Εμπόριο: Απειλείται πλέον και ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων

Εμπόριο: Απειλείται πλέον και ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων

Τις οξύτατες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου προκάλεσε η κυβερνητική απόφαση για συνέχιση της πλήρους παύσης στο λιανεμπόριο, με αναστολή ακόμη και του click away, εν όψει της έναρξης χειμερινών εκπτώσεων.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου κάνουν λόγο για «αγωνία», «απογοήτευση» και «αγανάκτηση», επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατό το λιανεμπόριο που βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, «να ανοιγοκλείνει κατά βούληση, ερήμων των εμπόρων» και κρούουν τον κίνδυνο για καταιγισμό λουκέτων και εκτόξευση της ανεργίας, αν μετά τον εορταστικό τζίρο χαθεί και ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων που έφτασε το 2020 τα 5.3 δις ευρώ.

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο και μετά Νηπιαγωγεία-Δημοτικά

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών διατύπωσε προς την κυβέρνηση το αίτημα να αλλάξουν οι προτεραιότητες άρσης του lock down, και αντί να ανοίξουν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά από σήμερα 11 Ιανουαρίου, να ανοίξει το λιανεμπόριο. «Αρχικά έστω και με τη μορφή του click away και σύντομα με τη μορφή του click in shop, προφανώς συνυπολογίζοντας και τους υγειονομικούς δείκτες. Αναμένουμε άμεσα την κρίσιμη τοποθέτηση της κυβέρνησης επί αυτού του θέματος, γιατί έπειτα από την απώλεια τζίρου των εορτών, θα είναι καταστροφικό να χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων», επισήμανε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, χωρίς πάντως το αίτημά του να βρει ανταπόκριση.

Κορκίδης: το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζεται για διψήφια ύφεση

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι «η νέα αναβολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου με την μέθοδο του click away και η απομάκρυνση της εφαρμογής του click in shop στο οποίο η αγορά είχε εναποθέσει τις ελπίδες για την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων θα δυσκολέψει την αύξηση της κατανάλωσης και άρα την ανάκαμψη της οικονομίας», συνεπώς, «το οικονομικό επιτελείο πρέπει να προετοιμάζεται για διψήφια ύφεση».

Ο κ. Κορκίδης έκανε απολογισμό του εορταστικού τζίρου του λιανεμπορίου, σημειώνοντας ότι «το click away έδωσε ό,τι μπορούσε να δώσει, με τρείς στους δέκα καταναλωτές να το επιλέγουν, με συνολικά 35.000 επισκέψεις καθημερινά και με τις μικρές επιχειρήσεις να κάνουν κατά μέσο όρο το 15% του συνήθους ημερήσιου τζίρου τους και τις μεγαλύτερες να κάνουν κατά μέσο όρο το 35%. Η επαναφορά του click away και της μετεξέλιξης του σε click in shop στο λιανεμπόριο, σε συνδυασμό με την έναρξη των χειμερινών τακτικών εκπτώσεων στις 11 Ιανουαρίου, που πέρσι είχαν τζίρο 5.3 δις ευρώ θα έδινε μία ευκαιρία ώστε να αποφευχθεί ένα εαρινό κύμα λουκέτων και συνακόλουθα, απωλειών σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Καρανίκας: για να μείνουν όρθιες οι εμπορικές ΜμΕ, πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας καυτηρίασε τις παλινδρομήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργία του λιανεμπορίου και μίλησε «για απογοήτευση των μικρομεσαίων εμπόρων» η οποία «μεταλλάσσεται γοργά σε αγανάκτηση» και για «σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που εκτυλίσσονται πλέον πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των κλειστών καταστημάτων και θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες». «Η απαξίωση των εμπορευμάτων και των ίδιων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών, οδηγούν σε εργαλειοποίηση της πανδημίας και σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων», διαπίστωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Για να μείνουν όρθιες οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, κατέληξε ο Γ. Καρανίκας, «μπορούν και πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν, προασπίζοντας ταυτόχρονα το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας, όπως πράττουν απαρέγκλιτα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter