Έμιλι Γκορσένσκι: «Όχι κ. Τραμπ, εμείς δεν είμαστε το ίδιο με τους νεοναζί»

Έμιλι Γκορσένσκι: «Όχι κ. Τραμπ, εμείς δεν είμαστε το ίδιο με τους νεοναζί»

Η πολιτική ακτιβίστρια και επιστήμονας τεχνολογίας, Έμιλι Γκορσένσκι από το Σάρλοτσβιλ των ΗΠΑ, απαντά στον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος πιστεύει ότι «και οι δύο πλευρές φταίνε» για τις πρόσφατες συγκρούσεις στη Βιρτζίνια μεταξύ ακροδεξιών οπαδών της «λευκής υπεροχής» και πολιτών που συγκρότησαν αντιδιαδηλώσεις.

Ακολουθεί το άρθρο της, όπως δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα Guardian:

«Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αποκάλεσε ένα πλήθος ανθρώπων που πορεύονταν με δάδες και φώναζαν ναζιστικά συνθήματα ‘’πολύ ωραίους ανθρώπους’’. Οι ωραίοι άνθρωποι δεν φωνάζουν ναζιστικά συνθήματα. Οι ωραίοι άνθρωποι δεν περικυκλώνουν και επιτίθενται σε φοιτητές. Και οι ωραίοι άνθρωποι δεν στέκονται δίπλα σε εκείνους που πράττουν με αυτό τον τρόπο.

Ήμουν εκεί εκείνο το βράδυ στο Σάρλοτσβιλ. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι οι μόνοι ωραίοι άνθρωποι που είδα ήταν οι νεαροί φοιτητές που υπερείχαν αριθμητικά και ήταν έτοιμοι να υπερασπιστούν την πανεπιστημιούπολη και τις πεποιθήσεις τους ενάντια σε μια επίθεση της δημαγωγίας.

Γνωρίζω κάποιους από αυτούς τους φοιτητές. Ήταν έτοιμοι να πεθάνουν για αυτό που πίστευαν. Ήμουν προετοιμασμένη να πεθάνω και εγώ. Ένας άνδρας που φορούσε μια καρφίτσα με την σβάστικα φώναζε μπροστά στο πρόσωπο μου, φοβικό και ρατσιστικό βιτριόλι κατά των τρανσέξουαλ.

Οι μοναδικοί ωραίοι άνθρωποι εκείνοι το βράδυ ήταν αυτοί που ψεκάστηκαν και βράχηκαν από το υγρό των πυρσών με τους οποίους ξυλοκοπήθηκαν, φοβούμενοι ότι θα καούν ζωντανοί. Οι ωραίοι άνθρωποι δεν φορούν σβάστικες. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε και τις δύο πλευρές, παρά το γεγονός ότι μόνο η μία πλευρά χτυπήθηκε και ρίχτηκε κάτω από έναν τρομοκράτη.

Ήμουν εκεί όταν συνέβη η επίθεση. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος με θεωρεί – μια τρανσέξουαλ γυναίκα – ακατάλληλη για στρατιωτική θητεία, έτρεξα προς τον επιτιθέμενο που κρατούσε όπλο. Ήμουν έτοιμη να τον αντιμετωπίσω αν προσπαθούσε να βλάψει περισσότερους ανθρώπους.

Απευθύνθηκα σε ομάδες που συμμετείχαν από την Αριστερά, τη Δεξιά και το Κέντρο για να προτρέψουν στη μη χρήση βίας. Την ίδια στιγμή, οι διαδηλωτές της «Ενωμένης Δεξιάς» έλεγαν πράγματα όπως: «εάν χρειαστεί θα τους σκοτώσουμε» μπροστά στην κάμερα.

Ο πρόεδρος μπορεί να σκέφτεται όσο θέλει ότι “και οι δύο πλευρές” φταίνε αλλά μόνο μία πλευρά χτύπησε με πασσάλους έναν μαύρο άνθρωπο σχεδόν μέχρι θανάτου σε γκαράζ, ενώ εκτόξευε ρατσιστικές προσβολές. Δεν ήταν η δική μας πλευρά. Γιατί λοιπόν ο πρόεδρος μας κατηγορεί μαζί με τους νεοναζί;

Δεν ήταν η Κου Κλουξ Κλαν και όσοι κυμάτιζαν σημαίες του Τρίτου Ράιχ που προτρέπονταν από τη μη βία και προσπαθούσαν να σώσουν ζωές στο Σάρλοτσβιλ. Ήταν αριστεροί ακτιβιστές σαν κι εμένα.

Δεν υπάρχει χώρος στο τραπέζι για εσάς και την ευπρέπεια, κύριε πρόεδρε. Ως κάποια που στάθηκε πρόσωπο με πρόσωπο απέναντι σε άνδρες που κρατούσαν πυρσούς και σβάστικες φωνάζοντας “Οι Εβραίοι δεν θα μας αντικαταστήσουν”, ως κάποια που είδα από πρώτο χέρι το αίμα που χύθηκε στο Σάρλοτσβιλ, μπορώ να σας πω αυτό: δεν είστε στο πλευρό μου. Δεν είστε στο πλευρό της Αμερικής. Είστε στη λάθος πλευρά».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter