Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Εμπορικές τράπεζες: Δεκατέσσερις φορές μεγαλύτερα τα επιτόκια χορηγήσεων από τα επιτόκια καταθέσεων!

Τοκογλυφικά επιτοκιακά περιθώρια (διαφορά επιτοκίου χορηγήσεων – καταθέσεων) διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες της χώρας

, οι οποίες προφανώς επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα τους σε βάρος των καταθετών και των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το περιθώριο επιτοκίου το Νοέμβρη του 2016 διαμορφώθηκε στις 4,48 μονάδες, έναντι 4,64 και 4,33 μονάδων τον Οκτώβρη και τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους.

Με τις «επιδόσεις» αυτές, οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες, ίσως και να βρίσκονται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ συνεχίζοντας έτσι την μακρά - τοκογλυφική - παράδοση που είχε ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 90, και συνδέθηκε με την “απελευθέρωση” του τραπεζικού συστήματος. Μέχρι τότε τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων καθορίζονταν με διοικητικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδας.

Το μήνα Νοέμβρη το μεσοσταθμικό επιτόκιο όλων των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,35%, έναντι 0,37% και 0,38% τους δύο προηγούμενους μήνες, με τα επιτόκια μίας ημέρας για τα νοικοκυριά να ανέρχονται στο 0,12% και για συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος στο 0,71%. Τα επιτόκια μιας ημέρας για τις επιχειρήσεις υποχώρησαν στο 0,17%, από 0,18% τους δύο προηγούμενους μήνες.

Αντίθετα, το μεσοσταθμικό επιτόκιο όλων των νέων δανείων διαμορφώθηκε στο 4,83% - 14 φορές μεγαλύτερο από το μεσοσταθμικό επιτόκιο καταθέσεων - έναντι 5,01% και 4,71% τους δύο προηγούμενους μήνες.

Ειδικότερα, το επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια ( κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) ανήλθε στο 14,48%, για τα επιχειρηματικά χωρίς καθορισμένη διάρκεια στο 5,70%, τα επαγγελματικά χωρίς καθορισμένη διάρκεια στο 7,36% και τα καταναλωτικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο στο 7,96%.

Για τα επιχειρηματικά δάνεια με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο, για ποσά έως 250.000 ευρώ το επιτόκιο ανήλθε στο 5,42%, για ποσά από 250.000 έως 1.000.000 ευρώ στο 4,84% και για άνω του 1ος εκατομμυρίου στο 4,54%.

Τέλος, για τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,62%.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.