Εν μέσω πανδημίας ανοίγουν δρόμο… στα κρυφά, πάνω σε Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στην Αμοργό (Photos)

Εν μέσω πανδημίας ανοίγουν δρόμο… στα κρυφά, πάνω σε Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στην Αμοργό (Photos)

Εν μέσω πανδημίας και όπως φαίνεται με την ανοχή των τοπικών αρχών, συντελείται ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Αμοργό, που αφορά παράνομη διάνοιξη δρόμου ακριβώς επάνω σε μεγάλο τμήμα της επιλεγμένης και χαρακτηρισμένης με αρ. 1 «Διαδρομής Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος», του νησιού με τίτλο «Παλιά Στράτα», όπως αναφέρει το naxostimes.gr.

Η διάνοιξη αυτή παραβιάζει σειρά διατάξεων της νομοθεσίας όπως μεταξύ άλλων την προστασία των αρχαιοτήτων, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος.

Διάνοιξη δρόμου εν κρυπτώ

Σύμφωνα με καταγγελία στο naxostimes.gr, η διάνοιξη του δρόμου πραγματοποιείται χωρίς καμία αδειοδότηση και κυριολεκτικά εν κρυπτώ, από σκαπτικό μηχάνημα επώνυμου χειριστή – χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας- και με προδιαγραφές δυσανάλογες με τους λόγους για τους οποίους υποτίθεται ότι εκτελείται.

Όπως σημειώνουν καταγγέλλοντες, η διάνοιξη γίνεται με το πρόσχημα οδικής πρόσβασης στο βυζαντινό μνημείο του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, το οποίο βρίσκεται σε υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασής του.

«Σύμφωνα όμως με όλες τις ενδείξεις είναι η αρχή του τέλους της «Παλιάς Στράτας», εφ’ όσον τελική επιδίωξη είναι ο δρόμος να καταλήξει στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι μια τέτοια συνέχιση της διάνοιξης είναι τεχνικά εξαιρετικά δυσχερής έως και αδύνατη, εγκυμονώντας παράλληλα κινδύνους κατακρημνίσεων και κατολισθήσεων» τονίζουν.

Κατά τη διάνοιξη του δρόμου αποσπάστηκαν από τη θέση τους πινακίδες κατεύθυνσης της Διαδρομής που έχουν πρόσφατα τοποθετηθεί από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τη συνεργασία του δήμου Αμοργού, γεγονός που συνιστά ποινικά διωκόμενη καταστροφή δημόσιου υλικού.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, για την οδική πρόσβαση στο παραπάνω μνημείο του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, έχει πρόσφατα διατυπωθεί ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση, που δε συνιστά διέλευση από χαρακτηρισμένη διαδρομή ούτε έργο τέτοιου μεγέθους σε μήκος και πλάτος οδικής διάνοιξης.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα και θα πρέπει όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να προβούν στις απαιτούμενες εκ του νόμου ενέργειες και φυσικά στην παύση κάθε περαιτέρω εργασίας, στον καταλογισμό ευθυνών των υπευθύνων και στη δρομολόγηση άμεσων ενεργειών αποκατάστασης του μονοπατιού στην πρότερή του κατάσταση. Επίσης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων θα πρέπει να αναλάβει εμπράκτως τις ευθύνες της, ως εμμέσως πλην σαφώς εμπλεκόμενη στο θέμα» αναφέρουν οι καταγγέλλοντες.

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και σύντομα θα καταγγελθεί προς όλες τις αρμόδιες αρχές.

Πηγή: naxostimes.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter