Ενα ΕΣΡ σε αγρανάπαυση…

Ενα ΕΣΡ σε αγρανάπαυση…

Πόσο μελάνι χύθηκε για τη σπουδαιότητα των ανεξάρτητων αρχών και την ανάγκη να είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και ο όποιος διαγωνισμός!

Πόσες αντεγκλήσεις στη Βουλή και πόσες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων! Πόσες κορόνες περί παλαιάς και νέας διαπλοκής! Και ήρθε η μέρα που πέρασε ξανά στο ΕΣΡ η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Αποτέλεσμα; Η κλήση σας προωθείται…

Το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών μάλιστα τέθηκε για πολλοστή φορά στη Βουλή με αφορμή συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για την πορεία της ψηφιακής μετάβασης της χώρας, όπου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς έστειλε ξανά μήνυμα στο ΕΣΡ να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή του σχετικού διαγωνισμού. Αλλά… στου κουφού την πόρτα!

Διότι τα θέματα που απασχολούν το τελευταίο διάστημα την εν λόγω ανεξάρτητη αρχή είναι πολλά και ουσιώδη. Κατ’ αρχάς έπρεπε να λυθεί το ζήτημα των απολαβών των συνταξιούχων-μελών του ΕΣΡ, οι οποίοι είχαν κατεβάσει τα μολύβια για λόγους οικονομικούς. Συγκεκριμένα, είχε αναβληθεί από τον πρόεδρο της αρχής Αθανάσιο Κουτρουμάνο η συνεδρίαση με θέμα την πορεία του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, επειδή με διάταξη που είχε ψηφιστεί στο νομοσχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλου είχε ανασταλεί η καταβολή συντάξεων για το προεδρείο και τα μέλη των ΔΣ των ανεξάρτητων αρχών που θα αμείβονταν με βάση τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Αποτέλεσμα ήταν πέντε από τα εννιά μέλη του ΔΣ του ΕΣΡ, που είναι συνταξιούχοι, να μην μπορούν να πάρουν σύνταξη.

Ετσι, η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία στη Βουλή η οποία προβλέπει την καταβολή ειδικής κατ’ αποκοπήν μηνιαίας αποζημίωσης στους συνταξιούχους που υπηρετούν σε όλες τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές, η οποία ουσιαστικά επεκτείνει τη ρύθμιση που ίσχυε από το 1999 για τους συνταξιούχους που υπηρετούν στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στο ΑΣΕΠ, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων και την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, σε όλες τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές. Πλέον, οι συνταξιούχοι-μέλη των επιτροπών του ΕΣΡ αλλά και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και του Συνηγόρου του Πολίτη μπορούν να αμείβονται με επιπλέον ειδική αμοιβή, που θα καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση του αρμόδιου υπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Πάει, λοιπόν, ο ένας και πιο σημαντικός σκόπελος, για να μπορέσει να προχωρήσει το ΕΣΡ στις πολυπόθητες διαδικασίες ώστε να αποκτήσει επιτέλους αυτή η χώρα νόμιμα αδειοδοτημένα κανάλια.

Και μετά ήρθαν οι μέλισσες – ή, για την ακρίβεια, το «Survivor»! Και τα ερωτήματα είναι πολλά και καυτά: θα επιβάλει το ΕΣΡ τη μετάθεση της ώρας μετάδοσης του παιχνιδιού από τις 21.00 στις 23.00; Και θα το κάνει λίγο πριν από τον… μεγάλο τελικό; Πάλι καλά που έκλεισε και η αξιολόγηση και δεν έχουμε δύο αγωνίες! Γιατί όπως λένε οι… ειδήμονες σε τέτοιου είδους «υψηλής αισθητικής» ριάλιτι σόου, το ΕΣΡ βρίσκεται ενώπιον μιας απόφασης που μπορεί να αλλάξει ραγδαία τα δεδομένα! Οι εκπρόσωποι του Σκάι, μάλιστα, που προσήλθαν στο ΕΣΡ για να υπερασπιστούν το παιχνίδι, είχαν μαζί τους –λέει– και παιδοψυχολόγο! Και όντως συνεδρίασε πρόσφατα το ΕΣΡ για το εν λόγω ριάλιτι, αλλά ακόμη απόφαση δεν έχουμε. Προκειμένου να λυθεί αυτό το… μείζον εθνικό ζήτημα, δεν πειράζει, οι τηλεοπτικές άδειες μπορούν να περιμένουν!

Εξάλλου, το ΕΣΡ έχει και δεύτερο μείζον εθνικό ζήτημα να επιλύσει! Πρέπει να ασχοληθεί και με όσους προσβάλλονται στη χώρα της σάτιρας από τη… σάτιρα! Και αυτό επειδή 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν επιστολή στο ΕΣΡ κατά της εκπομπής «Ελληνοφρένεια» καταγγέλλοντας τους δημιουργούς της για σεξισμό. Καλούν, μάλιστα, το Συμβούλιο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα με στόχο τον περιορισμό του σεξιστικού λόγου και της σεξιστικής εικόνας. Ειδικότερα, οι βουλευτές αναφέρονται σε απόσπασμα της «Ελληνοφρένειας» στις 30 Μαΐου, στη διάρκεια του οποίου «γυναίκα-υπάλληλος της Βουλής βρέθηκε, κατά την άσκηση των καθηκόντων της και χωρίς να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της, στο στόχαστρο ντουμπλαρισμένων κακεντρεχών σχολίων με εμφανές σεξουαλικό περιεχόμενο. Σχόλια τα οποία –σε καμία περίπτωση– δεν εντάσσονται στη λογική της σάτιρας». Προς το παρόν, δεν έχουμε απόφαση ούτε γι’ αυτό το θέμα από το ΕΣΡ, έχουμε όμως την πληρωμένη απάντηση του παρουσιαστή της «Ελληνοφρένειας», ο οποίος δήλωσε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που «ψήφισαν τρίτο μνημόνιο και διατήρησαν τα δύο προηγούμενα» δεν μπορούν να τους κατηγορούν για υπέρβαση στη σάτιρα!

Με τούτα και με κείνα, έχει πέσει φόρτος εργασίας στο ΕΣΡ. Πού να προλάβει να ασχοληθεί και με τις τηλεοπτικές άδειες; Εξάλλου, προηγείται ο… μεγάλος τελικός του ριάλιτι!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter