Έμιλυ Μέρφι, το πρόσωπο των ημερών στις ΗΠΑ

Έμιλυ Μέρφι, το πρόσωπο των ημερών στις ΗΠΑ

Στο προσκήνιο του μετεκλογικού θρίλερ έρχεται η μέχρι στιγμής άγνωστη δημόσια λειτουργός, που προβλέπεται από το νόμο να αποφασίσει εάν η μετάβαση της εξουσίας από τον Τραμπ στο Μπάιντεν θα λάβει κι επίσημα χώρα.

Έξι μέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης στις ΗΠΑ και δύο αφότου έχει κηρυχθεί νικητής από τις προβλέψεις μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων ο Τζο Μπάιντεν, ο τρέχων πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να μην παραδέχεται την ήττα του, παρά τις παραινέσεις του στενού του κύκλου. Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση την επικεφαλής της Διοίκησης Γενικών Υπηρεσιών (ΔΓΥ), Έμιλυ Μέρφι, που καλείται να κάνει επίσημα τη διαπίστωση αν έχει κερδίσει ο Μπάιντεν. Αν αυτό συμβεί, το επιτελείο του Μπάιντεν θα ξεκινήσει να κάνει επαφές με αξιωματούχους που θα στελεχώσουν τη νέα διοίκηση καθώς και θα απελευθερωθούν κονδύλια, ύψους περίπου $10 εκατ., που προβλέπονται για τα έξοδα αυτής της μεταβατικής περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες του POLITICO το επιτελείο του Μπάιντεν έχει ήδη διενεργήσει σιωπηρά αξιολόγηση πιθανών στελεχών.

Η ΔΓΥ έχει ως κανόνα να μην δείχνει ούτε υποψία μεροληψίας. Επομένως, φάνηκε απρόθυμη να κηρύξει επίσημα το Μπάιντεν ως νικητή, μετά την επιμονή Τραμπ να μην παραδεχτεί την ήττα. «Διαπίστωση δεν έχει γίνει ακόμα και η Διοικήτρια θα συνεχίσει να υπακούει και να εκπληρώνει ό,τι προβλέπεται από το νόμο», δήλωσε στην Washington Post η εκπρόσωπος τύπου της ΔΓΥ, Πάμελα Πέννινγκτον. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, καθώς ο νόμος είναι ασαφής πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και αφήνει στην διακριτική ευχέρεια της Μέρφι να αποφασίσει αν ο Μπάιντεν είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος. Θα μπορούσε να το «παίξει ασφαλώς» και να περιμένει να εκδώσει τη διαπίστωσή της τη 14η Δεκεμβρίου, όταν θα συγκληθεί το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων για να ψηφίσει τον επόμενο πρόεδρο, αφού όλες οι διαδικασίες καταμέτρησης ψήφων των πολιτειών είναι επιβεβλημένο από το νόμο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

Ωστόσο, με κάθε μέρα που περνάει καθυστερεί μια ήδη ανεπανάληπτα δύσκολη διαδικασία μετάβασης. Σε αυτό συμβάλλει αρνητικά ο Τραμπ αφού έχει επιδοθεί σε μια ομοβροντία προσφυγών στη δικαιοσύνη, επικαλούμενος αόριστα εκλογική απάτη. Η καμπάνια του έχει καταθέσει μηνύσεις στις πολιτείες της Πενσιλβάνια, της Τζόρτζια, της Νεβάδα και του Μίσιγκαν, ενώ ζητάει επανακαταμέτρηση στο Ουισκόνσιν.

Το Κέντρο για την Προεδρική Μετάβαση, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την καλύτερη διακυβέρνηση στις ΗΠΑ, σε ανακοίνωση που υπογράφουν πρώην στελέχη των κυβερνήσεων Ομπάμα, Μπους και Κλίντον, συγχαίρουν το Μπάιντεν και την Χάρις για την εκλογή τους και καλούν τη διοίκηση του Τραμπ να παραδώσει ειρηνικά την εξουσία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter