Εμφύλιος στην ακροδεξιά της ΝΔ

Εμφύλιος στην ακροδεξιά της ΝΔ

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου του σωτήριου έτους 2012.

Οι πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης και Αδωνης Γεωργιάδης, ύστερα από συνάντησή τους με τον Αντώνη Σαμαρά στα γραφεία του κόμματος, ανακοινώνουν την προσχώρησή τους στη ΝΔ. Το σχέδιο Σαμαρά για προσεταιρισμό της εν Ελλάδι ακροδεξιάς μπαίνει σε εφαρμογή με πρωτεργάτες τους διόσκουρους του Καρατζαφέρη.

Οι ενστάσεις των κεντροδεξιών στελεχών και πρωτίστως του Καραμανλή για τον κίνδυνο να γλιστρήσει το κόμμα προς την ακροδεξιά δεν ελήφθησαν υπόψη. Το φόβητρο του ανερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ καθιστούσε πολυτέλειες κάτι τέτοιες «ευαισθησίες». Αποτέλεσμα; Το δίδυμο που ανέλαβε την ακροδεξιά εργολαβία επιβραβεύτηκε με κυβερνητικές καρέκλες. Οχι στον πρώτο ανασχηματισμό (κράτησαν τα προσχήματα), αλλά έναν χρόνο μετά, όταν έκλεισαν την ΕΡΤ και ο Σαμαράς αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Στον μεν Γεωργιάδη ανατέθηκε η δημόσια υγεία, στον δε Βορίδη η πολιτική υγεία των βουλευτών της ΝΔ από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της.

Ώθηση και αχαριστία

Λέγεται πως για τη μικρότερη επιβράβευση του Βορίδη σε σχέση με τον Αδωνη καταλυτική ήταν η παρέμβαση του κυβερνητικού εταίρου Ευάγγελου Βενιζέλου, στον οποίο έπεφτε κάπως βαρύ το γνωστό τσεκούρι του Βορίδη σε μια κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο ίδιος. Το γεγονός πάντως ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν δίπλα δίπλα με τον Αδωνη δεν φάνηκε να τον στενοχωρεί – το αντίθετο μάλιστα. Τον Ιούνιο του 2014, μόλις ο Σαμαράς ανακοίνωσε τη νέα του κυβέρνηση, από την οποία απουσίαζε ο Γεωργιάδης, ο Βενιζέλος, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Φώφη, του τηλεφώνησε όχι μόνο για να του εκφράσει τη λύπη του για την απώλεια, αλλά και για να τον διαβεβαιώσει πως ο ίδιος ποτέ δεν έβαλε βέτο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Κάπως έτσι, με τη συνδρομή του Σαμαρά και του Βενιζέλου, ψήλωσε πολιτικά ο Αδωνης, για να φτάσει με τη συνδρομή του Μητσοτάκη στη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος. Σε αντίθεση με τον Βορίδη ο οποίος, παρά τις σαφώς μεγαλύτερες ικανότητές του, έμεινε πίσω στην κομματική και κοινοβουλευτική επετηρίδα.

Για να φτάσουμε σήμερα άνθρωποι από το περιβάλλον του να χαρακτηρίζουν τον αντιπρόεδρο «αχάριστο». «Ο Αδωνης ξεχνά» λένε «πως αν δεν τον στήριζε ο Μάκης σε δύσκολες στιγμές και αν δεν τον έπαιρνε από το χεράκι για να πάνε στη ΝΔ, σήμερα θα είχε την τύχη του Καρατζαφέρη. Κανείς δεν θα τον θυμόταν». Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η κόντρα των πρώην φίλων, που ο Αδωνης έφτασε στο σημείο, όπως λένε οι φίλοι του Βορίδη, να πάει σε διάφορες περιοχές της εκλογικής περιφέρειας του τελευταίου για να στηρίξει τους αντιπάλους του «γαλάζιους» βουλευτές.

Οι ένοχες μπηχτέςΤο γυαλί όμως στη σχέση των δύο τέκνων της ελληνικής ακροδεξιάς έσπασε την περασμένη Κυριακή, μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Docoumento για το σκάνδαλο Novartis. Η προσπάθεια του Αδωνη να κρυφτεί πίσω από ακατανόητες «εξηγήσεις» που έδινε στους φίλους του στο Twitter δεν ήταν αρκετή. Ετσι, κάποια στιγμή, σε μία από τις απανωτές συνεντεύξεις που έδωσε εκείνες τις δύσκολες ώρες άφησε αιχμές (υπόνοιες για κάποιους άλλους) για τον διάδοχό του στο υπουργείο Υγείας το 2014 Μάκη Βορίδη. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε πως η υπουργική απόφαση για τα ΦΥΚ (φάρμακα υψηλού κόστους) στα ιδιωτικά φαρμακεία δεν έχει τη δική του υπογραφή αλλά του Μ. Βορίδη που τον διαδέχτηκε!

Αποτέλεσμα; Ποιος είδε τον Μάκη και δεν τον φοβήθηκε. Μόλις έμαθε τις μπηχτές του Αδωνη, του τηλεφώνησε και, σύμφωνα με κοντινούς του ανθρώπους, αφού τον στόλισε με τα απαραίτητα «γαλλικά», του ζήτησε, πρώτον, να κάνει αμέσως διορθωτική δήλωση και, δεύτερον, να μη διανοηθεί να αναφέρει ξανά το όνομά του πλάι στη λέξη Novartis. Οπερ και εγένετο. Ο Αδωνης από λιοντάρι έγινε γατάκι και άρχισε να δηλώνει με την αξιοπιστία που τον διακρίνει ότι δεν άφησε καμία αιχμή για τον Μ. Βορίδη και άλλα τέτοια χαριτωμένα.

Λίγο αργότερα βέβαια ξέχασε τις διορθώσεις του και επανήλθε. Με ανακοίνωσή του όχι μόνο άφηνε πάλι αιχμές για τον Μ. Βορίδη, αλλά αυτήν τη φορά τσουβάλιαζε και άλλους υπουργούς. Ιδού το επίμαχο απόσπασμα: «Με αυτές μας τις αποφάσεις, τις οποίες συνέχισαν όλοι οι διάδοχοί μου και όχι μόνον ο κ. Βορίδης, αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι οποίες ισχύουν μέχρι σήμερα, προστατεύεται απολύτως το δημόσιο συμφέρον, επεκτείνεται η προσβασιμότητα των ασθενών σε φάρμακα για τα οποία ορισμένοι έπρεπε να κάνουν ταξίδι για να τα βρουν, μοιράζεται η αγορά με κόστος των εταιρειών και στα ιδιωτικά φαρμακεία και προστατεύεται με το rebate η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».

Ολα δείχνουν ότι ο πόλεμος των διόσκουρων, που κατέληξαν ο ένας… Δίας στον Ολυμπο της ΝΔ και ο άλλος… Σκούρος, τώρα μόλις άρχισε- ειδικά μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για σύσταση εξεταστικής σχετικά με τις υποθέσεις Novartis, «Ερρίκος Ντυνάν» και ΚΕΕΛΠΝΟ. Οσοι ποντάρουν στον Αδ. Γεωργιάδη ενδεχομένως να χάσουν. Γιατί δεν αργεί η ώρα που ο Μ. Βορίδης θα μιλήσει δημόσια για το καυτό θέμα της Novartis και, όπως υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του, θα «αποκατασταθεί η αλήθεια». Και ο Αδωνης νοείτω…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter