re:publica-Ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ για τον ψηφιακό πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη

re:publica-Ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ για τον ψηφιακό πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη
re:publica

Με τίτλο «Ας ξαναενώσουμε την Ευρώπη» (Let’s re:connect EUROPE) το φεστιβάλ re:publica, με έδρα το Βερολίνο, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. 

Το re:publica ξεκίνησε το 2007 ως συνάντηση των bloggers. Εκτοτε επεκτείνεται και ενισχύεται συνεχώς. Σήμερα έχει φτάσει στο σημείο να δέχεται πάνω από 9.000 συμμετοχές, ανάμεσα στους οποίους θα συναντήσει κανείς από ακτιβιστές, χάκερ και bloggers μέχρι επιστήμονες, επιχειρηματίες, ΜΚΟ, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το 46% των ομιλητών είναι γένος θηλυκού, ποσοστό πολύ πιο υψηλό από άλλες αντίστοιχες οργανώσεις.

Το επόμενο διήμερο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες σε όλες τις πτυχές της ζωής. Οι ομιλητές προέρχονται τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα. Καθένας παρουσιάζει μια εργασία η οποία σχετίζεται με την ψηφιακή τεχνολογία. Με τη δράση «re:connecting EUROPE» οι οργανωτές του φεστιβάλ θέλουν να προωθήσουν το χτίσιμο ενός ευρωπαϊκού δικτύου δημιουργικής οικονομίας, να συζητηθεί το όραμα για μια ψηφιακή Ευρώπη, να μελετηθούν οι σημερινές δυσκολίες και να αναπτυχθεί μια πλατφόρμα διασυνοριακών συνεργασιών. Επιθυμία των εμπνευστών της re:publica είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου η ψηφιακή κοινότητα θα μπορεί να συγκεντρώνεται, να ανταλλάσσει ιδέες, να δημιουργεί συνέργειες αλλά και να διασκεδάζει.

Ο Γερμανός διευθυντής του re:publica Αντρέας Γκέμπχαρτ μιλώντας στο Documento για την εξέλιξη του φεστιβάλ αναφέρει: «Ξεκινήσαμε σαν ένα event για την κοινότητα των γερμανόφωνων bloggers. Μέσα στα χρόνια αναπτυχθήκαμε από τα blogs στο web 2.0 και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από εκεί στο μείζον θέμα, την ψηφιακή κοινωνία. Μετά τη δέκατη επέτειό μας αποφασίσαμε να επεκταθούμε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πρώτα πήγαμε στο Δουβλίνο, το φθινόπωρο του 2016, με μεγάλη επιτυχία.

Υστερα από αυτό το βήμα σκεφτήκαμε να βρούμε μια πόλη πλούσια σε πολιτισμό στη νοτιοανατολική Ευρώπη». Και κατέληξαν στη Θεσσαλονίκη. «Την είχα επισκεφτεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, οπότε ήταν εύκολη επιλογή, γνωρίζοντας την τοπική δημιουργική και ψηφιακή κοινότητα. Παρά την οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εκφράζει μια δημιουργική αφύπνιση και γεννά πληθώρα καινοτομιών και δημιουργικότητας και αυτό εκφράζεται με έντονο τρόπο στη Θεσσαλονίκη. Νομίζω ότι έχουμε κάνει πολύ καλή επιλογή».

Πώς μπορεί όμως η ψηφιακή κοινωνία να βοηθήσει τους πολίτες της Ευρώπης όταν αυτή βρίσκεται σε κρίση; O Αντρέας Γκέμπχαρτ δίνει τη δική του απάντηση: «Οι επιδράσεις της ψηφιοποίησης στην οικονομία, την πολιτική και την καθημερινή ζωή ανήκουν εδώ και καιρό στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Πλέον μπορούμε να γνωρίζουμε τα πάντα σε πραγματικό χρόνο. Με την blockchain τεχνολογία («αλυσίδα των μπλοκ», που επιτρέπει την αυτόματη, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση καταγραφή όλων των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με το ψηφιακό νόμισμα) βλέπουμε την απόλυτη αλλαγή του οικονομικού τομέα. Η επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση, οι πόλεις γίνονται ψηφιακές. Οι πολιτικές πρέπει σύντομα να συμπεριλάβουν ψηφιακά στοιχεία ώστε να γίνει και η δημοκρατία πιο ψηφιακή. Εχουμε δει πολλές φορές τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να επηρεάζουν τη δημοκρατία. Γι’ αυτό ένα από τα θέματα με το οποία θα ασχολούμαστε εκτενώς είναι οι πολιτικές του ίντερνετ (netpolitics)».

Οσον αφορά το μέλλον του re:publica, ο διευθυντής του λέει: «Θέλουμε να γίνουμε περισσότερο διεθνείς. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε τα πιο αξιόλογα μυαλά και ομιλητές του τεχνολογικού zeitgeist. Και ευελπιστώ πως θα καταφέρουμε να παραμείνουμε σταθεροί στις ρίζες μας: να πολεμάμε για μια ελεύθερη και ανοιχτή ψηφιακή κοινωνία».

Η ελληνική συνεισφορά στο φεστιβάλ

* Ιθαγένεια και υπευθυνότητα: Η δύναμη των πολιτικών επιστημών στην εκπαίδευση (Ελίνα Μωραϊτοπούλου). Η συζήτηση πραγματεύεται τη μεγάλη σημασία της πολιτικής επιστήμης και το πώς μπορεί να προωθήσει την επίγνωση επί κοινωνικών θεμάτων. Πώς, όταν μπει στην εκπαίδευση, μπορεί πρακτικά και άμεσα να συνδράμει στη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών.

* Χτίσε το μέλλον σου με Lego (Βασίλης Γκογκίδης). Ενα εργαστήρι που αναφέρεται στις αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον. Τα μέσα και οι νέες τεχνολογίες μπαίνουν όλο και πιο έντονα στη δουλειά μας, αλλά υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που δεν αγαπούν ή φοβούνται τις αλλαγές και επιπλέον δεν παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους. Το workshop με τη χρήση των Lego οπτικοποιεί τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε σε έναν εργασιακό χώρο, δίχως το άγχος της απόδοσης αλλά απλά με το παιχνίδι!

Οι φετινές Κάννες μέσα από τον φακό του φωτορεπόρτερ Πέτρου Γιαννακούρη

* ΕΜΕΑ Διαδικτυακό παρατηρητήριο – Η περίπτωση της Κύπρου (Μάριος Ισαακίδη). Το εργαστήρι είναι απόπειρα να γίνει το διαδίκτυο ένα παρατηρητήριο για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, να συλλεχθούν και να αναλυθούν δεδομένα, ώστε να παρουσιαστούν ολοκληρωμένα τα αποδεικτικά της διαδικτυακής λογοκρισίας. Το workshop επικεντρώνει στην Κύπρο και τη λογοκρισία που βιώνει, ενώ θα εισαχθούν εργαλεία που εμποδίζουν τη διαδικτυακή νόθευση και προστατεύουν την υγιή χρήση του ίντερνετ από τους πολίτες.

* Εμπειρίες, ευκαιρίες και επιφυλάξεις στη χρήση της online συμβουλευτικής για ενεργούς χρήστες ναρκωτικών ουσιών (Ηλίας Παρασκευόπουλος). Μια εξαιρετικά καίρια συζήτηση σχετικά με αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα, που στόχο έχει να υποδείξει ποια ψηφιακά εργαλεία είναι κατάλληλα για ενεργούς χρήστες και ποια όχι. Αποδεδειγμένα το ίντερνετ αποτελεί πολύ συχνά περιβάλλον ψυχολογικής κακοποίησης για χρήστες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

INFO Mουσείο Κινηματογράφου και Αποθήκη 1. Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε ηλεκτρονικά από τη διεύθυνση re-publica.com

https://www.documentonews.gr/article/maria-papagiannh-na-eisai-exw-sth-zwh-na-mhn-apomonwnesai/

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter