Ένα ακόμη σκληρό «γεράκι» στην ομάδα Τραμπ – Νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας

Ένα ακόμη σκληρό «γεράκι» στην ομάδα Τραμπ – Νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας

Την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να ακολουθήσει μία πολιτική συγκρούσεων στην διεθνή διπλωματική σκηνή αποκαλύπτουν οι πρόσφατες αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο.

Ο τελευταίος που είδε την πόρτα της εξόδου είναι ο στρατηγός και σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ. Την θέση του αναλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σκληρά «γεράκια» των κυβερνήσεων του Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο Τζον Μπόλτον, o οποίος είναι υπέρ της στρατιωτικής απάντησης εναντίον της Βόρειας Κορέας και του Ιράν. 

Ο Τζον Μπόλτον είναι ο τρίτος άνθρωπος που τους τελευταίους 14 μήνες αναλαμβάνει το πόστο του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο 69χρονος πολιτικός είναι γνωστός στους πολιτικούς κύκλους της Ουάσινγκτον ως ένα από τα πιο σκληρά «γεράκια» των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων εδώ και δεκαετίες. Υπηρέτησε τις κυβερνήσεις των πρώην προέδρων των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, Τζορτζ Μπους και Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Ο υιός Μπους τον διόρισε ως απεσταλμένο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Οι διπλωμάτες τον έκριναν τότε ως αρκετά τραχύ. Ο νεοσυντηρητικός Μπόλτον βοήθησε να κατασκευαστεί η κατηγορία εναντίον του τότε ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Η κατηγορία, που μετά από μερικά χρόνια αποδείχθηκε πλήρως λανθασμένη, οδήγησε το 2003 στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ που συντήρησε την αμερικανική παρουσία στην Μέση Ανατολή έως σήμερα. Παρόλα αυτά ο Τζον Μπόλτον, με το χαρακτηριστικό μουστάκι, επιμένει μέχρι σήμερα ότι ήταν σωστή η απόφαση για την εισβολή. 

Μέχρι σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριζε ότι ήταν τεράστιο λάθος η εισβολή. Με δεδομένο ότι έως σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ τασσόταν υπέρ μίας πολιτικής απομόνωσης της χώρας του προκαλεί σοβαρά ερωτήματα η επιλογή Μπόλτον. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter