ΕΜΣ: Μετά το 2018 θα μπορέσει η Ελλάδα να πάρει κοινωνικά μέτρα

ΕΜΣ: Μετά το 2018 θα μπορέσει η Ελλάδα να πάρει κοινωνικά μέτρα

Για την αβεβαιότητα που προκύπτει από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Ρόλφ Στράουχ και θέτει ως στόχο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν.

Ο Στράουχ ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η μεγαλύτερη ζημιά από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η αβεβαιότητα που προκύπτει. Αυτές οι καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση αποδεικνύεται ότι έχουν κόστος στην οικονομία, με τις ιδιωτικές επενδύσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να πλήττονται», γι΄αυτό και πρέπει να κλείσει τάχιστα.

«Με τη συνήθη πρακτική, αυτό προϋποθέτει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και την επικαιροποίηση του Μνημονίου Κατανόησης. Για την Ελλάδα, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των μεταρρυθμίσεων, ζητούμε επίσης συχνά να υλοποιηθούν κάποια προαπαιτούμενα (prior actions) πριν γίνει δυνατή η πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ληφθεί μία απόφαση για εκταμίευση», προσέθεσε.

Ο Στράουχ τόνισε ότι η Ελλάδα «έχει ολοκληρώσει το πιο δύσκολο τμήμα της προσαρμογής» και ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν πως η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, με τα μέτρα που έχει ήδη λάβει και εφαρμόζει.

«Για την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ήδη και εφαρμόζει τα αναγκαία μέτρα. Τα νέα μέτρα για τη φορολογία εισοδήματος και τις συντάξεις, τα οποία συζητούνται τώρα, αναμένεται να οδηγήσουν σε έναν πιο ισορροπημένο και φιλικό στην ανάπτυξη ελληνικό προϋπολογισμό που θα δίνει τον δημοσιονομικό χώρο για κάποια κοινωνικά μέτρα. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε, επίσης, στο Eurogroup για τη διατήρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα, μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πρέπει να θέσουν ένα πιο ακριβές χρονικό πλαίσιο για αυτή τη μεσοπρόθεσμη περίοδο».

Ο αξιωματούχος του ESM τόνισε ότι η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή στις αρχές του 2015, προς το καλύτερο, και ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν έκτοτε έχουν δώσει καρπούς. «Δεν υπάρχει μία αντιπαράθεση, όπως στις αρχές του 2015, όταν όλη η ατζέντα του προγράμματος είχε αμφισβητηθεί. Έκτοτε, η Ελλάδα εφάρμοσε πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποφέρει καρπούς: Η Ελλάδα επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει τώρα ένα πολύ σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα».

Ο οικονομολόγος σημείωσε ότι ο ΕΜΣ εργάζεται σκληρά, στο πλαίσιο των συζητήσεων των θεσμών με την κυβέρνηση, στις Βρυξέλλες. «Ελπίζω ότι όλα τα μέρη είναι έτοιμα να προχωρήσουν, ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση γρήγορα», προσέθεσε (στην εισαγωγή της συνέντευξης, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΜΣ, σημειώνεται ότι οι αναφορές για την Ελλάδα δεν αφορούν στις συνεχιζόμενες συζητήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter