«Εμμονή» Τραμπ να βρει τον ανώνυμο συγγραφέα των New York Times

«Εμμονή» Τραμπ να βρει τον ανώνυμο συγγραφέα των New York Times

Οι συνεργάτες του προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο πιστεύουν πως η έρευνα για τον εντοπισμό του ανώνυμου συγγραφέα του άρθρου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “The New York Times” και προκάλεσε πολιτικό σεισμό στις ΗΠΑ, έχει επικεντρωθεί σε μερικούς μόνο ύποπτους αξιωματούχους, σύμφωνα με δήλωση πηγής του Λευκού Οίκου στο CNN.

Ο πρόεδρος Τραμπ “έχει εμμονή” με τον εντοπισμό για τον εντοπισμό του ανώνυμου συγγραφέα, παρά το γεγονός ότι ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι τον συμβούλευσε να το ξεπεράσει, προκειμένου να αποφύγει περισσότερη δημόσια προσοχή στα όσα ισχυρίστηκε το δημοσίευμα.

Το άρθρο γνώμης στους NY Times έγραψε ανώνυμα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει οργανωμένη αντίσταση εκ των έσω απέναντι σε όσα προσπαθεί να εφαρμόσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το CNN δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τα ονόματα των αξιωματούχων οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας που διεξάγεται για τον εντοπισμό του ανώνυμου συγγραφέα του δημοσιεύματος.

Σε συνέντευξή της στην Κριστιάν Αμανπούρ η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει πως αυτός που έγραψε το άρθρο προέρχεται από τον κύκλο των ανθρώπων της κυβέρνησής του που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση αποσπασμάτων από το νέο βιβλίο “Φόβος” του βετεράνου δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ. Τα αποσπάσματα του βιβλίου δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “The Washington Post” αλλά κι από το CNN, ενώ παρουσιάζουν μία χαοτική κατάσταση στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα, περιγράφονται αφηγήσεις για πισώπλατες προσβολές του προέδρου Τραμπ από συμβούλους του. Τα επεισόδια αναρχίας στον Λευκό Οίκο, φτάνουν και μέχρι την κλοπή εγγράφων από το γραφείο του Αμερικανού προέδρου, ώστε με τον τρόπο αυτό να αποτραπεί η υπογραφή τους από τον ίδιο.

Ο ανώνυμος συγγραφέας του άρθρου ισχυρίστηκε ότι η αντίσταση εντός της κυβέρνησης Τραμπ δεν είναι ίδια με την αντίσταση από την πολιτική αριστερά. Ο συγγραφέας έγραψε ότι η αντίσταση στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης επιδιώκει “την επιτυχία της κυβέρνησης… Αλλά πιστεύουμε πως το πρώτο μας καθήκον, είναι για την χώρα και για τον πρόεδρο, να ενεργεί με τρόπο, ο οποίος δεν θα είναι επιζήμιος για την δημοκρατίας μας, ανέφερε χαρακτηριστικά το επίμαχο ανώνυμο δημοσίευμα.

“Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί από αυτούς που διορίστηκαν από τον Τραμπ, έχουν ορκιστεί να κάνουμε ότι μπορούμε για την διαφύλαξη των δημοκρατικών θεσμών μας, αλλά και για την παρεμπόδιση των παραπλανητικών παρορμήσεων του κυρίου Τραμπ, μέχρι να εγκαταλείψει το προεδρικό γραφείο,” σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Ο ανώνυμος συγγραφέας υποστήριξε ότι “η αιτία του προβλήματος είναι η απουσία ηθικών αρχών του προέδρου,” ενώ το ίδιο κείμενο επιτίθεται στις “απερίσκεπτες αποφάσεις,” στην “αιρετική συμπεριφορά του,” αλλά και σε αυτό που ο συγγραφέας περιγράφει ως “παρορμητικό, εχθρικό, μηδαμινό κι αναποτελεσματικό” στιλ ηγεσίας.

Περισσότεροι από 25 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν αρνηθεί δημόσια ότι έγραψαν το περιβόητο δημοσίευμα. Μεταξύ αυτών, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο υπουργός των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Νταν Κόατς, αλλά κι ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

Μετά την δημοσίευση του άρθρου, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς έγραψε στο Twitter: “Η εμμονή των ΜΜΕ με την ταυτότητα του ανώνυμου δειλού καταστρέφει απερίσκεπτα την φήμη χιλιάδων Αμερικανών που υπηρετούν με υπερηφάνεια την χώρας μας κι εργάζονται για τον πρόεδρο Τραμπ. Στοπ.”

Το CNN ανέφερε προηγούμενα, ότι τα στελέχη του Λευκού Οίκου προσπαθούσαν να ξεπεράσουν το αρνητικό κλίμα που προκάλεσε το δημοσίευμα το πρωί της Πέμπτης, ενώ κατά την ίδια ημέρα, μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης διαβεβαίωναν δημοσίως ότι δεν είχαν κάποια εμπλοκή στην δημοσίευση του άρθρου.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι: “απαιτούνταν μια πιο συντονισμένη αντίδραση. Δεν φαινόταν ότι είχε οργανωθεί και πολύ,” τόνισε ο ίδιος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πριν από την συμμετοχή του σε προεκλογική εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η απόφαση των NY Times να δημοσιοποιήσουν το ανώνυμο άρθρο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “προδοσία.” Ο ίδιος, χαρακτήρισε το άρθρο ως “δειλό” κι αυτόν που το έγραψε ως “μία πραγματική ντροπή.”

Την επόμενη ημέρα, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι θέλει από τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να διεξαγάγει έρευνα και να εντοπίσει την ταυτότητα αυτού που έγραψε το άρθρο. “Ναι, θα έλεγα ότι ο Τζεφ θα πρέπει να ερευνήσει για τον εντοπισμό του συγγραφέα του άρθρου, καθώς πραγματικά πιστεύω ότι σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια,” δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Σάρα Ίσγκουρ Φλόρες αρνήθηκε προηγούμενα να σχολιάσει την υπόθεση, δηλώνοντας: “δεν επιβεβαιώνουμε ούτε αρνούμαστε την διεξαγωγή ερευνών.”

Παράλληλα, ο Τραμπ σχολίασε αρνητικά τις δηλώσεις του υπεύθυνου Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Μπιλ Σάιν σχετικά με το βιβλίο του Γούντγουορντ, καθώς πιστεύει ότι η άμεση αντίδραση στην δημοσίευση των αποσπασμάτων δεν προετοιμάστηκε σωστά, ενώ κατηγορεί σχετικά τον Σάιν.

“Πρέπει να πάρουμε την Χόουπ πίσω,” δήλωσε ο Τραμπ στους πολιτικούς συμμάχους του, αναφερόμενος στην πρώην διευθύντρια Επικοινωνίας Χόουπ Χικς, που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter