Έμμεση παραδοχή Οικονόμου για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Έμμεση παραδοχή Οικονόμου για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε έμμεσα – μετά τις δύο ημέρες «σιγής» –  τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών για παρακολουθήσεις από την Εθνική Υπηρεσια Πληροφοριών (ΕΥΠ) πολιτών, που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και κατά των εμβολίων, αλλά και ανθρώπων που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό.

Το Μαξίμου επί δύο ημέρες δεν είχε διαψεύσει το ρεπορτάζ και τα στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τις αποκαλύψεις, επισημαίνοντας «το πολύ σημαντικό, σπουδαίο έργο – ρόλο με πολύ μεγάλη επάρκεια» που επιτελεί η ΕΥΠ και κάνοντας ειδική αναφορά σε απειλές που πλέον έχουν πιο «υβριδικά χαρακτηριστικά» σε σχέση με το παρελθόν. Επιτέθηκε δε στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί «δεν περιμέναμε να είχε τέτοιου είδους ευαισθησίες, δεν πρέπει να εργαλειοποιείται η ΕΥΠ και να γίνεται κομμάτι μιας δημόσιας πολιτικής αντιπαράθεσης».

Σημειώνεται πως σε συνέχεια του ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, σε σημερινό δημοσίευμα, η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για «δημιουργία ΕΥΠ στα μέτρα του Μαξίμου», αναφερόμενη σε προσχέδιο προεδρικού διατάγματος, με το οποίο αφαιρούνται αρμοδιότητες από ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στην Υπηρεσία.

Τι απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα για την ΕΥΠ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε ότι η Υπηρεσία εποπτεύεται από εισαγγελική αρχή, προσθέτοντας ότι:

«Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και η αντίληψη αυτή μας διακατέχει οριζόντια. Από την άλλη η ΕΥΠ επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο και ρόλο και με μεγάλη επάρκεια, όπως έχουμε αντιληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, σε ό,τι αφορά απειλές για την εθνική ασφάλεια, την ασφάλεια των πολιτών και τον ομαλό κοινωνικό βίο είτε από εξωτερικές είτε από εσωτερικές απειλές, όπως το οργανωμένο έγκλημα. Απειλές που έχουν και πιο υβριδικά χαρακτηριστικά όπως είδαμε στον Έβρο και τώρα με την υγειονομική κρίση που ορισμένοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν και δημιουργούν καταστάσεις που εγκυμονούν απειλές για τη ζωή των πολιτών».

Ο κ. Οικονόμου προχώρησε και σε επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ για «απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον διοικητή της ΕΥΠ», λέγοντας ότι θα ήταν καλό η ΕΥΠ να μείνει έξω από τη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση. «Δεν περιμέναμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ευαισθησίες, αλλά δεν πρέπει να εργαλειοποιείται η ΕΥΠ σε πολιτική αντιπαράθεση. Ο διοικητής της ΕΥΠ είναι στη διάθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τόνισε.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Να κληθεί σε ακρόαση στη Βουλή ο Διοικητής της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις πολιτών

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου ο Παναγιώτης Κοντολέων, διοικητής της ΕΥΠ και «εκλεκτός» του Κυριάκου Μητσοτάκη, «να εξηγήσει γιατί δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι και δημοσιογράφοι έχουν μπει στο στόχαστρο της υπηρεσίας».

Την ίδια ώρα στη Βουλή φέρνουν το θέμα ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Γιώργος Καμίνης. Οι σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις κατατέθηκαν από τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ και τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο υπάγεται η ΕΥΠ.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Ιούλιο του 2019, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας ήταν με Προεδρικό Διάταγμα να θέσει υπό τον έλεγχο του Μαξίμου την Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter