Εμβολιασμός παιδιών: 8 ερωτήσεις και απαντήσεις από τον καθηγητή Παιδιατρικής Γεώργιο Χρούσο

Εμβολιασμός παιδιών: 8 ερωτήσεις και απαντήσεις από τον καθηγητή Παιδιατρικής Γεώργιο Χρούσο

Με φόντο τον προβληματισμό μεγάλης μερίδας γονέων για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα εμβολιασμού τους.

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, απαντά σε 8 ερώτησες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτές τις ηλικίες αλλά και για τους πιθανούς κινδύνους από την νόσηση  των παιδιών. Ξεκαθαρίζει παράλληλα, ότι οι κίνδυνοι από τον εμβολιασμός των παιδιών είναι «απειροελάχιστοι».

1. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι  για ένα παιδί ηλικίας 5-11 ετών αν εμβολιαστεί;

Οι κίνδυνοι είναι απειροελάχιστοι για τα παιδιά. Η αρκετά μεγάλη εμπειρία που έχει ήδη αποκτηθεί σαφώς δείχνει  όφελος για τα παιδιά μας. Αν  και η νόσος είναι πολύ ελαφριά στην πλειονότητα των παιδιών, υπήρξαν πάνω από 30 παιδιά με το σοβαρότατο  σύνδρομο MIS-C στη χώρα μας, που δεν θα το υφίστατο αν ήταν εμβολιασμένα. Σημειωτέον  ότι τα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά κινδυνεύουν από τη νόσο.

2. Ποιο είναι το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε αυτές τις ηλικίες;

Εξαιρετικά ψηλό και με πολύ μεγάλη έως εντυπωσιακή αντισωματική ανταπόκριση.

3. Τα παιδιά θα λάβουν μικρότερη ποσότητα εμβολίου από ότι οι έφηβοι;

Ναι, είναι και θέμα μεγέθους σώματος. Είναι κάτι που εφαρμόζουμε με όλα τα φάρμακα.

4. Γνωρίζουμε αν τα παιδιά θα πρέπει να επαναλαμβάνουν τον εμβολιασμό τους κάθε 6 μήνες όπως οι ενήλικες;

Δεν το γνωρίζουμε ακόμα, αλλά δεν θα εκπλαγούμε άν κρατήσουν την ανοσία τους για πιο πολύ χρόνο από τους ενηλίκους.

5. Ποιος είναι ο κίνδυνος για τα παιδιά της  ίδιας ηλικίας αν νοσήσουν ;

Ο κίνδυνος είναι μικρός αλλά σαφώς υπαρκτός και σπάνια πολύ σοβαρός.

6. Οι γονείς προβληματίζονται για τον εμβολιασμό των παιδιών με δεδομένο ότι τα περισσότερα παιδιά νοσούν ελαφριά. Τι τους λέτε;

Τους λέγω ότι  θα έχουν κάποιο όφελος- δεδομένου ότι υπάρχουν παιδιά που νοσούν σοβαρά- και ότι είναι στην ουσία ένα από τα πολλά εμβόλια που κάνουμε στα παιδιά για να τα προστατέψουμε από μια πλειάδα νόσων.

7. Από τον συνολικό αριθμό των παιδιών που νόσησαν από της έναρξή των σχολείων ποιο είναι το ποσοστό των παιδιών που τελικά χρειάστηκε να νοσηλευτούν;

Ο αριθμός είναι πολύ μικρός σχετικά με αυτόν των ενηλίκων αλλά υπαρκτός. Καθ΄όλη την πανδημία νοσηλεύουμε παιδιά στα νοσοκομεία μας.

8. Υπάρχουν ηλικιακές ομάδες αλλά και άλλα χαρακτηριστικά παιδιών που φαίνεται να νοσούν βαριά και να έχουν ανάγκη νοσηλείας;

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης στα παιδιά. Είχαμε ελάχιστους θανάτους,-γνωρίζω 4-  τρείς σε παχύσαρκα παιδιά και ένα σε  βρέφος. Πιο συχνό ήταν το βαρύ φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C, σε πάνω από 30 παιδιά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter