Εμβολιασμένοι VS Ανεμβολίαστοι: Διαχωρισμό στην κοινωνία δείχνει έρευνα της ΚΑΠΑ Research

Εμβολιασμένοι VS  Ανεμβολίαστοι: Διαχωρισμό στην κοινωνία δείχνει έρευνα της ΚΑΠΑ Research

Φως στο νέο διαχωρισμό του κοινωνικού συνόλου εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού φέρνει η νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research με τους αντιεμβολιαστές να αμφισβητούν θεσμούς όπως η κυβέρνηση, η εκκλησία, τα ΜΜΕ, το εκπαιδευτικό σύστημα ενώ δείχνουν εμπιστοσύνη – σε μεγάλο ποσοστό – στον ”Στρατό” σε επίπεδο θεσμού, ενώ παραδόξως δεύτερος θεσμός που κερδίζει την εμπιστοσύνη τους είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Για τους «αρνητές» του εμβολίου, ο αντιεμβολιασμός έχει χαρακτήρα ευρύτερης κοινωνικής στάσης και συμπεριφοράς.

Εμβολιασμένοι VS Ανεμβολίαστοι

Εντελώς διαφορετική είναι η προσέγγιση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων για την πανδημία του κορονοϊού κάτι που συνοψίζεται και στο πόσο θεωρούν ότι κινδυνεύουν να νοσήσουν από τον ιό.

Απαντώντας στο ερώτημα «Πόσο ανησυχείτε μήπως εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας προσβληθεί και νοσήσει από τον κορονοϊό;» οι εμβολιασμένοι δηλώνουν ανήσυχοι σε ποσοστό 81% και οι ανεμβολίαστοι μόνο σε ποσοστό 31%.

Επιπλέον, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι εμφανίζονται κουρασμένοι από την τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

 

Στο πλαίσιο της έρευνας οι δύο ομάδες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Ποιο μέσο από τα παρακάτω σας βοήθησε περισσότερο να ενημερωθείτε για την επιδημία του κορονοϊού;». Σε αυτή την περίπτωση οι ανεμβολίαστοι απαντούν σε μικρότερο βαθμό παραδοσιακά μέσα όπως η τηλεόραση και σε μεγαλύτερο τα Social Media.

Εμβολιασμένοι: Γιατί πείστηκαν να κάνουν το εμβόλιο

Οι εμβολιασμένοι έναντι στον κορονοϊό στο πλαίσιο της έρευνας τοποθετούνται για το τι τελικά μέτρησε περισσότερο για τους ίδιους ώστε να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Οι κυριότερες απαντήσεις που έδωσαν είναι πως «είναι ο μόνος τρόπος προστασίας – μειώνει το ρίσκο», «για να συμβάλω στην προστασία του κοινωνικού συνόλου», «η ανάγκη να επιστρέψω σε μία πιο φυσιολογική ζωή», «για να προστατέψω τα μέλη της οικογένειάς μου» και «φοβόμουν τη νόσηση με κορονοϊό – την αρρώστια».

Αισθητά λιγότεροι απάντησαν «είναι (ή θα γίνει) υποχρεωτικό στην εργασία μου» γεγονός που υποδηλώνει πως η υποχρεωτικότητα μάλλον δεν ασκεί την προσδοκώμενη επιρροή.

 

Εμβολιασμένοι και τρίτη δόση

Οι εμβολιασμένοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν εφόσον το υποδείξουν οι αρχές, θα έκαναν την τρίτη, ενισχυτική, δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Σε ποσοστό 54% οι εμβολιασμένοι απαντούν σίγουρα ναι και σε ποσοστό 27% μάλλον ναι. Δηλαδή 8 στους 10 εμβολιασμένους (ποσοστό 81%) θα έκαναν και τρίτη δόση εφόσον αυτό εισηγούνταν οι ειδικοί.

Αντίθετα ένα 15% των εμβολιασμένων δεν θα έκαναν την τρίτη δόση.

Τι πιστεύουν οι εμβολιασμένοι για τους ανεμβολίαστους

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των εμβολιασμένων όταν ρωτήθηκαν ποιες είναι οι κυρίαρχες απόψεις για τους ανεμβολίαστους.

Σε μεγάλο βαθμό οι εμβολιασμένοι εκτιμούν πως οι ανεμβολίαστοι είναι: «θύματα παραπληροφόρησης», «θύματα θεωριών συνομωσίας» και «κοινωνικά ανεύθυνοι».  Επίσης, μερίδα των εμβολιασμένων εκτιμούν πως «είναι δικαίωμά τους να μην εμβολιαστούν», ότι είναι «φοβισμένοι» ή ακόμα και «χαμηλής νοημοσύνης» και «χαμηλής εκπαίδευσης».

Γιατί δεν έχουν κάνει το εμβόλιο οι αμενβολίαστοι;

Σε άλλο σημείο της έρευνας οι ανεμβολίαστοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν γιατί δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Στο ερώτημα «Εσείς για ποιους κυρίως λόγους δεν έχετε κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού;» οι κυριότερες απαντήσεις είναι:

«Ανησυχώ γιατί το εμβόλιο εγκρίθηκε πολύ γρήγορα – δεν έχει δοκιμαστεί»
«Ανησυχώ για τις παρενέργειες»
«Αντιδρώ στην πίεση που ασκείται»
«Δεν εμπιστεύομαι τις ελληνικές αρχές»
«Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο αποτελεσματικό»

Τι πιστεύουν οι ανεμβολίαστοι για τους εμβολιασμένους

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη που έχουν οι ανεμβολίαστοι για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Η κυρίαρχη άποψη είναι πως «είναι δικαίωμά τους να εμβολιαστούν» ενώ σε μικρότερο βαθμό πιστεύουν πως είναι «φοβισμένοι», «θύματα παραπληροφόρησης» και «θύματα συμφερόντων».

 

Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι κλήθηκαν να απαντήσουν αν θα προτιμούσαν να νοσήσουν ή να κάνουν το εμβόλιο.

Το 59% απάντησε ότι προτιμά να νοσήσει από κορονοϊό και το 6% να κάνει το εμβόλιο. «Δεν πιστεύω ότι θα νοσήσω από τον κορονοϊό » απαντά το 13% ενώ «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ» αποκρίνεται το 22%.

Αμετάπειστοι οι ανεμβολίαστοι

Με την προοπτική του τείχους προστασίας έναντι του κορονοϊού να δείχνει να απομακρύνεται οι ανεμβολίαστοι δείχνουν να μην υποχωρούν.
Ειδικότερα απαντώντας σε ερώτηση: «Εάν τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους γίνουν πιο αυστηρά, εσείς θα σκεφτείτε να κάνετε το εμβόλιο;» απαντούν ότι δεν θα εμβολιάζονταν ούτε σε αυτή την περίπτωση.

Ειδικότερα, το 85% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι» στο προαναφερθέν ερώτημα ενώ «ναι» και «μάλλον ναι» απαντά το 7%.

Σημειώνεται πως οι ανεμβολίαστοι ακόμα και αν ο εμβολιασμός γινόταν υποχρεωτικός δεν θα εμβολιάζονταν.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter