Εμπάργκο στα ουκρανικά σιτηρά: Εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εμπάργκο στα ουκρανικά σιτηρά: Εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνορεύουν με την Ουκρανία αναμένουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον του εμπάργκο στα ουκρανικά σιτηρά, το οποίο λήγει την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου. «Εάν η απόφαση βασίζεται σε απτά δεδομένα για τις τιμές και τις εξαγωγές, το εμπάργκο πρέπει να παραταθεί, δήλωσε στο Πολωνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΡΑΡ) διπλωματική πηγή της ΕΕ.

Ερωτήματα για τα κριτήρια

Η ένατη συνάντηση της ομάδας των χωρών που κάνουν εμπάργκο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (13/9). Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκε το ερώτημα για τον τρόπο λήψης της απόφασης για συνέχιση του εμπάργκο. Εάν δηλαδή λαμβάνονται υπόψη τα απτά δεδομένα εξαγωγών ή αν υπεισέρχονται στο ζήτημα πολιτικά θέματα διακριτικής ευχέρειας. Οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που έχουν σύνορα με την Ουκρανία επιμένουν στο εμπάργκο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στα διεθνή Μέσα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν συμφώνησε με αυτές.

Την όποια απόφαση σχετικά με τη στάση των χωρών αναμένεται ότι θα ανακοινώσει η επικεφαλής της Κομισιόν, Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν, η οποία φέρεται να υποσχέθηκε στον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι το εμπάργκο θα τελειώσει στις 15 Σεπτεμβρίου, εγείροντας ερωτήματα για τις πολικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μονομερώς η πρόεδρος της Κομισιόν. Παράλληλα, διπλωματικές πηγές της ΕΕ δήλωσαν σε ξένα Μέσα ότι οι ουκρανικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί, επομένως το Κίεβο δεν μπορεί να εγείρει ενστάσεις ότι οι πέντε συνοριακές χώρες μπλοκάρουν οτιδήποτε.

Απειλές μονομερών ενεργειών

Το εμπάργκο στις εισαγωγές σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλίανθου από την Ουκρανία στην Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία εισήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Μαΐου έπειτα από συμφωνία με αυτές τις χώρες για τα ουκρανικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα. Αρχικά, ο αποκλεισμός διήρκεσε έως τις 5 Ιουνίου και στη συνέχεια παρατάθηκε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε ότι στις 15 Σεπτεμβρίου είτε η ΕΕ θα κλείσει τα σύνορα στα σιτηρά από την Ουκρανία για τους επόμενους μήνες είτε η πολωνική κυβέρνηση θα κλείσει μόνη της τα σύνορά της. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε την περασμένη Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο της Πολωνίας, που ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγών και μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Τόνισε ότι εάν αυτό δεν συμβεί, η Πολωνία θα θεσπίσει απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter