Εμμένει ο Σόιμπλε κατά των μέτρων Τσίπρα – Στο EuroWorking Group η «σκυτάλη»

Εμμένει ο Σόιμπλε κατά των μέτρων Τσίπρα – Στο EuroWorking Group η «σκυτάλη»

Με φόντο τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος εμμένει ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες Τσίπρα δεν συνάδουν με τις ελληνικές υποχρεώσεις, συνεδριάζει το EuroWorking Group, με αποκλειστικό αντικείμενο να αποφανθεί κατά πόσον τα μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν ή όχι κίνδυνο για το πρόγραμμα.

Η ελληνική πλευρά θα κληθεί να δώσει πρόσθετες εξηγήσεις έως την Παρασκευή για τα μέτρα ανακούφισης των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν προσέρχεται στη συνεδρίαση με θετική εισήγηση για τα μέτρα Τσίπρα, ενώ οι θεσμοί, μολονότι ασκούν κριτική, δεν καταλήγουν σε κάποιο αρνητικό συμπέρασμα. Εκεί όπου υπάρχουν αμφισημίες, είναι ως προς τις ακριβείς επιπτώσεις στο πλεόνασμα του 2016 – και στην αμφισημία αυτή βασίζονται τέσσερις ή πέντε χώρες, που ζητούν να υπάρξουν πρόσθετες εξηγήσεις ώστε να γίνει κατανοητό το θέμα.

Σημειώνεται ότι για το ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν την περασμένη Παρασκευή, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ωστόσο, όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η πιθανότερη εξέλιξη είναι η ελληνική κυβέρνηση να πάρει τελικώς το «πράσινο φως», αλλά να δυσκολευθεί για αυτό – ώστε να ικανοποιηθεί κι η «σκληρή» γερμανική θέση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αδιάλλακτος για ακόμη μια φορά, δηλώνοντας στην Zeit: «Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει. Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM ρωτήθηκαν αν η απόφαση της κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της και η αρχική απάντηση ήταν “όχι”».

Ο Γερμανός υπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στη «Die Zeit», αναφέρθηκε και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τονίζοντας ότι «η αρχιτεκτονική της νομισματικής ένωσης πρέπει να αλλάξει»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter