Η Stoiximan και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ένωσαν δυνάμεις σε πέντε πόλεις της Ελλάδας, προσφέροντας χώρο στη συμμετοχή, την έμπνευση και την εξέλιξη μέσα από τον αθλητισμό.
Η Stoiximan,σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Επιτροπή Ισότητας Φύλων της, ολοκλήρωσε με συνέπεια και έμπρακτη κοινωνική προσφορά τις πρώτες πέντε στάσεις του προγράμματος Empower Forward – Women in Sports, δίνοντας πραγματικό χώρο στις γυναίκες και τα κορίτσια να συμμετέχουν, να εμπνευστούν και να εξελιχθούν μέσα από τη δύναμη του αθλητισμού. Η δράση αποτελεί μέρος του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας Empower Forward, που υλοποιείται με πρεσβευτή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, και έχει ως βασική αποστολή την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στον αθλητισμό και την ανάδειξη της ισότητας ως αξία και με πρακτικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.
Περισσότερες από 500 γυναίκες και κορίτσια όλων των ηλικιών, συμμετείχαν ενεργά στις πρώτες πέντε στάσεις του προγράμματος, που υλοποιήθηκαν σε Ιωάννινα, Ρόδο, Καλαμάτα, Χανιά και Μυτιλήνη. Οι δράσεις είχαν έντονα βιωματικό χαρακτήρα, δίνοντας έμφαση στην ανοιχτή συμμετοχή, την προσωπική ενθάρρυνση και τη σύνδεση των τοπικών κοινωνιών με τον αθλητισμό. Κάθε σταθμός αποτέλεσε χώρο ουσιαστικού διαλόγου, δοκιμής και εξέλιξης μέσα από την πράξη.
Η αρχή έγινε την 1η Ιουνίου στα Ιωάννινα, όπου οι συμμετέχουσες δοκίμασαν οκτώ διαφορετικά αθλήματα, συγκεκριμενα σκοποβολή, πάλη, τζούντο, ξιφασκία, ταεκβοντό και ενόργανη γυμναστική. Η Άννα Κορακάκη, Χρυσή Ολυμπιονίκης στη σκοποβολή, έδωσε δυναμικά το «παρών», ενθαρρύνοντας κάθε νέα προσπάθεια, ενώ οι τοπικοί σύλλογοι συνέβαλαν καταλυτικά στη ζωντανή και συλλογική ατμόσφαιρα της διοργάνωσης. Ακολούθησε η Ρόδος, στις 15 Ιουνίου, όπου το Αθλητικό Κέντρο Καρακόνερου – Καλλιπάτειρα φιλοξένησε μια εξίσου δυναμική δράση. Οι συμμετέχουσες ήρθαν σε επαφή με αθλήματα όπως η ενόργανη γυμναστική, το τζούντο, η τοξοβολία, το ταεκβοντό, η επιτραπέζια αντισφαίριση και ο στίβος. Εκεί, ο Φώτης Ζησιμόπουλος, παγκόσμιος υπερμαραθωνοδρόμος, μοιράστηκε τη δική του εμπειρία επιμονής και αντοχής, ενδυναμώνοντας με το προσωπικό του παράδειγμα κάθε γυναίκα που τόλμησε να κάνει το πρώτο βήμα.
Η σκυτάλη πέρασε στην Καλαμάτα, με το Δημοτικό Στάδιο να μετατρέπεται σε ανοιχτό πεδίο δράσης, φιλοξενώντας αθλήματα όπως ο στίβος, η σκοποβολή, το ποδόσφαιρο, το τζούντο, το ταεκβοντό και το βόλεϊ. Η Μαρία Πρεβολαράκη, Ολυμπιονίκης της πάλης, προσέδωσε ιδιαίτερη αξία στην ημέρα, όχι μόνο με την παρουσία της, αλλά και με την ανθρώπινη διάσταση που μοιράστηκε μέσα από τη δική της διαδρομή στον αθλητισμό.
Στη συνέχεια, στις 6 Ιουλίου, τα Χανιά υποδέχθηκαν το πρόγραμμα στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κλαδισού, στα Χανιά το οποίο, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ισίδωρου Κούβελου, μετατράπηκε σε σημείο σύνδεσης και ενθάρρυνσης. Οι συμμετέχουσες δοκίμασαν άρση βαρών, τοξοβολία, ξιφασκία, ταεκβοντό, επιτραπέζια αντισφαίριση, ενόργανη γυμναστική και κωπηλασία. Παρόντες στη δράση ήταν ο Χρήστος Φραντζεσκάκης, Ολυμπιονίκης στη σφυροβολία, και η Χρύσα Μπισκιτζή, Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας και μέλος της Επιτροπής Ισότητας Φύλων της ΕΟΕ, οι οποίοι ενίσχυσαν την εμπειρία με τον λόγο, την παρουσία και τη φυσική αμεσότητά τους.
Η τελευταία στάση του πρώτου κύκλου πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, στις 13 Ιουλίου. Το Δημοτικό Στάδιο άνοιξε τις πόρτες του σε κορίτσια και γυναίκες που συμμετείχαν σε κωπηλασία, ποδόσφαιρο, στίβο, ξιφασκία και βόλεϊ, με τη στήριξη των τοπικών συλλόγων να αποτελεί σημαντικό πυλώνα επιτυχίας. Εκεί, ο Σπύρος Γιαννιώτης, Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, μαζί με την Κατερίνα Τζήκα, μέλος της Επιτροπής Iσότητας Φύλων της ΕΟΕ, δημιούργησαν έναν αυθεντικό διάλογο ενθάρρυνσης, δίνοντας φωνή και δύναμη σε κάθε συμμετέχουσα.
Κοινός παρονομαστής σε κάθε στάση του προγράμματος ήταν η ζωντανή ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών: ο ενθουσιασμός στα μάτια των κοριτσιών που δοκίμασαν για πρώτη φορά ένα νέο άθλημα· η καθημερινή προσπάθεια ανθρώπων που, παρά τις δυσκολίες, μεταδίδουν με πάθος την αξία του αθλητισμού στις νεότερες γενιές και καλλιεργούν την αγάπη για την άθληση, συχνά με περιορισμένους πόρους αλλά απεριόριστη αφοσίωση· και, πάνω απ’ όλα, η αγκαλιά που άνοιξε κάθε πόλη, υποδεχόμενη το Empower Forward όχι ως μια απλή εκδήλωση, αλλά ως μια ευκαιρία αλλαγής. Γιατί εκεί γεννήθηκε η πίστη πως ο αθλητισμός μπορεί να γίνει χώρος έκφρασης, εξέλιξης και ελπίδας — για κάθε κορίτσι, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Ο Νίκος Φλίγκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Stoiximan δήλωσε σχετικά: “Με το Empower Forward – Women in Sports, δημιουργούμε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο δίκτυο συμμετοχής, ενδυνάμωσης και ίσων ευκαιριών για κάθε γυναίκα και κορίτσι. Είμαστε περήφανοι για την ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών και τη συνεργασία μας με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, που καθιστά αυτήν την προσπάθεια ουσιαστική και βιώσιμη. Ο πρώτος κύκλος μάς έδωσε πολύτιμα μηνύματα και έμπνευση, και με την ίδια δέσμευση συνεχίζουμε να επενδύουμε σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ισότητα, καλλιεργούν τη συμμετοχή και διαμορφώνουν το αύριο του ελληνικού αθλητισμού — με τις γυναίκες στο προσκήνιο.”
O Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ισίδωρος Κούβελος ανέφερε σχετικά: «Το Empower Forward – Women in Sports είναι μια συλλογική προσπάθεια να φέρουμε ουσιαστική αλλαγή στον ελληνικό αθλητισμό. Σε συνεργασία με την Stoiximan, ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει, να εκφραστεί και να εξελιχθεί μέσα από την αθλητική εμπειρία. Με επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες, επενδύουμε σε ένα μέλλον ισότητας, ένταξης και ελπίδας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.»
Παράλληλα, σε κάθε πόλη που φιλοξενεί τη δράση, η Stoiximan προσφέρει υλικοτεχνικό εξοπλισμό στους συμμετέχοντες αθλητικούς συλλόγους, ενισχύοντας έμπρακτα την τοπική αθλητική υποδομή και διαμορφώνοντας τις συνθήκες για ένα ασφαλέστερο, πιο λειτουργικό και συμπεριληπτικό περιβάλλον για τις αθλήτριες του σήμερα και του αύριο. Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει στηρίξει περισσότερα από 35 αθλητικά σωματεία σε όλη τη χώρα.
Η υλοποίηση κάθε δράσης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη σημαντική συμβολή των Δήμων που επισκεφτήκαμε, οι οποίοι παραχώρησαν δωρεάν τις αθλητικές εγκαταστάσεις και στήριξαν ουσιαστικά την οργάνωση. Η συνεργασία αυτή επιβεβαιώνει πως, όταν οι τοπικές κοινωνίες αγκαλιάζουν τον αθλητισμό, δημιουργούνται πραγματικές ευκαιρίες και οι χώροι άθλησης μετατρέπονται σε σημεία συνάντησης, εξέλιξης και ενδυνάμωσης.
Το Empower Forward – Women in Sports επιστρέφει τον Σεπτέμβριο με νέες δράσεις, περισσότερες συμμετοχές και το ίδιο ακλόνητο όραμα: να φέρει τις γυναίκες στο επίκεντρο του ελληνικού αθλητισμού. Περισσότερα στο: empowerforward.gr