ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

3 Νοεμβρίου 2017 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | 20:30

Ποια είναι τα όρια διαφοροποίησης των ειδών στο τραγούδι; Πόσο αλλάζει ένα τραγούδι με την ενορχήστρωση; Πόσο αλλάζει ο χαρακτήρας του τραγουδιού με την ερμηνεία; Για τρίτη χρονιά, το Ελληνικό Σχέδιο πειραματίζεται με τη μουσική και φέτος, παρουσιάζει «Ένα Διαφορετικό Χειμωνιάτικο Ταξίδι».

Με τον κύκλο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, το Ελληνικό Σχέδιο θέλησε με ελευθερία να παρουσιάσει ιδέες, τρόπους ακρόασης έργων, σύγχρονου ρεπερτορίου ή νέων έργων. Ο εμβληματικός κύκλος τραγουδιών ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ του Φραντς Σούμπερτ σε ποίηση Βίλχελμ Μύλερ αποτέλεσε το αντικείμενο πειραματισμού. Ο κύκλος των lieder μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Διονύση Καψάλη και παρουσιάστηκε στο κοινό τον Νοέμβριο 2015. Έπειτα, τα ποιήματα του κύκλου σε μετάφραση, μελοποιήθηκαν σε κύκλους τραγουδιών από τους Νίκο Ξυδάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Τάσο Ρωσόπουλο και παρουσιάστηκαν με τίτλο Χειμωνιάτικο Ταξίδι: Τρείς Πορείες, τον Μάρτιο του 2016.

Η σειρά αυτών των μετασχηματισμών κλείνει με ένα πείραμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σ’ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ τα τραγούδια των Ελλήνων συνθετών, «μετασχηματισμένα» για πιάνο και φωνή όπως και κάποια από τα lieder του Σούμπερτ, θα ερμηνευθούν από τους διακεκριμένους λυρικούς σολίστες, Μυρσίνη Μαργαρίτη και Διονύση Σούρμπη και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης στις 3 Νοεμβρίου.

Ποια είναι τα όρια διαφοροποίησης των ειδών στο τραγούδι; Πόσο αλλάζει ένα τραγούδι με την ενορχήστρωση; Πόσο αλλάζει ο χαρακτήρας του τραγουδιού με την ερμηνεία;

Καλλιτεχνική επιμέλεια κύκλου:

Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος

Ποίηση: Βίλχελμ Μύλερ

Συνθέτες:

Χειμωνιάτικο ταξίδι, κύκλος τραγουδιών για φωνή και πιάνο:

Φραντς Σούμπερτ

Χειμωνιάτικο ταξίδι: τρεις πορείες, κύκλοι τραγουδιών για φωνή και πιάνο: Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Τάσος Ρωσόπουλος

Φωνή: Μυρσίνη Μαργαρίτη, Διονύσης Σούρμπης

Πιάνο: Δημήτρης Γιάκας

Μεταγραφές κύκλου τραγουδιών: Τάσος Ρωσόπουλος

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

3 Νοεμβρίου 2017 | 20:30

Κεντρική Σκηνή

Εισιτήρια:

Κανονικό: 15 €

Παιδικό: 10 €

Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 12 €

Φίλος Παιδικό: 8 €

Παρέα 10+ άτομα: 11 €

Κάτοικος Γειτονιάς: 7€

Ανεργίας, ΑMEA: 5 € | Συνοδός ΑMEA: 7 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr

Με την υποστήριξη:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Η υπηρεσία e-ticket / print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Ανοίξτε το pdf στη smart συσκευή σας ή τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 2109005800 Καθημερινά, 09:00 – 21:00

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

2130178200 – Καθημερινά 09:00 – 20:00ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ (Συγγρού 107) Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00 Γίνονται δεκτές πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες Amex,Visa, MasterCard & Diners.ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ • ΓΕΡΜΑΝΟΣ & COSMOTE σε όλο το δίκτυο καταστημάτων • IANOS στο κατάστημα οδού Σταδίου

http://www.sgt.gr/gre/SPG1953

ΜΥΡΣΙΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

Γεννημένη στη Λάρισα, όπου ξεκινησε τις μουσικές της σπουδες, ενώ έπειτα σπούδασε βιολί, τραγούδι και μουσικολογία στην Αθήνα, και ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά (Λιντ-Ορατόριο και ‘Όπερα) στο Mozarteum Salzburg, με υποτροφίες των Ιδρυμάτων Ωνάση και Jürgen Ponto. Ήδη ως φοιτήτρια εμφανίστηκε στο Landestheater Salzburg (σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Salzburg), στο Republic Theater Salzburg καθώς και σε πλήθος συναυλιών. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μόνιμη σολίστ της Όπερας του Halle (Γερμανία), όπου ερμήνευσε πληθώρα πρωταγωνιστικών ρόλων. Έχει τραγουδήσει επίσης στις Όπερες του Darmstadt, Erfurt, Fürth, Coburg, Gotha, Winterthur , στο Bozar – Palais des beaux arts (ανάληψη της ελληνικής προεδρίας), στο Φεστιβάλ Proms του BBC, στο Φεστιβάλ Embassy, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού κ.α. καθώς και σε πολυάριθμες συναυλίες σε Μεξικό, Τουρκία, Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Αγγλία, Ελβετία, Ολλανδία λαμβάνοντας πάντα θερμές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο. Το ρεπερτόριο της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εποχών και στυλ ξεκινώντας από το μπαρόκ ως και την σύγχρονη μουσική. Συμμετείχε στις δισκογραφικές παραγωγές “Απόλλων & Δάφνη” του Χέντελ (Ορχήστρα Διεθνούς Φεστιβάλ Χέντελ, Β.Forck), “Η Τέχνη της Μελαγχολίας” (μουσική Γ.Ψυχογιού), “CLAUDE DEBUSSY la musique à moi” (Utopia Records/Μικρή Άρκτος), “Μέρες Επιταφίου”, “Μύθοι του Αισώπου” και “Χρονικό ενός πρώιμου φθινοπώρου” του Δ. Παπαδημητρίου, ενώ τον Μάιο του 2017 κυκλοφόρησε το νέο της CD Grand TourBaroque Road Trip με την ορχήστρα New Dutch Academy υπό τον Simon Murphy, το οποίο παρουσιάστηκε στο Concertgebouw Amsterdam και θα παρουσιαστεί ακόμα σε Ολλανδία και Γερμανία. Τον Φεβρουάριο του 2018 θα περιοδεύσει στην Ολλανδία ως Laodice στην όπερα Siroe του Hasse.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΥΡΜΠΗΣ

Ο βαρύτονος Διονύσιος Σούρμπης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1978. Έλαβε δίπλωμα μονωδίας από την τάξη του Γιώργου Σαμαρτζή στο Ωδείο Άλεξ Τουρνάισεν. Το 2005 κέρδισε την υποτροφία του Σωματείου «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας» όπου συνεχίζει τις σπουδές του στην Ιταλία με τον μαέστρο Κλόντ Τιολάς.

Έχει κερδίσει διεθνείς διαγωνισμούς Α’ Βραβεία όπως: Τότι νταλ Μόντε, ‘Ιρις Αντάμι-Κορραντέττι, Πέρτιλε-Μαρτινέλλι, Σπύρος Αργύρης, Β. Μπελίνι. Το 2013 έλαβε τιμητική διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Έχει εμφανιστεί στα θέατρα: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλική Όπερα Λονδίνου, Λα Φενίτσε της Βενετίας, Ρέτζο Τορίνο, Όπερα Ρώμης, Όπερα Ρέν (Γαλλία) κ.α. Από το 2003 αποτελεί μέλος της Λυρικής Σκηνής ως σολίστ.

Έχει ερμηνεύσει με επιτυχία τους ρόλους: Σωτήρης στο Δαχτυλίδι της Μάνας, Φίγκαρο στον Κουρέα της Σεβίλλης, Κοντε στους Γάμους του Φίγκαρο, Ντον Τζοβάνι στον ομώνυμο ρόλο, Γουλιέλμο – Έτσι κάνουν όλες, Ζερμόν στην Τραβιάτα, Φορντ στον Φάλσταφ, Μαρτσέλλο στους Μποέμ, Μπελκόρε στο Ελιξίριο του Έρωτα, Σίλβιο στους Παλιάτσους, Βαλεντίνο στον Φάουστ, Μανόν Λεσκώ, Ντανίλο στην Εύθυμη Χήρα του Λέχαρ, Σάρπλες στην Μαντάμα Μπατερφλάι, Εσκαμίγιο στην Κάρμεν, Ορέστεια του Ξενάκη, Έσσεται Ήμαρ του Κουμεντάκη κ.α

Το 2013 έκανε το ντεμπούτο του στην Βασιλική Όπερα του Λονδίνου στον ρόλο του Πινκ στην Τουραντότ. Το 2016 έλαβε το βραβείο Λόρενς Ολίβιε για την παραγωγή Cavalleria-Pagliacci στο ίδιο θέατρο.

Δημήτρης Γιάκας 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε δίπλωμα πιάνου από το Εθνικό Ωδείο (τάξη της Μυρτώς Μαυρίκου). Συνέχισε μουσικές σπουδές στην École Normale de Musique του Παρισιού, ειδικότερα στο πιάνο, στη μουσική δωματίου και στη μουσική προετοιμασία όπερας. Κατόπιν άρχισε να μελετά συνοδεία τραγουδιού πλάι στον Ντάλτον Μπόλντουιν. Από το 1982 έως το 1991 εργάστηκε ως πιανίστας-μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα του Παρισιού, καθώς και στην όπερα της Λυών , κατόπιν προσκλήσεως του μουσικού διευθυντού της Kent Nagano. Παράλληλα, εμφανίστηκε συνοδεύοντας στο πιάνο τραγουδιστές στο Παρίσι, καθώς επίσης σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Από το 1990 εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε την τακτική συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter