Εμπορικός πόλεμος: Η Κίνα αξιολογεί πρόταση για διάλογο και καλεί τις ΗΠΑ «να δείξουν ειλικρίνεια»

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε την Παρασκευή 2/5 πως αξιολογεί πρόταση για διαπραγματεύσεις που υποβλήθηκε από πλευράς των ΗΠΑ για τους εμπορικούς δασμούς.

«Οι ΗΠΑ ανέλαβαν πρόσφατα πρωτοβουλία επανειλημμένα να στείλουν μήνυμα στο Πεκίνο πως ελπίζουν να διεξαχθούν συνομιλίες», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, προσθέτοντας ότι «η Κίνα βρίσκεται σε διαδικασία αποτίμησης» της πρότασης.

Ενώ εξέφρασε ένα νέο άνοιγμα στις συνομιλίες, το υπουργείο χαρακτήρισε τη δήλωσή του ως συνεπή με την προηγούμενη θέση του Πεκίνου. Ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις, ζήτησε από τις ΗΠΑ «να δείξουν την ειλικρίνειά τους και να είναι έτοιμες να διορθώσουν τις λάθος πρακτικές τους», καταργώντας τους μονομερείς δασμούς.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε τελωνειακούς δασμούς 145% στα περισσότερα κινέζικα προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά. Το Πεκίνο ανταπέδωσε επιβάλλοντας δικούς του επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς ως και 125% σε κάποιες κατηγορίες αμερικανικών εισαγόμενων αγαθών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι η Κίνα έχει έλθει σε επαφή με τις ΗΠΑ προκειμένου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για τους τελωνειακούς δασμούς, κάτι που το Πεκίνο το έχει διαψεύσει κατηγορηματικά.

Η Κίνα έχει τονίσει επανειλημμένα ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο με τις ΗΠΑ για το εμπόριο, αλλά στη βάση του «αμοιβαίου σεβασμού» και όχι υπό την «απειλή» των τελωνειακών δασμών, ενώ διαμηνύει πως θα συνεχίσει τον εμπορικό πόλεμο «μέχρι τέλους» αν χρειαστεί.

Τα εν λόγω σχόλια ακολουθούν τον γνωστό κύκλο ισχυρισμών και διαψεύσεων και από τις δύο πλευρές, καθώς καμία δεν μοιάζει να θέλει να εμφανιστεί ως η πρώτη που κάνει το βήμα για συνομιλίες. Το ερώτημα που τίθεται, είναι ποιος θα κάνει πρώτος πίσω για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Αποσύρονται οι ΗΠΑ από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία

Ο Τραμπ επιχειρεί να λογοκρίνει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και κόβει τη χρηματοδότηση

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πρόστιμο 530 εκατ. € στο TikTok για «διαρροή» δεδομένων στην Κίνα