Εμβολιασμός με AstraZeneca για τoυς πολίτες 40-44 ετών – Τι ισχύει για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία

Εμβολιασμός με AstraZeneca για τoυς πολίτες 40-44 ετών – Τι ισχύει για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 40-44 και 45-49 ετών αλλά και το εάν τα εμβόλια της Johnson & Johnson είναι ασφαλή για τις έγκυες ή τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, ήταν τα θέματα που αναλύθηκαν στην ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έκανε αναφορά στο εμβόλιο της Johnson & Johnson η χορήγηση του οποίου είχε «παγώσει» προσωρινά λόγω 15 θρομβωτικών επεισοδίων που εμφανίστηκαν σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων στις ΗΠΑ, που αφορούσαν γυναίκες μεταξύ 18 έως 49 ετών. Το συμπέρασμα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών ήταν πως τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

«Ευελιξία για τη δεύτερη δόση του AstraZeneca»

Η κ. Θεοδωρίδου, μιλώντας για το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι η Επιτροπή έχει αποφασίσει τη χορήγησή του σε άτομα άνω των 30 ετών με μία μικρή τροποποίηση, που αφορά την επιλογή του πολιτών για το διάστημα χορήγησης της δεύτερης δόσης. Ουσιαστικά, όπως ανέφερε, οι δύο δόσεις θα απέχουν 12 εβδομάδες, αλλά εάν κάποιος επιθυμεί τον εμβολιασμό του μετά τις 8 εβδομάδες μπορεί να το κάνει «με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι σε επίπεδο που θα μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα».

«Σε αναμονή των τελικών στοιχείων για τους εμβολιασμούς των εγκύων»

Στη συνέχεια η Μάρια Θεοδωρίδου σημείωσε ότι τα στοιχεία σχετικά με τις κυήσεις έδειξαν ότι «δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό με τα εμβόλια mRNA», τονίζοντας ότι «κατά 99,9% τα εμβόλια με ιικό φορέα είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση. Μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν απόλυτα την ασφαλή χορήγηση των εμβολίων», υπογραμμίζοντας ότι θα τηρηθεί στάση αναμονής «μέχρι να έχουμε επαρκή στοιχεία και αυτή η επιστημονική τυπικότητα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Θεοδωρίδου συνέστησε στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία να κάνουν κάποιο mRNA εμβόλιο (δηλαδή της Pfizer ή της Moderna) μέχρι να ανακοινωθούν 100% ασφαλή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των υπόλοιπων εμβολίων.

Με AstraZeneca και οι ηλικίες 40-44

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, υπενθύμισε ότι τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39, οι οποίες θα εμβολιαστούν με AstraZeneca, ενώ το εμβόλιο της ίδιας εταιρείας θα χρησιμοποιηθεί και για τις ηλικίες 40-44 που μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους από τη Μεγάλη Πέμπτη.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι από το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες 45-49 και αυτοί θα έχουν διαθέσιμα και τα τέσσερα εμβόλια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter