνοθεσία Μητσοτάκη – Σαμαρά. «Χορηγός» της άγριας ταινίας ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο 70 ημέρες από τότε που μέρος του ελληνικού λαού ψήφισε για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήδη έχουμε τα πρώτα αρνητικά δείγματα της (γραφικής) κυβέρνησης των αρίστων. Επίσης, έχει καταγραφεί ο πρώτος –σίγουρα όχι ο τελευταίος– εμφύλιος στα ανώγεια της ΝΔ. Η απόφαση Μητσοτάκη να μην προτείνει για επίτροπο τον Αντώνη Σαμαρά πίκρανε τα μάλα τον πρώην πρωθυπουργό.

 Η πίκρα του έχει να κάνει με το γεγονός ότι αντί της (καλαματιανής) αφεντιάς του επέλεξε τον άχρωμο, άοσμο και «ολίγον δεξιό» Μαργαρίτη Σχοινά για επίτροπο, ο οποίος μάλιστα ύστερα από απόφαση της νέας προέδρου της Κομισιόν διορίστηκε και μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πίκρα και οργή για τον βουλευτή Μεσσηνίας, ο οποίος δημοσίως δεν έκανε κάποιο σχόλιο, αλλά στο παρασκήνιο… βράζει. Οι πληροφορίες θέλουν τον Αντ. Σαμαρά να είναι έξαλλος με τον Κυρ. Μητσοτάκη γιατί, όπως λέει στους συνομιλητές του, «άλλα του υποσχέθηκε, άλλα διέδιδε μέσω των φιλικών του μέσων ενημέρωσης και άλλα έκανε». Σύμφωνα με πρόσωπα από το περιβάλλον του Σαμαρά, ο Μητσοτάκης ήταν αυτός που του πρότεινε τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στις Βρυξέλλες, διαψεύδοντας ταυτόχρονα τις φήμες που ήθελαν τον Μεσσήνιο βουλευτή να έχει «αυτοπροταθεί».

Δεν ξεχνά…

Μόλις ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη το χαρτοφυλάκιο που παίρνει ο Μαργ. Σχοινάς, ο Αντ. Σαμαράς δεν… κρατιόταν από το να κάνει κάποια δήλωση. Ωστόσο, έπειτα από συζητήσεις με στενούς συνεργάτες του αποφασίστηκε, σε αυτήν τη φάση, να… απαντήσουν με ένα λακωνικό αλλά γεμάτο μηνύματα σχόλιο. «Ο καθένας κάνει τις επιλογές του» τόνιζαν με νόημα, προσθέτοντας και το απειλητικό «ο Σαμαράς δεν ξεχνά…».

Στο Μαξίμου, αλλά και στη ΝΔ, τρέμουν στην ιδέα τι θα πει ο Αντ. Σαμαράς στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση η οποία, όπως μαθαίνουμε, θα γίνει μέσα από φιλικό έντυπο του εφοπλιστή και υπόδικου Βαγγ. Μαρινάκη.

Δεύτερο χαστούκι

Προτού καθίσει ο κουρνιαχτός από το άδειασμα Μητσοτάκη στον Σαμαρά για τη θέση του επιτρόπου, ήρθε και δεύτερο χτύπημα από το Μαξίμου. Κι αυτό μάλλον πόνεσε περισσότερο τον πρώην πρωθυπουργό. Αναφερόμαστε στην υπόθεση Novartis, η οποία στο μυαλό του Σαμαρά και όσων το όνομά τους εμπλέκεται στη σχετική δικογραφία είναι «σκευωρία». Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο Μητσοτάκης αφενός θέλει το θέμα να μείνει στη Δικαιοσύνη και να συνεχιστεί η έρευνα, αφετέρου δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα να γίνει εξεταστική επιτροπή και να συζητηθεί στη Βουλή. Το ακριβώς αντίθετο επιθυμεί και επιδιώκει ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί για να έρθει το Novartis-gate στη Βουλή, θεωρώντας (αφελώς, αλλά αυτό είναι δικό του θέμα) ότι «θα πάρει τη ρεβάνς από τους πολιτικούς του αντιπάλους». Ωστόσο, από το Μαξίμου δεν προκρίνεται η σύσταση εξεταστικής, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει δημόσιο και ανοιχτό πόλεμο με τον Αντ. Σαμαρά.

Στο ερώτημα γιατί ο Μητσοτάκης υπαναχώρησε από τις προεκλογικές του «δεσμεύσεις» περί «πολιτικής σκευωρίας» και σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η εξήγηση που δίνουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι ο πρωθυπουργός το τελευταίο που θέλει είναι να μετατοπιστεί η συζήτηση από τα θέματα της οικονομίας στο σκάνδαλο της Novartis. Αυτό που μένει να δούμε το αμέσως προσεχές διάστημα είναι αν ο Σαμαράς αποφασίσει «να πάει μέχρι τέλους» τον Μητσοτάκη…

Τρίτο χτύπημα

Το τελευταίο και φαρμακερό χτύπημα του Μαξίμου είναι οι φήμες και τα παραπολιτικά που διοχετεύουν σε φιλικά μέσα ενημέρωσης ότι «ο Σαμαράς τα κάνει όλα αυτά για να πιέσει τον Μητσοτάκη ώστε να τον προτείνει για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας». Αυτή ωστόσο είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει πληροφορηθεί (όχι από τον ίδιο τον Σαμαρά, σύμφωνα με τις πηγές μας) από διάφορα πολιτικο-επιχειρηματικά κέντρα ότι ο πρώην πρωθυπουργός βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να διαδεχτεί στο προεδρικό μέγαρο τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σε κανένα στέλεχος της ΝΔ και θα πάρει τις όποιες αποφάσεις του είτε μετά το συνέδριο της ΝΔ –είναι προγραμματισμένο τον Δεκέμβρη– είτε στις αρχές του Γενάρη του 2020. Σε κάθε περίπτωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν σκέφτεται, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, να προτείνει τον σημερινό πρόεδρο Πρ. Παυλόπουλο και «φλερτάρει» έντονα με (ανενεργό αυτή την εποχή) στέλεχος από τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Ο… χορηγός

Την ίδια ώρα που έχει ξεσπάσει εμφύλιος στους κόλπους της Δεξιάς, ο «χορηγός» της ΝΔ Βαγγ. Μαρινάκης φέρεται να είναι οργισμένος τόσο με τον Κυρ. Μητσοτάκη όσο και με κάποιους υπουργούς. Την «τιμητική» τους στα φιλικά μέσα ενημέρωσης του εφοπλιστή και καναλάρχη Μαρινάκη έχουν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Κώστας Τσιάρας και ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Ειδικά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κοπανάνε κάθε μέρα σαν χταπόδι μέσα από φιλικό ραδιόφωνο του υπόδικου Μαρινάκη. Οι πληροφορίες ότι η ερτζιανή επίθεση προς τον Χρυσοχοΐδη σχετίζεται με το διαβατήριο του υπόδικου εφοπλιστή το οποίο του δόθηκε πίσω για δύο μήνες ελέγχονται ως ανακριβείς.

Επίσης, μάλλον δεν ευσταθούν οι φήμες ότι πρόσωπα με αναφορά στον Βαγγ. Μαρινάκη έχουν «ζητήσει» από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Ναυτιλίας να «διευθετηθούν πάραυτα» κάποιες «καυτές» υποθέσεις, καθώς και να «απομακρυνθούν τάχιστα» υπηρεσιακοί παράγοντες που δεν είναι «υπάκουοι και πρόθυμοι».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου στο Β΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών έχει οριστεί να διεξαχθεί η δίκη του Βαγγ. Μαρινάκη και των υπόλοιπων 27 κατηγορουμένων στην υπόθεση των στημένων αγώνων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter