Άρθρο-παρέμβαση του Κώστα Ζαχαριάδη: «∆εν υπάρχει λευκή επιταγή για κανέναν»

Άρθρο-παρέμβαση του Κώστα Ζαχαριάδη: «∆εν υπάρχει λευκή επιταγή για κανέναν»

Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, της µεγάλης προοδευτικής παράταξης, προϋποθέτει ειλικρίνεια, εµπιστοσύνη στη θεσµική εκπροσώπηση και σαφές πολιτικό σχέδιο. Οποιος ψάχνει εχθρούς και αντιπάλους µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ στην πραγµατικότητα αναζητά σωσίβιο επιβίωσης για τις δικές του αποτυχίες. ∆εν γίνεται να αλλάζεις στρατηγική κάθε εβδοµάδα ανάλογα µε το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεσαι.

Από το «ήρθα να κερδίσω τον Μητσοτάκη» και την «πρωτιά των ευρωεκλογών» κατρακυλάµε στην παθητική παραδοχή του αρνητικού αποτελέσµατος, την απώλεια της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές και στο «δώστε µου λευκή επιταγή». ∆εν υπάρχει λευκή επιταγή σε κανένα κόµµα στον κόσµο, κάθε µέρα δίνουµε εξετάσεις.
Στην πρόκληση «βρείτε µου αντίπαλο» απαντάµε «βρείτε µου συντρόφους και συνοδοιπόρους», το κόµµα µας δεν είναι και δεν θα επιτρέψουµε να γίνει αρένα. Στους έξι µήνες πολιτικής παρουσίας της νέας ηγεσίας εισπράξαµε µόνο επικοινωνιακό θόρυβο και µεγαλεπήβολες υποσχέσεις χωρίς πολιτικό αντίκρισµα. Το κόµµα µας έγινε από πολιτικός πρωταγωνιστής, κοµπάρσος σε lifestyle εκποµπές.

Πράγµατι πρέπει να ξανασυστηθούµε στην κοινωνία ως κόµµα. Η εικόνα µας τους τελευταίους µήνες αντί να ξεκαθαρίζει θόλωσε εντελώς και κάποιοι ως λύση προτείνουν να σπάσουµε τον καθρέφτη. Η οµοψυχία δεν φτιάχνεται µε αλαζονεία και βοναπαρτισµούς, δεν επιτυγχάνεται µε παράκαµψη των δηµοκρατικών διαδικασιών του κόµµατος. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα γίνει ξανά µεγάλο κόµµα αν βάλουµε το Εµείς πάνω από το Εγώ. Με ισχυρή ηγεσία αλλά και δηµοκρατική λειτουργία. Με σεβασµό στα µέλη, µε σεβασµό όµως στο καταστατικό και στα όργανα του κόµµατος.

Η συµµετοχή των µελών το τελευταίο εξάµηνο έχει ατονήσει, το είδαµε στον προσυνεδριακό διάλογο, το βλέπουµε στο συνέδριο και στην εκλογή αντιπροσώπων. Ας πούµε την αλήθεια: ο σηµερινός ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει οργανωτικά και έχει αφυδατωθεί πολιτικά µε ευθύνη του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στις δηµοσκοπήσεις µε µεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι πέφτει η Ν∆ που κυβερνά. Οι αγρότες και οι φοιτητές είναι σε κινητοποιήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες έκαναν κινητοποιήσεις, η ακρίβεια σαρώνει το διαθέσιµο εισόδηµα και ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ανεβαίνει πέφτει.

Πρέπει να πείσουµε την κοινωνία ότι µπορούµε να κυβερνήσουµε ξανά. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήµερα απαξιώνεται. Πρέπει να βγει το κόµµα µας από την πολιτική ανυποληψία, πρέπει να αισθανόµαστε περήφανοι για το κόµµα µας, να δίνουµε τις µάχες µε έµπνευση και πάθος. Ο σηµερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν εµπνέει. Χρειαζόµαστε όραµα και σχέδιο. Να µιλήσουµε ξανά στον κόσµο της παράταξης, σε όλο τον ελληνικό λαό, σε αυτούς που µας στήριζαν και σήµερα έχουν πάρει τις αποστάσεις τους, σε αυτούς που µας παρακολουθούν και µας αγαπούν αλλά δεν µας επιλέγουν.

Η κάµψη του ΣΥΡΙΖΑ, η στασιµότητα του ΠΑΣΟΚ, η αδιαφορία του ΚΚΕ για τη διακυβέρνηση της χώρας µπορεί να µας οδηγήσουν σε σκοτεινά µονοπάτια και να ξεπροβάλει η απειλή ενός µαύρου ορίζοντα – αυτού της ακροδεξιάς. Αγωνιζόµαστε για να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρός, η προοδευτική παράταξη ελπίδα για τον λαό και την κοινωνία. Αναλαµβάνουµε την ευθύνη να κάνουµε ένα σταθερό βήµα µπροστά για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter