Εμπόρους ναρκωτικών και μαφιόζους αποφυλακίζει η ιταλική δικαιοσύνη λόγω πανδημίας

Εμπόρους ναρκωτικών και μαφιόζους αποφυλακίζει η ιταλική δικαιοσύνη λόγω πανδημίας

373 καταδικασμένοι εγκληματίες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι ή σε κατ’οίκον περιορισμό, μετά από απόφαση των ιταλικών αρχών η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και στους δικαστικούς κύκλους.

Πρόκειται για μια απόφαση που έχει εγείρει έντονες διαφωνίες. Σαφώς, η Ιταλία δεν είναι η μόνη χώρα που αποφάσισε να αποσυμφορήσει κάποια από τα υπερπλήρη σωφρονιστικά της ιδρύματα, ωστόσο, η απελευθέρωση τρόφιμων καταδικασμένων για σοβαρά εγκλήματα, όπως είναι η εμπορία ναρκωτικών και η μαφία, θεωρείται τουλάχιστον αμφιλεγόμενη.

Η απόφαση αφορά άτομα μεγάλης ηλικίας και αρρώστους, όσους δηλαδή κατ’εξοχήν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. 373 κρατούμενοι έχουν ήδη απελευθερωθεί από τις αρχές Μαρτίου, ενώ η ιταλική δικαιοσύνη εξετάζει αυτή τη στιγμή 456 νέα αιτήματα, σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής «Repubblicα».

Ωστόσο, μεταξύ των αποφυλακισθέντων ξεχωρίζουν ο 78χρονος Φραντσέσκο Μπονούρα, που θεωρείται ένα από τα «μυαλά» της «Κόζα Νόστρα», της σικελικής μαφίας, και ο 85χρονος Φράνκο Κατάλντο, γνωστός για τη συμμετοχή του στη δολοφονία του έφηβου γιου ενός μαφιόζου που είχε συνεργαστεί με τις αρχές. Το πτώμα είχε διαλυθεί εντελώς αφότου είχε βυθιστεί σε οξύ.

Μια από τις έντονες διαφωνίες για τη συγκεκριμένη απόφαση εκφράστηκε από τον εισαγγελέα κατά της μαφίας Φεντερίκο Καφιέρο, ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους τροφίμους που βρίσκονταν σε απομόνωση, η οποία εμπόδιζε τους αρχηγούς της μαφίας να συνεχίζουν να κατευθύνουν τις εγκληματικές ομάδες τους από το κελί τους. «Αν βρίσκονται σε απομόνωση, είναι σαφές ότι δεν μπορούν να κολλήσουν (τον ιό) ή να τον μεταδώσουν οι ίδιοι», είπε.

Σε απάντηση των αντιδράσεων, ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης, Αλφόνσο Μποναφέντε, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει νομοσχέδιο, βάσει του οποίου οι δικαστικές αρχές θα μπορούν να αναθεωρούν τις αποφάσεις αποφυλάκισης, ενώ όλα τα νέα αιτήματα θα ελέγχονται και από τους εισαγγελείς κατά της μαφίας, οι οποίοι ήταν μέχρι σήμερα -λανθασμένα- αποκλεισμένοι από τη διαδικασία. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter