Και ξαφνικά η κυβέρνηση θυμήθηκε τους «αιώνιους φοιτητές» και τα Πανεπιστήμια. Η αλήθεια είναι πως προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα τη στιγμή που πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη στο τεράστιο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ακόμα και ο καύσωνας δεν μπορεί να την βοηθήσει ιδιαίτερα. Είναι κάτι λογικό για την εποχή και η τηλεοπτική ειδησιογραφία δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα με τους πολίτες να γνωρίζουν πλέον ότι υπάρχει μια τεράστια απόσταση ανάμεσα στα λόγια της κυβέρνησης και της καθημερινότητας.
Έτσι λοιπόν μέσα στην αγωνία της η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέσυρε το θέμα των «αιώνιων φοιτητών», των σπουδαστών δηλαδή των Πανεπιστημίων που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους σε ένα «εύλογο»(για την κυβέρνηση) διάστημα.
Μόνον που η παρουσία τους -εκτός από μερικούς δείκτες στατιστικών- δεν επηρεάζει σε τίποτα, ιδιαίτερα μια κυβέρνηση που από την πρώτη στιγμή υποσκάπτει τα Πανεπιστήμια –Δημόσια Ιδρύματα – φθάνοντας στο σημείο να παρακάμπτει με ερμηνείες το Σύνταγμα για να προωθήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Εξάλλου το δικαίωμα στη γνώση, είναι κατοχυρωμένο μέσα από τον Διαφωτισμό, από κινήματα και Επαναστάσεις.
Ας μην ξεχνάμε βεβαίως πως το ελεύθερο πανεπιστημιακό πνεύμα και συχνά η αριστερή δράση των φοιτητών αποτελεί κόκκινο πανί για τον δεξιό/ακροδεξιό πολιτικό χώρο.
Μέσα σε αυτούς τους αριθμούς μάλιστα για να γίνει και πιο «πιασάρικο» η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ως φοιτητές και εκείνους που εγγράφησαν το… 1930! Δύσκολο να ζουν ακόμα!
Την ίδια ώρα αντί να προσπαθήσει να λύσει τα συσσωρευμένα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άμεσα η έμμεσα (όπως η στέγη των φοιτητών), θεωρεί πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να απαλλαγεί από τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές» όσο και αν αυτό δεν επηρεάζει σε τίποτα.
Σύσκεψη στο Μαξίμου: Οι αποφάσεις
Έτσι σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού – για να γίνει περισσότερος ντόρος και να δοθεί βαρύτητα στην συνάντηση- αποφασίστηκε νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα παρέχει στους παλιούς φοιτητές που έχουν αποδεδειγμένα προσπαθήσει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μία τελευταία ευκαιρία να πάρουν το πτυχίο τους.
- Όπως αναφέρεται, η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει ότι παλιοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των μονάδων του προγράμματος σπουδών τους και έχουν συμμετάσχει με επιτυχία τουλάχιστον σε δύο εξεταστικές περιόδους των τελευταίων δύο ακαδημαϊκών ετών, θα έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν τη φοίτησή τους για έως δύο επιπλέον εξάμηνα. Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται πρακτική, πτυχιακή ή διπλωματική εργασία, η παράταση μπορεί να ανέλθει σε τρία εξάμηνα.
Εκτιμάται ότι η ρύθμιση αφορά περισσότερους από 35.000 παλιούς αλλά ενεργούς σπουδαστές.
- Παράλληλα, πέραν της κατηγορίας αυτής, επαναβεβαιώθηκε ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα διαγραφούν ανενεργοί σπουδαστές τετραετών προγραμμάτων οι οποίοι τη χρονιά 2021-22 είχαν ήδη υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης των προγραμμάτων τους, καθώς σύντομα εκπνέει και η περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών που δόθηκε τότε.
Όπως σημειώθηκε, αυτή τη στιγμή παραμένουν στους καταλόγους των δημόσιων ΑΕΙ φοιτητές οι οποίοι εγγράφηκαν την δεκαετία του 1930, ενώ οι εγγεγραμμένοι από τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980 ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.
Η λύση θα μπορούσε να ήταν απλή
Τι πιο λογικό θα ήταν οι μεν αποδημήσαντες να αφαιρεθούν από τους καταλόγους, οι υπόλοιποι –ανάλογα με τα έτη- να συμπεριληφθούν σε άλλους καταλόγους χωρίς τη θεωρητική απώλεια της συνέχισης των σπουδών.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως με τον τρόπο της διαγραφής που προτείνει, μεταξύ άλλων, θα βελτιωθούν οι επιδόσεις των ελληνικών πανεπιστημίων σε πολλούς ποιοτικούς δείκτες, διότι θα αφαιρεθούν άτομα που φαίνεται να αδυνατούν να αποφοιτήσουν επί πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα θα απελευθερωθούν εργατοώρες του διοικητικού προσωπικού.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεταρρύθμιση η οποία αφορά ουσιαστικά μια σημαντική εκκαθάριση των καταλόγων των ανενεργών φοιτητών, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εγγεγραμμένοι στους καταλόγους των δημοσίων πανεπιστημίων τη δεκαετία του ’50 και του ’60.
Επικοινωνιακά τεχνάσματα και «απειλή»
Μόνον που όλα αυτά είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα στην προσπάθεια να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να μεταφέρει σε πολίτες δήθεν προβλήματα.
Μπορεί βεβαίως να αποτελεί και πίεση προς του φοιτητές, ώστε να μην ασχολούνται με κοινωνικά προβλήματα και την πολιτική, πιεσμένοι από την απειλή της «μη ολοκλήρωσης» και της διαγραφής.
Αν απλά ήθελε τα ξεκαθάρισμα των καταλόγων θα μπορούσαν οι φοιτητές αυτοί να μεταφερθούν σε λίστες «εν ύπνω».
Μόνον που οι λύσεις αυτές δεν θα προκαλούσαν τον θόρυβο που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στοχεύοντας πολίτες, την ώρα που είναι υπόλογη για Κράτος Δικαίου, Ελευθερία του Τύπου, καρτέλ και δεκάδες σκάνδαλα και προσπάθεια κουκουλώματος των έργων και των ημερών της.
Διαβάστε επίσης:
Σερβία: Στον δρόμο οι φοιτητές με αίτημα τις πρόωρες εκλογές
Τραμπ κατά Χάρβαρντ: «Δέχεται φοιτητές που θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα μας»
Τουρκία: Αποφυλακίζονται 107 φοιτητές – Συμμετείχαν στις διαδηλώσεις ενάντια στη σύλληψη Ιμάμογλου