Έμμεσες απειλές Ρωσίας προς ΗΠΑ για τη Συρία

Έμμεσες απειλές Ρωσίας προς ΗΠΑ για τη Συρία

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους Ρώσους στρατιωτικούς για τα αεροπορικά πλήγματα στην Συρία, τέσσερα με πέντε λεπτά πριν τα πραγματοποιήσουν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι μια τέτοια ενημέρωση δεν προσφέρει τίποτα όταν ήδη τα πλήγματα καταφέρονται.

«Τους στρατιωτικούς μας τους προειδοποίησαν τέσσερα με πέντε λεπτά πριν από την αεροπορική επίθεση. Φυσικά μια τέτοιου είδους ενημέρωση δεν προσφέρει τίποτα, όταν τα αεροπορικά πλήγματα κυριολεκτικά ήδη καταφέρονται», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα προτίθεται να ρωτήσει ευθέως τους Αμερικανούς αν σχεδιάζουν να έχουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Συρία.

«Ακούμε το τελευταίο διάστημα διάφορες πληροφορίες από διαφορετικές πηγές. Προς το παρόν δεν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε, θέλουμε να ρωτήσουμε ευθέως τους Αμερικανούς. Φαίνεται ότι λαμβάνουν την απόφαση να μη φύγουν ποτέ από την Συρία μέχρι να την καταστρέψουν αυτή την χώρα», δήλωσε ο Λαβρόφ, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην Συρία παράνομα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι ΗΠΑ στην Συρία αλλά και στην περιοχή Ετ Τανφ που κατοικείται και βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράκ. «Συνεχίζουν να παίζουν το χαρτί της απόσχισης. Συνεχίζουν να μπλοκάρουν, χρησιμοποιώντας τους δικούς τους μοχλούς πίεσης σε άλλα κράτη, οποιεσδήποτε αποστολές προμηθειών ακόμη και ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να αναφερθούμε στον εξοπλισμό και τα υλικά που απαιτούνται για την ανόρθωση της οικονομίας στα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση, υποχρεώνοντας με κάθε τρόπο τους συμμάχους τους να μπαίνουν σε εδάφη που δεν ελέγχονται από την Δαμασκό» δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «παράλληλα εκμεταλλεύονται κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα συριακά εδάφη».

Ο Λαβρόφ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι με την νέα αμερικανική κυβέρνηση θα αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μέσω των στρατιωτικών για την αποφυγή των συγκρούσεων. Τέλος τόνισε ότι για την Μόσχα είναι σημαντικό να γνωρίζει πώς η Ουάσιγκτον θα διαμορφώσει την στρατηγική της στα εδάφη αυτά και στην περιοχή γενικά, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι ΗΠΑ ψήφισαν τις αποφάσεις του ΟΗΕ οι οποίες «καλούν σε σεβασμό της κυριαρχίας, της πολιτικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».

Τουλάχιστον 22 μαχητές, που ανήκαν σε οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν, σκοτώθηκαν στα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα, τα οποία εξαπολύθηκαν την περασμένη νύκτα στην ανατολική Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση, στην πρώτη στρατιωτική επιχείρηση της κυβέρνησης Μπάιντεν που αποφασίστηκε ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ.

Οι επιδρομές είχαν στόχο δύο παρατάξεις του ισχυρού συνασπισμού ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων Χασντ αλ-Σάαμπι, Καταέμπ Χεζμπολάχ και Καταέμπ Σαγίντ αλ-Σουχάντα, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter